Your Cart

Nigeria – Kristitty nainen vangittuna puolitoista vuotta ilman oikeudenkäyntiä

Rhoda Jatau. Kuva: Morning Star News

Kristitty viiden lapsen äiti Rhoda Jatau on ollut vangittuna toukokuusta 2022 lähtien. Häntä syytetään jumalanpilkasta ja väkivaltaan yllyttämisestä Nigerian koillisosassa sijaitsevassa Bauchin osavaltiossa.

Rhodan tapaus sai alkunsa kristityn opiskelijan, Deborah Emmanuelin, lynkkauksesta opinahjossaan 12. toukokuuta 2022 jumalanpilkasta syytettynä.

Rhoda sai käsiinsä islamista kristinuskoon kääntyneen ghanalaisen henkilön tekemän videon, jossa Deborahin surma tuomittiin. Terveysasemalla töissä ollut Rhoda välitti videon WhatsAppilla työtovereilleen.

Muslimityöntekijät raivostuivat videosta ja syyttivät Rhodaa jumalanpilkasta. Paikallisia nuoria yllytettiin etsimään ja tappamaan hänet. Rhoda oli kuitenkin ehtinyt paeta perheineen. Kun Rhodaa ei löytynyt, häntä etsinyt noin 200 hengen joukko hyökkäsi kristittyjen asuinalueelle, tuhosi kristittyjen yrityksiä, poltti kristittyjen koteja ja yhden evankelisen kirkon. Noin 15 kristittyä loukkaantui.

Rhoda halutaan pitää vankilassa

Vihreällä merkityissä osavaltioissa on voimassa sharia-laki.

Myöhemmin Nigerian salainen poliisi pidätti hänet, ja hän on ollut siitä lähtien vangittuna. Syyttäjä on saanut esittää omat syytöksensä, mutta puolustuksen ei ole annettu todistaa. Tähän mennessä jokaisella kerralla, kun puolustus on saapunut esittämään todisteensa, oikeudenkäyntiä on lykätty. Lykkäystä perustellaan sillä, että Rhodan vapauttaminen voisi käynnistää mellakoita Bauchin osavaltiossa, jossa 85 prosenttia asukkaista on muslimeja. Osavaltiossa on voimassa sharia-laki.

Solomon Dalyop Mwantiri on ihmisoikeusaktivisti Plateaun osavaltiosta. Hän matkusti Bauchiin selvittämään, mikä tilanne on nyt. ”Lykkäykset näyttävät olevan taktinen keino pitää Rhoda vankeudessa. Meneillään on uskonnollinen agenda, kristityn vaino”, Mwantiri totesi. Puolustuksen on nyt määrä päästä ääneen maanantaina, marraskuun 27. päivänä.

Rhodan perhe piileskelee edelleen, ja hänen miehensä on myynyt kaiken mahdollisen omaisuuden rahoittaakseen vaimonsa puolustusta.

Tuomarit ovat toistuvasti kieltäytyneet päästämästä Rhodaa vapaaksi takuita vastaan mellakoiden pelossa.

Rhoda on siis ollut puolitoista vuotta vangittuna, koska hän tuomitsi Deborahin surman. Deborahin tappajat sen sijaan kulkevat yhä vapaina.

YK:lta Nigerialle huomautus

Deborah Emmanuel. Kuva: Daily Post

YK on lähettänyt Nigerialle syytekirjeen Deborah Emmanuelin surmaan ja Rhoda Jatauhun liittyen. Kirje lähetettiin elokuussa ja tieto siitä annettiin julkisuuteen lokakuun lopulla, koska Nigerian valtio ei ollut vastannut kirjeeseen määrätyn 60 päivän kuluessa.

Kirjeessä ilmaistiin ”äärimmäinen huoli” Deborahin kuolemasta, poliisin ilmiselvästä laiminlyönnistä tapauksen tutkimisessa ja syyllisten jättämisestä syyttämättä.

Seuraavaksi kirjeessä tuomitaan Rhodan pidätys ”teosta, joka näyttäisi ainoastaan olevan hänen oikeutenaan olevaa mielipiteensä ilmaisua ja uskonnonvapauttaan”.

Kirjeessä pyydettiin Nigerian viranomaisia kertomaan, missä vaiheessa Deborahin murhan tutkinta on ja ”ne todelliset syyt, jotka johtivat hänen julkiseen lynkkaamiseensa”, sekä ”todelliset ja oikeudelliset perusteet, joiden mukaan Rhoda on pidätetty” ja miten ne käyvät yhteen Nigerian kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.

Rukoile:

  • Jumalan huolenpitoa ja varjelusta Rhodalle, hänen miehelleen Adamulle ja heidän viidelle lapselleen, sekä kaikille heille, jotka yrittävät auttaa Rhodaa oikeudessa. Herra täyttäköön heidän tarpeensa ja pitäköön heidät turvassa.
  • Pyydä, että marraskuun 27. päiväksi sovittu oikeudenkäynti pidetään, puolustus saa esittää perustelunsa ja ne hyväksytään. Rukoile, että syytteet Rhodaa vastaan perutaan ja hänet vapautetaan vankeudesta perheensä luo.
  • Rauhaa ja vakautta Nigeriaan ja Bauchin osavaltioon. Jos kristittyjen vastaisia mellakoita syntyy, että Herra puolustaisi omiaan. Poliiseille rohkeutta pitää yllä järjestystä.

Lähteet: ICC, Christian Today, Religious Liberty Prayer Bulletin, CSI

”Arkielämää jatkuvan vaaran keskellä” – Radio Patmos

Marttyyrien Äänen yhteistyökumppani Alex vieraili Keski-Nigeriassa kylissä,  joihin fulanimuslimit ovat tehneet tuhoisia iskuja. Tässä ohjelmassa hän haastattelee Gashishin alueen kristityn kylän johtajaa, joka kertoo minkälaista tällä vaarallisella seudulla on elää.

”Arkielämää jatkuvan vaaran keskellä”- Radio Patmos

Marttyyrien Äänen yhteistyökumppani Alex vieraili Keski-Nigeriassa kylissä, joihin fulanimuslimit ovat tehneet tuhoisia iskuja. Tässä ohjelmassa hän haastattelee Gashishin alueen kristityn kylän johtajaa, joka kertoo, minkälaista tällä vaarallisella seudulla on elää.

”Evankelistat terroristien ydinalueilla” – TV7

Rohkeat etulinjan evankelistat kulkevat Nigerian vaikeimmilla alueilla ja julistavat evankeliumia. Useita terroristeja ja islamilaisia johtajia on tullut uskoon. Uskoontulleiden elämässä tapahtuu kokonaisvaltainen muutos – vainoajasta Jeesuksen seuraajaksi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print