Your Cart

Tadzikistanin viranomaisilta ”Ei” uusille seurakunnille

Kodeissa tapahtuvat säännölliset uskonnolliset kokoontumiset ovat myös kiellettyjä.

Tadzikistanin viranomaiset eivät aio rekisteröidä enää uusia seurakuntia, ilmoitti maan uskontoasioista vastaava viranomainen.

Sulaymon Davlatzoda, uskontoasioiden komitean puheenjohtaja, kertoi päätöksestä pastoreille kutsuttuaan heidät tapaamiseen pääkaupungissa Dushanbessa toukokuun lopulla.

Syytä päätökselle ei kerrottu.

”Me emme enää rekisteröi uusia seurakuntia. Rekisteröityjen seurakuntien määrä pidetään tästedes ennallaan”, Davlatzoda oli sanonut pastoreille.

Tadzikistanin uskovat kertovat, että vaikka yksikään seurakunta ei ole viimeiseen kymmeneen vuoteen menettänyt rekisteröityä statustaan, uusia rekisteröintejä ei myöskään ole tehty. Rekisteröimätön uskonnollinen toiminta on laitonta ja koskee kaikkia uskontoja.

“Me pelkäämme, että viranomaiset voivat rangaista meitä milloin tahansa”, sanoo erään rekisteröimättömän seurakunnan pastori.

”Olemme murheellisia, että emme saa avata uusia seurakuntia ja että meiltä on kielletty uskostamme kertominen”, lisää toinen.

Ainakin 15 erilaista protestanttista ryhmää on anonut rekisteröintiä, mutta sitä ei ole myönnetty.

Suurin osa rekisteröidyistä seurakunnista on rekisteröity paikallisesti, joten ne saavat toimia vain siinä kaupungissa, mihin ne on rekisteröity. Nekin muutamat seurakunnat, jotka on rekisteröity valtakunnallisesti, eivät käytännössä kuitenkaan saa avata uusia toimipaikkoja.

Viranomainen muistutti myös, että alle 18-vuotiaat eivät saa osallistua julkisiin uskonnollisiin menoihin. Eräs seurakunnan johtaja kertoo, että heitä on varoitettu, että ”alle 18-vuotiailla ei ole uskonnonvapautta, eivätkä he saa osallistua seurakuntien toimintaan tai seurakuntien järjestämille leireille”. Ainoastaan hautajaiset ovat lapsille sallittuja, ja lain rikkomisesta on annettu sakkoja.

Tadzikistanilaisista 90 prosenttia on muslimeja. Islamista kristinuskoon kääntyvät joutuvat viranomaisten vainoamiksi ja he menettävät usein työnsä. Rikoslain ääriajattelua koskevaa pykälää käytetään seurakuntien toiminnan rajoittamiseen. Seurakuntiin tehdään jatkuvia tarkastuksia, niitä uhkaillaan ja seurakuntien omaisuutta takavarikoidaan.

Lähteet: Forum 18, Barnabas Aid

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print