Your Cart

Algerian uskovat: ahdistettu, mutta kasvava joukko

29.1.2024
Algerialaiset uskovat kokoontuvat toisinaan salaa autiomaassa.

Algerialaisten uskovien joukko kasvaa. Uskovat evankelioivat läheisiään, mutta siinä on vaaransa.

Algerian hallinto on kieltänyt rekisteröimättömät ei-islamilaiset uskonnolliset kokoontumispaikat osana pyrkimystään estää kristinuskon kasvu. Rekisteröinnistä vastaava komitea ei kuitenkaan ole myöntänyt yhtään lupaa kristityille, se ei ole edes kokoontunut.

”Viranomaiset ajattelevat, että kaikki yhteen kokoontuvat ryhmät vastustavat lakia ja nykyistä hallintoa”, Yemathen (ei hänen oikea nimensä) sanoo.

Viime vuosina Algeriassa on suljettu kymmeniä seurakuntia, joten uskovien on keksittävä muita keinoja yhteen kokoontuakseen.

”Kristityt yrittävät nyt löytää keinoja jatkaa seurakuntalaisten yhteen kokoontumista, mutta vaarantamatta yhä avoinna olevien seurakuntien toimintaa”, Yemathen kertoo.

”Monet pastorit pitävät kokoontumisia kodeissaan, toisinaan erämaassa tai metsässäkin.”

Tämäkään keino ei ole täysin turvallinen. ”Eräs pastori päätti kokoontua autiomaassa, sillä seurakunta oli vasta perustettu”, Yemathen kertoo. ”Noin 20 poliisia seurasi heitä, keskeytti kokoontumisen ja esitti kysymyksiä tapaamisen laadusta. Jokaisen paikalla olleen henkilötiedot kirjattiin ylös, ja he saattavat joutua oikeuden eteen.”

Karim Madi, Euroopassa asuva algerialainen pastori kertoo: ”Ennen vuotta 2019 vainon takana olivat perhe ja yhteiskunta. Sen jälkeen vaino alkoi tulla viranomaisilta.”

Professori Karim Arezki on tutkinut Pohjois-Afrikan uskontoja. Hän sanoo, että kun Algeria itsenäistyi Ranskasta vuonna 1962, lähetystyöntekijät saivat enemmän vapautta. Se johti uskoontuloihin ja lopulta herätykseen.

”1970-luvulla algerialaisia kääntyi paljon kristinuskoon. Se ei kuitenkaan ollut helppoa. Vuodesta 1982 vuoteen 1999 kristinusko kasvoi ja kaiken ikäisiä ihmisiä tuli uskoon. Kabyliassa oli herätys. Jokaisessa kylässä oli maanalaisia seurakuntia, ja kristinusko kasvoi myös arabialueilla”, Arezki sanoo.

”Herätys alkoi jälleen 1990-luvulla uuden sukupolven uskovien myötä. Tämä rohkaisi muita uskossaan Jeesukseen ja kertomaan siitä, mutta sillä oli hintansa. Jotkut heistä olivat päässeet hyviin asemiin yhteiskunnassa, myös hallinnossa. Vaino alkoi, kun saatiin tietää, että kristittyjä oli paljon.”

Arezki sanoo, että uskon tultua ilmi he menettivät työnsä ja kohtasivat sekä sanallista että fyysistä pahoinpitelyä.

Rukoile Algerian uskovien puolesta heidän kohdatessaan vastustusta viranomaisten, perheen ja yhteiskunnan tahoilta.

”Vaino ei sammuta uskoamme. Kyllä, meitä on pidätetty, emmekä koskaan tiedä mitä tapahtuu seuraavaksi. Monia seurakuntia on suljettu, vain harvoja on yhä auki. Mutta meillä on maanalaisia seurakuntia, joissa harjoitamme uskoamme näissä olosuhteissa.”

Lähteet: Mission Network News

Algeria – Seurakuntajohtaja tuomittu

Algerian kristityt pyytävät rukoilemaan EPA:n varapresidentin, pastori Youssef Ourahmanen puolesta, joka on poissaolevana tuomittu kahdeksi vuodeksi vankilaan ja maksamaan 100 000 Algerian dinaarin (noin 680 euroa) suuruiset sakot. EPA (Èglise

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print