Your Cart

Algerialaiselle kristitylle viisi vuotta vankeutta sarjakuvasta Facebookissa

Algerialaiselle kristitylle viisi vuotta vankeutta sarjakuvasta Facebookissa

Samannimisessä linnoituksessa sijaitseva Santa Cruzin kappeli sijaitsee kukkulalla Oranin kaupungin yläpuolella. Espanjalaiset rakensivat linnoituksen 1500-luvulla. Kuva: Mainamarjany/Visualhunt

Hamid oli kolme vuotta sitten nähnyt Facebookissa profeetta Muhammedia koskevan sarjakuvan ja julkaissut sen myös itse. Hän ei kuitenkaan ollut huolissaan, kun santarmit saapuivat hänen ovelleen tammikuun 20. päivänä.

Seuraavaan päivään mennessä tämä 43-vuotias neljän pienen lapsen isä oli tuomittu viideksi vuodeksi vankilaan Algerian lain nojalla, joka kieltää Muhammedin loukkaamisen.

Viranomaiset eivät olleet olleet yhteydessä El-Aiyaidassa, 30 kilometriä Oranista itään, siipikarjaa kasvattavaan Hamidiin hänen julkaisemansa kuvan johdosta.

”Tämä on tragedia sekä meille että hänen perheelleen”, sanoo Rachid Seighir, oranilaisen Oratoire-seurakunnan pastori. ”Kun Kristuksen ruumiin jäsen on sairas, koko ruumis tuntee kivun. Veli Hamid oli naiivi julkaistessaan sarjakuvan Facebook-tilillään. Sitä, että tämä tapaus sattui kolme vuotta sitten ja otetaan käsittelyyn vasta nyt, on vaikea ymmärtää.”

Hamidin neljästä lapsesta nuorin on kolmikuukautinen, vanhemmat lapset ovat 3, 4, ja 6-vuotiaita. Hänen vaimonsa on tyrmistynyt ja murheissaan, etenkin koska yksi lapsista on vakavasti sairas.

Santarmit veivät Hamidin kuulusteltavaksi tammikuun 20. päivänä ja päästivät hänet myöhemmin samana päivänä vapaaksi. Hän oli hädin tuskin ehtinyt takaisin kotiin, kun hänelle soitettiin ja hänet määrättiin palaamaan takaisin. Hamid meni yksinään kuulemaan, mitä asia koski, mutta hänet pidätettiin ja hän vietti seuraavan yön putkassa.

Seuraavana aamuna asianajaja, pastori Seighir ja jotkut muut kristityt saapuivat hänen tuekseen oikeudenkäyntiin. Tuomari kuulusteli häntä Muhammedia kuvaavan karikatyyrin julkaisemisesta, josta hänellä oli nähtävänään Algerian verkkorikollisuusyksikön ottama kuvakaappaus, ja syyttäjä vaati hänelle viiden vuoden vankeutta.

Pastori Seighir ja asianajaja suosittelivat Hamidia keskeyttämään kuulemisen, sillä Algerian lain mukaan puolustuksella on viikko aikaa valmistella puolustusta. Hamid halusi kuitenkin palata pian kotiin, jonka hän uskoi olevan mahdollista kuulemisen jälkeen, joten hän halusi saattaa asian loppuun samana päivänä.

Hamidin asianajajalla ei siten ollut aikaa valmistautua, ja iltapäivällä hänet tuomittiin viideksi vuodeksi vankilaan Muhammedin loukkaamisesta. Asianajaja aikoo valittaa tuomiosta ja uskoo olevan hyvin mahdollista, että tuomiota saadaan lyhennettyä.

Artiklaa 144 on kritisoitu laajalti. Demokratiaa ja vapautta puolustavan Freedom House -laitoksen raportissa sanotaan, että artiklaa käytetään usein kristittyjen vainon välineenä. Artikla antaa poliiseille ja tuomareille mahdollisuuden tyrkyttää omia uskonnollisia näkemyksiään kansalle ja antaa islamilaisen näkemyksen vaikuttaa lain käyttöön.

Algerialaisista 99 prosenttia on muslimeja ja islam on valtionuskonto. Vuoden 2000 jälkeen tuhannet algerialaiset muslimit ovat kääntyneet kristinuskoon. Algerian viranomaiset arvioivat kristittyjä olevan noin 50 000, mutta muiden arvioiden mukaan heitä voi olla kaksi kertaa enemmän.

Lähde: Morning Star News

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print