Your Cart

Ukraina: Rukoushuoneita takavarikoitu, pastoreita pidätetty

Kurchatov-seurakunta Mariupolissa. Miehittäjät sulkivat seurakunnan aiemmin tässä kuussa ja pitävät tällä hetkellä pastoria ja hänen vaimoaan tuntemattomassa paikassa.

Venäjän joukot sulkivat Melitopolissa Armo-baptistiseurakunnan sunnuntaina 11. syyskuuta kesken seurakunnan kokoontumisen. Korean Marttyyrien Äänen mukaan venäläiset ovat nyt sulkeneet kaupungin kolme suurinta evankelista seurakuntaa viimeisen kahden kuukauden aikana.

Melitopolia lähellä sijaitsevassa Chkaloven kylässä Venäjän sotilaat tulivat seurakunnan iltatilaisuuteen keskiviikkona 21. syyskuuta ja kielsivät heitä kokoontumasta. He sanoivat: ”Teidän jalkanne eivät astu tänne kansanäänestyksen jälkeen. Meillä on vain yksi uskonto: ortodoksisuus.” Seurakunta oli sodan alettua kokoontunut yhteen joka päivä.

Mariupolissa valloittajat sulkivat Kurchatov-seurakunnan tässä kuussa. Seurakunnan pastori ja hänen vaimonsa ovat tällä hetkellä venäläisten sieppaamina tuntemattomassa paikassa, vaikka ensin he myöntyivät seurakunnan pyyntöihin vapauttaa pastori ja sallia seurakunnan toiminta edelleen.

Pastoreita ajettu pois

Armo-seurakunnan livelähetyksestä otetuista kuvakaappauksista näkyy, miten venäläissotilaat keskeyttivät tilaisuuden.

”Aseistautuneet miehet saapuivat Armo-seurakuntaan Melitopolissa 11. syyskuuta seurakunnan laulaessa”, kertoo Korean Marttyyrien Äänen edustaja Hyun Sook Foley. ”He keskeyttivät ylistyksen, kirjasivat ylös kaikkien paikalla olleiden nimet ja pidättivät useita apulaispastoreita.” Pastori Mikhail Britsyn määrättiin lähtemään kaupungista 48 tunnin kuluessa.

Tilaisuus näytettiin myös verkossa, joten sitä kautta katselleet näkivät tilanteen. Video on sittemmin poistettu, mutta siitä ehdittiin ottaa kuvakaappauksia.

Korean Marttyyrien Ääni hallinnoi Facebookissa venäjänkielistä “Голос Мучеников – Корея” -ryhmää, jossa kerrotaan kristittyjen vainoista. Yhdistys on jatkuvasti yhteydessä kristittyihin ja seurakuntiin, jotka ovat Venäjän ja venäjämielisten tällä hetkellä hallinnoimilla alueilla Ukrainassa, kuten Melitopol ja Mariupol.

Armo-seurakunta, Elämän Sana -seurakunta ja Melitopolin Kristillinen seurakunta ovat Melitopolin kolme suurinta protestanttista seurakuntaa.

Elämän Sana -seurakunnan rukoushuone takavarikoitiin elokuussa. Seurakunnan pastori, Dmitry Bodiu, oli maaliskuussa pidätettynä useita päiviä, kunnes hänet vapautettiin ja hän lähti kaupungista. Pastorin lähdön jälkeen seurakunta jatkoi toimintaansa elokuiseen sulkemiseen saakka.

Niin ikään Melitopolin Kristillinen seurakunta (MCC) suljettiin elokuussa. Seurakunnan ja sen pastorin, Viktor Sergeevin, uhkailu ja häirintä oli alkanut jo maaliskuussa. ”MCC oli kaupungin suurin seurakunta”, Foley kertoo. ”Se oli karismaattinen seurakunta, joka tunnettiin laajasta kampusalueestaan: tuhatpaikkainen auditorio, suihkulähde, palmuja ja kuntosali.” Paikalliset kertovat, että alueen pihalla ollut suuri risti on poistettu ja rakennus on muutettu kulttuuri-urheilu-viihdekeskukseksi.

Pastori ja vaimo siepattuina

Melitopolin Kristillinen seurakunta ennen miehittäjien haltuun joutumista.

Rukoushuoneiden takavarikoita ja pastoreiden pidätyksiä tapahtuu myös muilla vallatuilla alueilla.

”Sotilaat pyysivät tässä kuussa Mariupolissa Kurchatov-seurakuntaa sallimaan tilojensa käytön kansanäänestyksen järjestämiseksi, mutta seurakuntalaiset kieltäytyivät”, Foley kertoo. Viranomaiset tulivat myöhemmin sinetöimään rakennuksen, mutta sunnuntain koittaessa seurakuntalaiset mursivat sinetin ja pitivät sunnuntaisen jumalanpalveluksensa normaaliin tapaan.

”Sotilaat saapuivat seurakunnan ollessa koolla, ja he veivät pastori Leonid Ponomarevin mukanaan”, Foley kertoo. ”Tilaisuuden päätyttyä seurakuntaan kuuluvat miehet menivät sotilaiden luo mukanaan asiakirjat, jotka todistivat rakennuksen olevan yksityistä omaisuutta. Omienkin sääntöjensä mukaan kansanäänestys täytyy suorittaa hallinnollisessa rakennuksessa, ei yksityisessä kodissa.”

Aluksi venäläisten asenne muuttui. ”He alkoivat jopa puhua kohteliaasti seurakuntalaisille”, hän kertoo. Viranomaiset tutkivat asiakirjat ja vapauttivat pastorin.

Mutta sitten sävel muuttui.

”Nyt he ovat takavarikoineet rakennuksen aikeenaan järjestää kansanäänestys siellä, ja pastori Ponomarev sekä hänen vaimonsa Tatyana Nikolaevna ovat pidätettyinä tuntemattomassa paikassa”, Foley tietää. Kerrotaan, että pastoria syytetään extremismistä, ja sillä perusteella rukoushuoneeseen on määrätty kotietsintä extremistisen kirjallisuuden etsimiseksi.

Mutta vaikka seurakuntia on takavarikoitu ja pastoreita pidätetty, seurakunnat Melitopolissa ja Mariupolissa jatkavat toimintaansa. ”Ukrainalla on neuvostoaikoihin ulottuvat perinteet maanalaisesta seurakunnasta”, Foley sanoo. ”Nykytilanne ei voi pysäyttää Kristuksen toimintaa. Näiden alueiden seurakunnat jatkavat uskollisesti todistustaan Kristuksesta. He eivät turvaudu pastoreihin tai rakennuksiin, ainoastaan Herraan Jeesukseen.”

Teksti ja kuvat: Korean Marttyyrien Ääni

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print