Kuuban viranomaiset ovat ilmoittaneet, että pidätettynä olevan pastori Lorenzo Rosales Fajardon oikeudenkäynti pidetään joulukuun 21., 22., tai 23. päivä. Samaan aikaan Euroopan parlamentti on vaatinut pastorin välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.
Viranomaiset eivät ole kertoneet pastorin perheelle tai asianajajalle, missä oikeudenkäynti aiotaan pitää.
Pastori Rosales Fajardo pidätettiin heinäkuun 11. päivä, kun hän lukuisten muiden kuubalaisten ohella oli osoittamassa mieltään Kuuban hallitsijoita vastaan. Hän on siitä lähtien ollut pidätettynä. Myöhemmin perheelle kerrottiin, että pastorille kaavaillaan 10 vuoden vankeustuomiota ”epäkunnioittavasta käytöksestä”, ”pahoinpitelystä” ja ”häiriköinnistä”.
Oikeudenkäyntiä on jo kertaalleen lykätty. Alun perin se oli määrä pitää 7.-9. joulukuuta välisenä aikana.
Oikeudenkäynnin ajankohdan ja sijainnin arvellaan olevan viranomaisten keino kylvää epävarmuutta ja kasvattaa painostusta pastoria ja hänen perhettään vastaan.
Oikeudenkäynnin sijoittaminen juuri joulun edelle tuskin myöskään on sattuma.
Pastorin poika, David, täytti torstaina 18 vuotta. Hänet pidätettiin isänsä kanssa, mutta heidät erotettiin toisistaan. David oli pidätettynä seitsemän päivää, eikä hänen äitinsä tiennyt missä hänen poikansa oli.
Torstaina 16. joulukuuta Euroopan parlamentti äänesti Kuuban ihmisoikeustilannetta koskevan julkilausuman puolesta.
Lausunnossa mainitaan pastori Lorenzo Rosales erityisesti esimerkkinä ”mielivaltaisen pidätyksen” uhrista sekä tuomitaan ”Kuuban hallinnon suorittama sorto ja epäoikeudenmukaisuus”.
Lausunnossa vaaditaan pastori Rosales Fajardon välitöntä ja ehdotonta vapauttamista, sekä myös vapautta ”kaikille, jotka on pidätetty harjoitettuaan oikeuttaan ilmaisunvapauteen ja rauhanomaiseen kokoontumiseen”.
EU:n ja Kuuban välisiä suhteita ohjaa sopimus poliittisesta dialogista ja yhteistyöstä (PDCA), joka allekirjoitettiin vuonna 2016. Sopimuksessa säännellään kauppasuhteista, kestävästä kehityksestä sekä poliittisesta dialogista ihmisoikeuksien ja demokratian osalta. Sopimus voidaan hyllyttää, mikäli Kuuba ei noudata ihmisoikeuksien osalta määriteltyjä velvoitteitaan.
Nyt antamassaan julkilausumassa Euroopan parlamentti vaati Euroopan unionia käynnistämään sopimuksen hyllyttämiseen johtavan prosessin.
Ihmisoikeuksia polkevissa ja kristittyjä vainoavissa maissa on tyypillistä järjestää uskonsa tähden pidätettyjen oikeudenkäyntejä suurten kristillisten pyhien aikaan, sillä nämä viranomaiset arvelevat kansainvälisen huomion herpaantuvan tuolloin.
Lähde: Christian Solidarity Worldwide