Your Cart

Pakistanissa siepatut kristityt tytöt: Toinen pelastettu, toista ei

Kiitos Jumalalle, Saba Masih on päässyt takaisin kotiin. Rukoillaan Saiman ja muiden siepattujen tyttöjen ja naisten puolesta. Kuva: Morning Star News/Twitter

Faisalabadin kaupungissa Pakistanissa siepattiin huhtikuussa 16-vuotias kristitty tyttö, Saima. Toukokuussa saman kohtalon koki 15-vuotias Saba. Saba on nyt päässyt takaisin kotiin, mutta kaikista todistajista ja oikeudenkäynneistä huolimatta Saima ei ole ollut yhtä onnekas.

Saima Gulzar, 16 vuotta

Huhtikuun viidentenä päivänä Saima Gulzarin työpäivä paikallisella tehtaalla oli päättynyt, ja hän suuntasi kotiin. Sinne asti hän ei kuitenkaan päässyt. Samalla työpaikalla työskentelevä Muhammad Sajid oli kahden apurinsa kanssa odottamassa häntä kotimatkan varrella. He sulloivat Saiman valkoiseen autoon, ja he ajoivat pois.

Saiman avunhuudot kiinnittivät ohikulkijoiden huomion. Kristityt miehet Arshad Masih ja Irfan Masih yrittivät pysäyttää auton, mutta sieppaajat olivat aseistautuneita ja uhkasivat heitä.

Saiman isä, Gulzar Masih, teki poliiseille rikosilmoituksen sieppauksesta, mutta poliisit eivät olleet yhteistyöhaluisia. Isän avuksi tuli ihmisoikeusjärjestö Human Rights Focus Pakistan (HRFP), joka teki valituksen Faisalabadin käräjäoikeuteen.

Ensimmäinen oikeudenkäynti pidettiin 21. toukokuuta ja toinen torstaina 2. kesäkuuta. Kummassakaan käsittelyssä poliisit eivät voineet osoittaa edistyneensä tutkinnassa lainkaan.

”Kaksi kuukautta on kulunut, eivätkä poliisit ole onnistuneet paikallistamaan Saima Gulzaria ja hänen sieppaajaansa”, HRFP:tä johtava Naveed Walter sanoi.

”Sieppaajan henkilöllisyys tiedetään, kaksi silminnäkijää on antanut lausuntonsa oikeudessa, tehtaan johtaja on myöntänyt työntekijänsä syyllistyneen sieppaukseen: Miksi poliisit eivät ole tehneet mitään?”

”Kun vähemmistöihin kuuluvia tyttöjä siepataan, poliisit useimmiten suojelevat enemmän syyllistä kuin uhria.”

Saba Masih, 15 vuotta

Aamuyhdeksältä maanantaina 20. toukokuuta kotiapulaisina työskentelevät siskokset Saba ja Muqaddas Masih olivat kävelemässä töihin.

Matkalla Muhammad Yasir ja Muhammad Riaz, molemmat neljissäkymmenissä, pysäyttivät siskokset. He sysäsivät Muqaddasin syrjään ja ahtoivat Saban riksaan vieden hänet mukanaan. Muhammad Yasir on Saban perheen naapuri.

“Yasir on ollut naimisissa jo kolmesti, mutta hänellä ei ole yhtään lasta”, Saban isä, tekstiilitehtaan puhtaanapitotyöntekijänä työskentelevä Nadeem Masih, kertoo.

Perhe soitti poliisille Muqaddasin ilmoitettua heille Saban sieppauksesta, mutta poliisit eivät tälläkään kertaa tehneet mitään.

”Poliisit eivät tee yhteistyötä kanssamme. Tapausta tutkiva poliisi toistelee meille, kuinka Saba on kääntynyt islamiin ja mennyt naimisiin Yasirin kanssa”, Nadeem sanoi tuolloin. ”Olemme anoneet poliisia järjestämään tapaamisen tyttäremme kanssa, jotta voimme vahvistaa tiedot itse, mutta hän ei kuuntele meitä.”

Nadeemin vaimo loukkasi äskettäin polvensa, eikä hän voi tehdä töitä. Sen vuoksi tyttäret alkoivat tehdä töitä hänen sijastaan.

Saban ja hänen perheensä avuksi saapui ihmisoikeusaktivisti Lala Robin Daniel, joka on aiemminkin auttanut siepatun kristityn tytön vapauttamisessa. Hän järjesti Saban puolesta päivittäisiä istumamielenosoituksia iltaseitsemästä puoleen yöhön. Painostus toimi, ja sunnuntaina 29. toukokuuta Saba palautettiin vanhemmilleen. Ainakin 20 ihmistä pidätettiin.

Vaikka Saba on nyt kotona, hän on ymmärrettävästi traumatisoitunut.

Kuten nämäkin tapaukset osoittavat, monet pakistanilaiset kristityt ovat niin voimattomia, että he tarvitsevat tukea vahvemmilta. Marttyyrien Äänen järjestämän ompelukoulutuksen myötä monille tytöille ja naisille on avautunut ovi parempaan toimeentuloon ihmisarvoisessa työssä, ja he ovat voineet jättää taakseen työnsä kotiapulaisina tai tiilitehtailla. Ompelukoulutusta voit tukea viitenumerolla 871 378.

Perjantaina 3.6. kello 21.15 TV7-kanavalla esitettävässä Marttyyrien Äänen ohjelmassa kuullaan tuoreita tietoja Pakistanista, jossa tiimimme vieraili äskettäin.

Lähteet: AsiaNews, Morning Star News, CLAAS, Kross Konnection

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print