Your Cart

Ukrainan uskovat: ”Epätoivolle ei ole sijaa”

Seurakunta rukouksessa Ukrainan ja Puolan rajalla.

Miten Ukrainan kristityt suhtautuvat käynnissä olevaan sotaan? Siitä on Britannian Marttyyrien Äänelle, Release Internationalille, kertonut ukrainalainen pastori ”Pavel” (nimi muutettu turvallisuussyistä).

Mitä Ukrainan seurakunnille kuuluu?

Ukrainalaisilla on vahva usko ja toivo maamme tulevaisuuteen. Monet ulkomailla töissä olleet ukrainalaiset miehet palasivat taistelemaan. Sotaa paenneet odottavat pääsevänsä takaisin. Ukrainalaisilla kristityillä on vahva usko. He rukoilevat päivittäin ja odottavat, että heidän rukouksiinsa vastataan. Monet uskovat ovat lähteneet, mutta jäljelle jääneet ovat ryhtyneet käytännön palvelustyöhön.

Ihmiset ovat halunneet myös hengellistä apua, ja sen myötä jotkut ovat tulleet uskoon. Eräs pastori kertoi, että sodan alettua heillä on ollut enemmän mahdollisuuksia kertoa evankeliumia, kuin koskaan aiemmin.

Vierailin eräässä seurakunnassa Länsi-Ukrainassa, jossa suurin osa uskovista on päättänyt jäädä. Rukoushuone oli joka ilta täynnä rukoilevia ihmisiä. Ukrainalaiset rukoilevat rauhaa nyt ja herätystä tulevaisuudessa. Epätoivolle ei ole sijaa. Kristityt ovat siitä erityisiä, että meillä on aina toivo.

Ovatko uskovat huolissaan siitä, mitä tapahtuu, jos Venäjä valtaa osia Ukrainasta?

En usko että niin käy, mutta jos käy, se ei kestä pitkään. Uskon, että vallatut alueet saadaan takaisin. Hyökkäys on Putinin unelma, mutta liian monet venäläiset ovat riippuvaisia Lännestä, ja pakotteet tekevät heille vahinkoa. Ja tietysti on Jumala. Ukrainan kristityt odottavat Jumalan tekevän jotain vastauksena rukouksiimme.

Pelkäsivätkö ukrainalaiset Venäjän hyökkäystä jo ennen vuotta 2014?

Kyllä, odotimme aina, että jotain tällaista tapahtuu. Tiesimme, että itäisten alueiden valtaaminen oli vasta Putinin suunnitelmien ensimmäinen osa. Silloinkin kun Neuvostoliitto romahti ja saimme kokea vapauden jotkut uskovat lähtivät Ukrainasta, koska he epäilivät vapauden jäävän lyhytaikaiseksi. Jotkut uskovat, kuten isäni, uskoivat aina, että Venäjä yrittäisi rakentaa imperiuminsa uudelleen.

Miltä Venäjän uskovien tulevaisuus näyttää?

Uskon, että heidän tilanteensa vaikeutuu. Se ei kuitenkaan välttämättä ole huono asia. Valitettavasti Putinin propaganda on tehonnut joihinkin uskoviin. Mukava elämä on houkutellut heitä ja heidän on nyt kysyttävä itseltään, mille he ovat uskollisia. Liian monet ovat neutraaleja eivätkä rohkeasti vastusta hallintoa. Kristitylle tulee kuitenkin aika, jolloin hiljaa pysyminen ei enää ole vaihtoehto.

Miten voimme rukoilla Ukrainan ja lähialueiden uskovien puolesta?

Rukoilkaa rauhaa, mutta ei millä ehdoilla tahansa. Ihmisten on silti ymmärrettävä, että vapaus ei tule itsestään, se voi maksaa paljon. Ukrainalaiset eivät ehkä tähän mennessä ole arvostaneet vapauttaan tarpeeksi. Rukoile seurakunnan puolesta, erityisesti evankelioinnin puolesta. Paikallisten seurakuntien olisi hyvä ymmärtää, että kriisin aika on parhaimpien mahdollisuuksien aikaa. Kristityt tarvitsevat viisautta käyttää aika hyödykseen. Juuri nyt suurin tarve toki on osoittaa myötätuntoa ja antaa apua ihmisten käytännön tarpeisiin. Se avaa ihmiset evankeliumille.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print