Your Cart

Pakistan – Jaranwalan jumalanpilkkasyytetyt vapautettu

11.3.2024

Tuomari on perjantaina 1. maaliskuuta kumonnut valheelliset jumalanpilkkasyytteet kahta kristittyä veljestä vastaan, joista seurasi muslimien hyökkäys kristittyjen koteihin, yrityksiin ja seurakuntiin Jaranwalassa viime vuonna.

Asianajaja Tahir Bashir Umair Saleemin (vas.) ja Umar Saleemin (oik.) kanssa sen jälkeen, kun heidät 1. maaliskuuta vapautettiin. Kuva: Christian Daily International-Morning Star News

Faisalabadin terrorisminvastaisen oikeuden tuomari Muhammad Hussain määräsi Umar Saleemin (tunnetaan myös nimellä Rocky) ja hänen veljensä Umair Saleemin (Raja) syytteet kumottaviksi ja heidät vapautettaviksi poliisien suorittaman tutkinnan osoitettua, että kolme muuta kristittyä, jotka kantoivat heitä vastaan kaunaa, olivat lavastaneet heidät syyllisiksi. Asiasta kertoi veljesten asianajaja Tahir Bashir.

Valheellisten syytösten takana olleet kristityt on nyt pidätetty ja heitä itseään syytetään jumalanpilkasta. He olivat syyttäneet veljesten häpäisseen Koraania kirjoittamalla siihen islamia herjaavia sanoja.

”Rocky ja Raja ovat vapaana, ja perheittensä luona”, Bashir kertoi. ”Heidän ei kuitenkaan ole turvallista palata Jaranwalaan heidän henkeensä kohdistuneiden vakavien uhkausten vuoksi. Oikeus on todennut heidät syyttömiksi, mutta olemme nähneet useita kertoja, kuinka jumalanpilkasta syytetyt ovat tulleet väkijoukkojen tappamiksi, vaikka oikeus on julistanut heidät syyttömiksi.”

Sadat kristityt pakenivat Jaranwalasta mellakoitsijoiden hyökättyä sinne elokuun 16. päivänä viime vuonna. Joukkio, jonka määräksi arveltiin enimmillään noin 5000 muslimia, sytytti kirkkoja palamaan ja ryösteli koteja. Moskeijoiden kovaäänisistä oli julistettu, että Koraania on häväisty ja Muhammedia häpäiseviä tekstejä on kirjoitettu.

Marttyyrien Äänen tiimi, Sari Palomäki ja Mari Palomäki vierailivat Pakistanissa viime joulukuussa, myös Jaranwalassa, jonne Marttyyrien Ääni lähetti tuolloin apua. Voit lukea Jaranwalan-vierailusta tästä.

Veljeksiä oli syytetty kaikkien kolmen jumalanpilkkalain luvun mukaan, joista luvun C rikkomisesta, Muhammedia loukkaavista kommenteista, seuraa automaattisesti kuolemantuomio.

Korkeimmalta oikeudelta nuhteet Punjabin poliiseille

Kymmeniä kristittyjen koteja ja noin 20 kirkkoa tuhottiin ja ryöstettiin Jaranwalassa syytteiden tultua ilmi. Faisalabadin poliisi pidätti yli 300 epäiltyä mellakoitsijaa. Väkivaltaisuuksiin ja mellakointiin syyllistyneiden rankaiseminen ei silti ole juurikaan edennyt ja pidätetyistä lähes kaikki on vapautettu.

Korkeimman oikeuden tuomarit ovat kuulleet Jaranwalan tapahtumista tehtyä kannetta ja äskettäisessä kuulemisessa he nuhtelivat Punjabin osavaltion viranomaisia siitä, että he ovat antaneet häiriköiden pelotella itseään.

Oikeus ei myöskään hyväksynyt Punjabin hallinnon valmistamaa raporttia siitä, mitä he ovat tehneet syyllisten rankaisemiseksi. Korkeimman oikeuden tuomarit huomauttivat, että tapa, jolla poliisit ovat suorittaneet tutkintaa ja miten he ovat olleet ilmeisen vastahakoisia selvittämään syyllisten henkilöllisyyksiä, heikentää poliisien mainetta.

Myös pastori lavastettu syylliseksi

Kiitos Jumalalle siitä, että Rocky ja Raja todettiin syyttömiksi. Jaranwalan kristityt elävät silti edelleen pelossa, eivätkä he ole saaneet kaikkia viranomaisten heille lupaamia korvauksia tuhoista. On myös erittäin surullista, että kristitytkin syyttävät valheellisesti toisia kristittyjä islamin herjaamisesta, kun kaikki tietävät, miten peruuttamattomat seuraukset sillä on.

