Your Cart

Algerialainen siepattu uskova kolmeksi vuodeksi vankilaan

Tämä kuva Slimane Bouhafsista tuli tutuksi hänen aiemman vankeutensa aikana.

Jo aiemminkin vankilassa uskonsa tähden ollut algerialainen Slimane Bouhafs joutui vapautumisensa jälkeen lähtemään pois Algeriasta ja päätyi asumaan Tunisiaan. Elokuussa 2021 salainen poliisi sieppasi hänet, ja hänet kuljetettiin takaisin Algeriaan.

Algeriassa hänet vangittiin uudelleen uskonsa ja poliittisten yhteyksiensä vuoksi. Häntä syytettiin ”terroristijärjestöön” kuulumisesta ja sille varojen keräämisestä ulkomailta. Häntä syytettiin myös ”kansallisen yhtenäisyyden vaarantamisesta”.

Slimane kääntyi kristinuskoon vuonna 1997. Hänet pidätettiin ensimmäisen kerran 31.7.2016, kun hän julkaisi Facebookissa materiaalia, jonka tulkittiin olevan islamia loukkaavaa. Alun perin hän sai pisimmän mahdollisen tuomion, viisi vuotta, mutta valituksen jälkeen se lyhennetiin kolmeen vuoteen. Kesällä 2017 hän sai osittaisen armahduksen presidentiltä ja tuomio lyhentyi edelleen 16 kuukaudella. Hän vapautui vankilasta huhtikuun alussa 2018.

Vapautumisensa ja maasta pakonsa jälkeen YK oli myöntänyt hänelle pakolaisstatuksen vuonna 2020. Siitä huolimatta hänet siepattiin hämärissä olosuhteissa. Arvellaan, että Tunisian viranomaiset luovuttivat hänet Algeriaan, joka ei enteile hyvää muille Tunisiassa asuville pakolaisille.

Nyt hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan ja maksamaan 100 000 Algerian dinaarin sakko (noin 680 euroa).

Slimane Bouhafs perheensä kanssa vapautumisensa jälkeen.

Slimanen elämä muslimitaustaisena uskovana on ollut vaikeaa. Algerialaisista suurin osa on sunnimuslimeja, ja vaikuttaa siltä, että se on vaikuttanut viranomaisten päätökseen olla huomioimatta hänen pakolaisasemaansa. Algeria ei ole kristinuskolle suopea maa, ja muslimitaustaisia uskovia on vangittu pitkään.

Amnesty Internationalille sieppauksesta puhunut Slimanen perheenjäsen kertoo, että sieppauspäivänä kello yhdeltä iltapäivällä naapurit olivat nähneet kolmen miehen menevän hänen asuntoonsa.

”Auton kuljettaja jäi autoon odottamaan miesten mennessä sisälle ja pakottaessa Slimanen mukaansa. Yhdellä heistä oli matkalaukku, jossa ilmeisesti oli Slimanen omaisuutta. Naapurit menivät välittömästi kertomaan poliiseille sieppauksesta.”

Neljään päivään perhe ei tiennyt, missä hän on ja pelkäsivät hänen puolestaan. Sitten he saivat tietää hänen olevan poliisiasemalla Algerissa.

Sen enempää Tunisian kuin Algeriankaan viranomaiset eivät ole kertoneet mitään Slimane Bouhafsista, eivätkä sanoneet karkotettiinko hänet vai luovutettiinko hänet Algeriaan maan viranomaisten pyynnöstä. Amnesty International ja Human Rights Watch ovat vaatineet Slimanen välitöntä vapauttamista.

Voit lukea Slimanesta kertovan aiemmin julkaistun artikkelimme tästä.

Lähteet: Marttyyrien Ääni, Middle East Concern, Amnesty International, ICC

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print