Your Cart

Tervetulleita muutoksia Pakistanin jumalanpilkkalakiin

Pakistanin jumalanpilkkalaki on tulenarka aihe. Lain väärinkäytöksistä huolimatta Pakistan on aiemmin ilmoittanut, että lakia ei tulla kumoamaan.

Nyt kuitenkin Pakistanin sisäministeriö on 16. helmikuuta luovuttanut Islamabadin hovioikeudelle luonnoksen muutoksista vuoden 2016 lakiin, joka käsittelee sähköisten rikosten estämistä. Kyseinen laki ei sinänsä liity jumalanpilkkalakiin, mutta näiden muutosten yhteydessä sisäministeriö esittää, että valheellisista jumalanpilkkasyytöksistä rangaistaisiin yhtä ankarasti kuin jumalanpilkkaan syyllistymisestä.

Tuomio jumalanpilkasta vaihtelee useiden vuosien vankeusrangaistuksesta kuolemantuomioon. Oikeudenkäynnit kestävät vuosia ja on tavallista, että vaikka henkilö todettaisiin lopulta syyttömäksi, hän ei voi jäädä enää asumaan Pakistaniin. Syytetyn koko lähipiiri on myös hengenvaarassa. Perättömistä jumalanpilkkasyytteistä puolestaan rangaistus on rikoslain mukaan enintään kuuden kuukauden vankeustuomio tai 1000 Pakistanin rupian sakko – alle 7,5 euroa.

Islamabadin hovioikeuden tuomari Shaukat Aziz Siddiqui oli pyytänyt sisäministeriöltä muutosehdotusta sen jälkeen, kun aiempi muutosehdotus hylättiin siinä olleiden puutteiden vuoksi. Yksi puutteista oli, että luonnoksessa ei esitetty rangaistusta valheellisesti toisia jumalanpilkasta syyttäville.

Sisäministeriön muutosehdotuksen vastaan ottanut tuomari Siddiqui ilmaisi olevansa tyytyväinen siitä, että valheellisia syytöksiä esittäneitä tultaisiin viimein rankaisemaan ja totesi, että: ”jälleen kerran oikeuslaitoksen piti hoitaa asia”.

Pakistanin jumalanpilkkalain kasvot, Asia Bibi, odottaa yhä kuolemantuomionsa käsittelyä Pakistanin korkeimmassa oikeudessa. Korkeimman oikeuden tuomari Saqib Nisar on useissa viimeaikaisissa lausunnoissaan pyytänyt oikeuslaitoksia nopeuttamaan käsittelyaikojaan, mutta samalla itse kieltäytynyt asettamasta kuulemispäivää Asia Bibin tapaukselle. Kesäkuussa 2009 pidätetty Asia Bibi tuomittiin kuolemaan marraskuussa 2010. Viimein, heinäkuussa 2015 tapaus eteni korkeimpaan oikeuteen, mutta yhtään varsinaista käsittelyä ei ole vielä järjestetty.

Lähteet: Dawn, europeanunion.pk

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print