Helmikuussa 68-vuotiasta kristittyä pastoria, Younas Masihia, syytettiin jumalanpilkasta niin ikään Jaranwalassa. Hänet pidätettiin ja häntä vastaan nostettiin syytteet, kunnes kävi ilmi, että syytteet olivat tekaistuja.

Younasin johtamaan kotiseurakuntaan kuuluva nainen, Sosan Fatima, syytti pastoria jumalanpilkasta. Younas oli antanut Sosanin ja hänen miehensä asua ilmaiseksi omistamallaan tontilla. Nyt hän kuitenkin halusi jakaa tontin puoliksi ja antaa toisen puoliskon toiselle puutteenalaiselle kristitylle perheelle asuttavaksi. Sosan ja hänen miehensä eivät pitäneet tästä, ja jotta tontin jako ei voisi toteutua, juonivat sen vuoksi syytteet pastoria vastaan.

Younas kertoi poliiseille oman näkemyksensä syytteiden perusteista ja poliisit toivat Sosanin kuulusteltavaksi. Siellä nainen murtui ja tunnusti, että hän oli miehensä ja kahden muun kristityn kanssa päättänyt syyttää pastoria valheellisesti.

Syytteet pastori Younasia vastaan on kumottu ja hänet on vapautettu, mutta hänkään ei ole voinut palata kotiinsa.

”En voi kyllin kiittää Jumalaa siitä, että Hän pelasti minut tästä vaarallisesta tilanteesta”, pastori Younas sanoi. ”Minua syyttäneet ovat nyt itse syytettyinä samasta rikoksesta”, pastori Younas kertoi.

Lähteet: Christian Daily International, Morning Star News

Marttyyrien Ääni Pakistanissa – Kohti Jaranwalaa

Marttyyrien Äänen tiimi, Sari Palomäki ja Mari Palomäki, vieraili joulukuussa työkohteissamme Pakistanissa. Tiiviin ja tapahtumarikkaan matkan yhtenä vierailukohteena olivat Jaranwalan jumalanpilkkasyytöksistä kärsineet kristityt, jotka kaipasivat erityistä lohdutusta ja rohkaisua.

Lue lisää »

Pakistanin viranomaiset: ”Suojelemme vähemmistöjen oikeuksia”

Pakistanin viranomaiset: ”Suojelemme vähemmistöjen oikeuksia” 17.1.2024 Toistuva väkivalta uskonnollisia vähemmistöjä vastaan Pakistanissa asettaa kyseenalaiseksi Pakistanin viranomaisten tammikuun 8. päivänä antaman lausunnon, jonka mukaan Pakistan kannattaa uskonnonvapautta ja suojelee vähemmistöuskontoja. Tammikuun 4. päivä Yhdysvaltain ulkoministeriö lisäsi Pakistanin ”Erityisen huolestuttavien maiden” joukkoon uskonnonvapauteen liittyen. Tällaisiksi maiksi Yhdysvallat on nimittänyt myös Myanmarin, Kiinan

Lue lisää »

Pakistan – Siepatun kristityn tytön isä sieppauksesta syytettynä

Pakistanissa kristityn tai hindutytön tai nuoren naisen sieppaajat, jotka pakottavat heidät kääntymään islamiin ja menemään naimisiin kanssaan, ovat alkaneet nostaa vastasyytteitä hidastaakseen oikeuden toimintaa ja saadakseen siepattujen vanhemmat luopumaan tytärtensä puolesta taistelemisesta. Lokakuun 28. päivänä Aftab Joseph vetosi Lahoren hovioikeuteen vaatien jälleen oikeutta siepatun Samreen-tyttärensä puolesta. Samreen, yhdeksättä luokkaa käynyt

Lue lisää »

”Viha kristittyjä kohtaan syttyi Jaranwalassa” – Radio Dei

Jaranwalan kaupunki sijaitsee Pakistanin koillisosissa. Suurin osa kaupungin väestä on muslimeja. Kristityt ovat väheksyttyä vähemmistöä, joka elää hiljaisesti islamin varjossa.  Elokuussa vuonna 2023 raivostunut joukko muslimimiehiä hyökkäsi kristittyjen asuinkortteleihin, tuhosi

”Jaranwalan kristittyjen tuskan päivä” – Radio Patmos

Marttyyrien Äänen tiimi vieraili joulukuussa Pakistanissa Jaranwalan kaupungissa, missä leimahti syvä raivo kristittyjä kohtaan viime elokuussa väitetyn jumalanpilkan takia. Viha sai aikaan mellakan, jonka aikana lukuisat kirkot ja kristittyjen kodit

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print