Your Cart

Afganistanilaisen perheen toisiltaankin salattu usko

Kuva: Marius Arnesen/Visualhunt

Esin (ei hänen oikea nimensä) on 24-vuotias afganistanilainen kristinuskoon kääntynyt nainen. Hän pakeni kotimaastaan Intiaan juuri ennen Talebanin valtaannousua. Esin ei ole perheensä ainoa kristitty, mutta perheenjäsenet olivat vuosia vaalineet uskoaan toisiltaankin salassa.

Joulukuussa 2020 Esin oli kotonaan lukemassa Raamattua, kun naapurit tunkeutuivat sisään ja sanoivat: ”Me tapamme sinut. Sinä olet kafir, emme voi asua kanssasi samalla alueella.”

Muutama päivä sen jälkeen perhe löysi kotinsa portinpielestä lapun: ”Lopeta, tai tapamme sinut ja perheesi.”

Esinin puhelimeen lähetettiin useita varoituksia ja uhkauksia. Hänet uhattiin myös raiskata uskonsa tähden.

Esin oli kuullut Jeesuksen nimen ensimmäisen kerran 7-vuotiaana, kun hänen vanhin veljensä oli maininnut sen puhelimessa. Internetiä ei ollut, ja Raamattuja oli vaikea löytää, joten hänen uteliaisuutensa Kristusta kohtaan jäi vuosiksi tyydyttämättä.

Esin oli tiedonhaluinen, ja se johti hänet kyseenalaistamaan islamia. Kun hän yliopistossa haastoi islaminuskon opettajia, hänen ystävänsä hylkäsivät hänet ja kutsuivat häntä vääräuskoiseksi.

Seuraavan kerran Esin kuuli Kristuksen mainittavan vuonna 2017, kun filippiiniläinen tyttö lausui sen. Esin pyysi tyttöä kertomaan lisää, ja seuraavana vuonna Esin päätti ryhtyä seuraamaan Jeesusta.

”Olin kadoksissa, mutta onneksi Isäni etsi minua, löysi minut, ja osoitti minulle Tien”, Esin sanoo. ”Olen niin kiitollinen siitä, että olen nyt kristitty.”

Perhesalaisuuksia

Kävi ilmi, että Esinin vanhin veli oli ollut vuosia kristitty. Veli oli lähtenyt sodan runtelemasta Afganistanista 1990-luvun loppupuolella. Tilanne oli niin epätoivoinen, että lähtiessään veli oli vasta 11-vuotias. Maailmalla kulkiessaan veli oli tavannut kristittyjä Kiinassa, Italiassa ja Iranissa. Suurimmaksi osaksi hän kieltäytyi kristittyjen, vääräuskoisten, tarjoamasta avusta.

Iranissa veli tyrmäsi alkuun kristityn, joka tarjoutui rukoilemaan hänen puolestaan. Kaksi kuukautta myöhemmin hän kuitenkin hyväksyi tuon saman miehen esittämän kutsun lähteä kanssaan rukouspiirin kokoontumiseen.

”Tapaamisen lopussa pastori lupautui rukoilemaan halukkaiden puolesta”, Esin kertoo. ”Veljeni sanoi sydämessään, että jos Jeesus Kristus tuo rauhan ja levon hänen sydämeensä, hän ottaa Jeesuksen vastaan Vapahtajanaan, muutoin Jeesus jää edelleen hänelle vain profeetaksi.”

Sinä yönä veli tunsi Jumalan kosketuksen. Hänen taakkansa ja murheensa katosivat, ja hän sai elämänsä rauhallisimmat yöunet. Veli pyysi iranilaiselta Raamattua, ja alkoi lukea sitä.

Esinin veljestä tuli kristitty vuonna 2005. Hän otti kasteen ja todisti rohkeasti uskostaan, jonka johdosta työtoverit alkoivat uhkailla häntä. Veljen Kiinassa tapaama afgaani sai tietää hänen uskostaan ja soitti omalle perheelleen Afganistaniin. Hän neuvoi perhettään ajamaan Esinin perheen pois kylästä, tai tappamaan heidät.

Tuohon aikaan kukaan perheestä ei tiennyt, että heidän isänsä oli salaa kristitty. Kun Esinin veli soitti isälleen ja kertoi kääntyneensä kristityksi, isä vastasi: ”Olen niin onnellinen. Tiedän, että olet valinnut oikean tien. Turvallisuussyistä en voinut kertoa kenellekään omasta uskostani. Pelkäsin, että saattaisin perheeni vaaraan.”

Esinin isä ei edelleenkään kertonut kenellekään muulle olevansa salaa kristitty, mutta hän kannusti tytärtään, kun Esin toi kotiin Raamatun ja alkoi lukea sitä. Esin ei saanut tilaisuutta puhua isänsä kanssa uskostaan, sillä isä kuoli samana vuonna, kun Esinistä tuli kristitty. Vuosi oli 2018.

Tuona samana vuonna Esin sai selville, että hänen veljellään oli Raamattu, jota tämä luki säännöllisesti. Vasta silloin Esin, hänen äitinsä ja veljensä kertoivat toisilleen uskostaan Kristukseen.

Pako Afganistanista

Uhkausten vuoksi elämä Afganistanissa kävi liian vaaralliseksi. Esin anoi viisumia koko perheelle, mutta rahat eivät riittäneet heidän kaikkien lähtöön.

Koska Esiniin kohdistui vakavimmat uhkaukset, perhe päätti lähettää hänet elokuun alussa Intiaan. Taleban oli ottanut vallan, joten äiti, veli, ja nuorin sisko piileskelivät Afganistanissa. Lopulta hekin pääsivät pakenemaan maasta, mutta eivät Intiaan.

Esin uskoo, että perhe pääsee vielä yhteen. ”Minulla on toivoa, ja vaalin sitä.”

Rukoillaan, että Esinin perhe yhdistyy, ja he voivat elää ensimmäistä kertaa avoimesti kristittyinä.

Lähde: Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print