Your Cart

Nigeriassa jälleen surullinen viikonloppu: 49 tapettu, 27 siepattu

”Kuinka kauan vielä, Herra?” kysyvät Nigerian kristityt haudatessaan läheisiään viikottain.

Ainakin 49 kristittyä surmattiin ja 27 siepattiin, kun fulanit hyökkäsivät kolmelle paikallishallintoalueelle Keski-Nigerian Kadunan osavaltion eteläosassa sunnuntain ja maanantain aikana.

Kahdeksan kristittyä tapettiin, kuusi loukkaantui, ja useita taloja poltettiin hyökkäyksessä Kaceceren kylään Zangon Katafin paikallishallintoalueella maanantaina 27. syyskuuta.

Sunnuntaina yksi kristitty kuoli, toistaiseksi tuntematon määrä ihmisiä loukkaantui, ja 27 siepattiin hyökkäyksessä Gabachuwan kylään Kachian paikallishallintoalueella.

Samoin sunnuntaina hyökkääjät iskivät Madamain ja Abunin kyliin Kauran paikallishallintoalueella. He tappoivat 40 kristittyä ja kahdeksan loukkaantui hyvin suunnitellussa iskussa. Hyökkäyksen todistanut katolinen pappi kuvasi kaksi tuntia kestänyttä hyökkäystä verilöylyksi. Hyökkääjät saapuivat monilukuisina. Aluksi he iskivät kylien turvallisuudesta huolehtineita henkilöitä ja heidän perheitään vastaan. Sen jälkeen he tappoivat muita tielleen osuneita ja polttivat 20 kotia. Eräs perhe menetti 13 jäsentään.

Alueella asuva Becky James kertoi hyökkääjien saapuneen puolilta öin, ja että hänenkin sukulaisiaan oli uhrien joukossa. ”Sydämemme ovat täynnä tuskaa, pelkoa, katkeruutta ja pettymyksiä”, hän sanoi. ”Traumat, raa’at murhat, päivittäiset sieppaukset, hyökkäykset maanviljelyksille ja satojen tuhoamiset, kotien, kirkkojen ja ihmisten polttamiset, joukkohautajaiset, kaikki nämä ovat hyvin ahdistavia. Ainut mitä meillä on jäljellä, ovat Jumala ja toivo.”

Eteläistä Kadunaa kansallisessa parlamentissa edustava senaattori Danjuma La’ah tuomitsi Etelä-Kadunassa jatkuvat hyökkäykset ja vaati surmansa saaneille asianmukaisia hautajaisia. Hän vaati myös parannuksia turvallisuustilanteeseen ja lisäsi, että jos viranomaiset eivät puutu tilanteeseen, alueen asukkaiden ainoaksi vaihtoehdoksi jää puolustaa itse itseään.

Nigerian väkivaltaisuudet ja sieppaukset ovat nyt keskittyneet Kadunan osavaltioon. Osavaltion eteläosaa asuttavat kristityt vähemmistöheimot ovat olleet hyökkäysten kohteina vuodesta 2011 lähtien, mutta hyökkäykset kiihtyivät huomattavasti vuonna 2015, kun nykyinen hallinto astui valtaan.

”Rakkaan Madamaini viime yön tapahtumat olivat epäinhimillisiä”, kertoo paikallinen asukas, Awan Nehemiah. Hyökkäyksen motiivista puhuessaan hän sanoi: ”Kysymys kuuluu: minkä rikoksen he olivat tehneet? Olemme kristittyjä. Miksi kaikki hyökkäykset tapahtuvat osavaltion eteläosassa? Miksi ei pohjoisessa? Tämä on hyvin selvästi uskonnollinen sota. Hallitus, jonka äänestimme valtaan, on epäonnistunut täysin lupauksessaan lopettaa surmaamiset.”

Lähteet: Christian Solidarity Worldwide, Morning Star News, International Christian Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print