Your Cart

Nigerialta vaaditaan toimia väkivaltaa vastaan – Fulanien tavoitetta yhä mahdottomampi kiistää

Joukkohaudoista on tullut yhä useampien nigerialaiskristittyjen viimeinen leposija.

Äskettäin on julkaistu uusi raportti, joka paljastaa hälyttäviä tuloksia kristittyjen vastaisesta väkivallasta Nigeriassa. Samaan aikaan Nigerian johdon sinnikkäästi ylläpitämä väite siitä, että fulanien hyökkäyksissä kristittyihin kyliin on kyse vain fulani-karjankasvattajien ja kristittyjen maanviljelijöiden välisistä maanomistuskiistoista, alkaa viimeisimpien tapahtumien valossa käydä yhä epäuskottavammaksi.

Release Internationalin, eli Marttyyrien Äänen britannialaisen sisarjärjestön laatimassa tiedotteessa vaaditaan maailmaa viimein heräämään Nigerian tapahtumiin.

Viimeisin raportti väkivallasta on juuri tullut nigerialaiselta Intersociety-järjestöltä. Sen mukaan neljän kuukauden aikana, tämän vuoden tammikuun ja huhtikuun välillä, Nigeriassa surmattiin ainakin 1470 kristittyä, eniten sitten vuoden 2014.

Lisäksi saman ajanjakson aikana noin 2200 nigerialaista kristittyä joutui siepatuksi, ja heistä noin 220 uskotaan tulleen murhatuiksi.

Intersocietyn mukaan fulanit ovat vastuussa yli 800 kristityn kuolemasta. Fulanit ovat siis ohittaneet Boko Haramin suurimpana vaarana Nigerian kristityille.

Nigeria vaikuttaa näiden tietojen myötä olevan maa, jossa kristittyjä surmataan tällä hetkellä enemmän kuin missään muualla.

Samaan aikaan Nigerian johto pyrkii kiistämään fulanien jihadistisen päämäärän ja pysymään kiinni väitteessä, että kyseessä ovat fulani-paimentolaisten ja kristittyjen maanviljelijöiden väliset maakiistat.

Fulanit ovat ottaneet käyttöönsä samat strategiat, joita Boko Haramilla ja siitä irtautuneella ISWAP:illa (Länsi-Afrikan provinssin islamilainen valtio) on käytössään.

”Boko Haram on julkisesti julistanut sodan kristittyjä vastaan, ja kertonut tavoitteekseen koko Nigerian islamilaistamisen. Fulanit surmaavat nyt enemmän kristittyjä kuin Boko Haram, ja näyttävät ajavan samaa asiaa”, kertoo Release Internationalin toiminnanjohtaja Paul Robinson.

Hyökkäykset paljastavat tavoitteet

Afiniki Bako on toinen fulanien sieppaamista sairaanhoitajista. Kuva: Morning Star News

Fulanit ovat ryhtyneet Boko Haramin tavoin suorittamaan sieppauksia. Kerroimmekin aiemmin, että fulanit saavat koulutusta Boko Haramilta.

Huhtikuun lopulla, huhtikuun 21. päivän yönä, fulanit hyökkäsivät sairaalaan ja sieppasivat kaksi siellä töissä ollutta kristittyä sairaanhoitajaa. Kyseessä ei siten voinut mitenkään olla kiista maanomistuksesta. Molemmat naiset ovat tiettävästi yhä sieppaajien hallussa.

Huhtikuun 26. päivä fulanit hyökkäsivät pakolaisleirille, jolla asui noin 7000 aiempia fulanien hyökkäyksiä paennutta kristittyä. Hyökkäyksessä kuoli kymmenen kristittyä ja loukkaantui yhdeksän.

Jo entuudestaan väite maanomistuskiistoista oli epäuskottava, sillä hyökkäyksissä kyliin, joissa asui sekä muslimeja että kristittyjä, vain kristittyjen kodit ja kirkot tuhottiin, ja vain kristittyjä murhattiin.

Viime vuonna Nigeria oli maa, jossa surmattiin eniten kristittyjä. Tuolloin marraskuun 2019 ja lokakuun 2020 välisenä aikana henkensä menetti väkivaltaisesti 3530 kristittyä.

Lähteet: Release International, Intersociety, Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print