Your Cart

Marokon vaalit herättivät uskovissa toivoa

Syyskuussa agadirilainen pastori Rachid Imounan äänesti elämänsä ensimmäistä kertaa vaaleissa, jotka Marokkoa vuosikymmenen hallinnut islamistinen puolue hävisi.

Syyskuisissa parlamenttivaaleissa hallitseva islamistinen Oikeus- ja kehityspuolue PJD hävisi liberaalille RNI-puolueelle. Uusi pääministeri on miljardööriliikemies Aziz Akhannouch.

Oikeus- ja kehityspuolue oli hallinnut Marokkoa vuosikymmenen, vuodesta 2011 ja säätänyt useita lakeja, jotka pohjautuvat poliittiseen islamiin. PJD:llä on myös läheiset suhteet ääri-islamilaiseen Muslimiveljeskuntaan.

Nyt pidettyjen vaalien myötä PJD:llä on kaksikamarisen parlamentin 395-paikkaisessa alahuoneessa vain 13 paikkaa ja 120 paikkaisessa ylähuoneessa 12 paikkaa. Islamisteilla ei näin ollen ole enää merkittävää valtaa parlamentissa. Marokon kristityt uskovat voivansa rentoutua ja he odottavat uudelta hallinnolta laajempaa uskonnonvapautta.

Arvostettu marokkolainen professori Mustafa Akalay sanoo: ”Kansa on puhunut, ja he ovat valinneet sekulaarin hallinnon.” Hän jatkaa: ”Edessä siintää uudistusten aika, ja nähtävissä on vilauksia aikeista hyviin muutoksiin, kuten naispormestarien valinta kolmeen suureen kaupunkiin: Rabatiin, Casablancaan ja Marrakeshiin.” Akalay uskoo, että muutosten tuulet johtanevat parempaan uskonnonvapaustilanteeseen, ”jotka suosivat uskonnollista monimuotoisuutta ja hedelmällistä uskontojen välistä vuorovaikutusta”.

Marokon kristityt ovat vaalituloksesta kiitollisia. Imounan sanoo: ”Me kiitämme Jeesusta, islamistit ovat poissa. Jumala on vastannut rukouksiimme, ja nyt meillä on haluamamme hallitus.”

”Ahkannouch on liikemies. Vaikka palvoisit aurinkoa tai kuuta, hän ei välitä”, sanoo marokkolainen toisen sukupolven kristitty, Youssef Ahmed. ”Hän ei vainoa ketään.”

Evankeliointi, eli ”muslimin uskon ravistelu”, on voinut johtaa kolmen vuoden vankeustuomioon. Marokon perustuslaki antaa kansalaisille oikeuden harjoittaa omaa uskontoaan. Vaikka vain islam ja juutalaisuus ovat Marokossa virallisesti tunnustettuja uskontoja, islamin hylkäämisestä ei ole määritelty rangaistusta.

Islamistinen PJD-puolue sen sijaan oli pyytänyt nimilistaa.

Marokon uskovien tarkkaa lukumäärää ei tiedetä. Heitä arvioidaan olevan 2000 – 25.000 välillä. Kun heidän edustajansa pyysivät PJD-puolueelta lupaa perustaa omia seurakuntia, puolue pyysikin nimiluetteloa kaikista Marokon kristityistä.

Muslimitkin saattoivat olla varuillaan islamistisen hallinnon jatkumisesta. PJD:n hengellinen johtaja Ahmad Raissouni oli onnitellut Talebania valtaannoususta ja kertoi olevansa ”toiveikas, optimisten ja ilahtunut Afganistanista kantautuvista uutisista”.

”Olen hyvin toiveikas”, sanoo Ahmed, tulevaisuuteen katsoen.

Lähde: Christianity Today

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print