Your Cart

Vainot jatkuvat Eritreassa – 29 kristittyä pidätetty

Vainot jatkuvat Eritreassa – 29 kristittyä pidätetty

Helen Berhane (oikealla) rohkaisi Abebaa, jonka uskova aviomies kuoli vankilassa. Helen puhuu usein kidutuksesta, jota hän koki kahden vankeusvuotensa aikana Mai Serwan vankileirillä. Helenin on määrä tulla jälleen Suomeen tänä syksynä.

Kaksikymmentä vuotta sitten Eritrean hallinto kielsi suurimman osan uskonnoista ja uskonnollisista suuntauksista. Siitä alkoi vaino joka jatkuu yhä – maaliskuussa viranomaiset pidättivät 29 uskovaa.

Vuonna 2002 Eritreassa kiellettiin kaikki muut uskonnot ja uskonsuunnat paitsi sunnilainen islam, Eritrean ortodoksikirkko, roomalaiskatolinen kirkko sekä evankelisluterilainen kirkko.

Tuhansia on sen jälkeen pidätetty ”laittomaan” uskonnolliseen ryhmään kuulumisesta. Heitä vastaan ei nosteta syytteitä eikä oikeudenkäyntejä pidetä. Pidätettyjä kidutetaan ja monet ovat kuolleet. Vankeus voi kestää miten pitkään tahansa: ylläpitämällämme uskonsa tähden vangittujen osoitelistalla on kaksi eritrealaista pastoria, jotka ovat olleet vangittuina vuodesta 2004 lähtien.

Sallitutkaan uskontoryhmät eivät kuitenkaan ole turvassa vainolta. Eritrean ortodoksikirjon johtaja, patriarkka Antonios kuoli äskettäin. Sitä ennen hän oli ollut 16 vuotta kotiarestissa.

29 uskovaa pidätetty

Maaliskuussa Eritrean turvallisuusjoukot tekivät ratsian kristilliseen rukoushetkeen ja pidättivät 29 uskovaa. Pidätetyt, 17 naista ja 12 miestä, vietiin lähellä pääkaupunki Asmaraa sijaitsevalle Mai Serwan vankileirille.

Tri Berhane Asmelashin mukaan pidätykset ovat osa meneillään olevaa kampanjaa. ”Useita pidätyksiä on suoritettu viimeisen puolen vuoden aikana. Joitakin kuukausia sitten pidätettiin kaksi iäkkäämpää pastoria. Samaan aikaan myös muita seurakuntien johtohenkilöitä pidätettiin. Noin puoli vuotta sitten pidätettiin 15 kristittyä, jotka olivat jo aiemminkin olleet vangittuina useita vuosia.”

Poliisit sanovat usein pidätyksen johtuvat laittomasta kokoontumisesta, mutta uskovia on tultu pidättämään myös työpaikoilta.

Tri Asmelash on itsekin ollut vuoden vangittuna Eritreassa. Nyt hän johtaa eritrealaisia kristittyjä avustavaa järjestöä Lontoossa.

”Kun kristityt sanovat: ’Jeesus on Herra’, Eritrean viranomaiset pitävät sitä loukkauksena, sillä he haluavat olla Eritrean herroja. Sellainen on Eritrean presidentti. Hän haluaa, että häntä palvotaan, ei pelkästään totella. Samoinhan on Pohjois-Koreassa.”

Kuten muissakin maissa, Eritreassakin viranomaisten yritykset hävittää kristinusko ja estää seurakunnan kasvu ovat epäonnistuneet.

Lähteet: Church in Chains, Kanadan Marttyyrien Ääni, Mission Network News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print