Libya
Millainen maa?
Muammar Gaddafin hallinnon sorruttua vuonna 2011 Libyan oikeus- ja turvallisuusjärjestelmä romahti. Tavanomaiset poliisi- ja turvallisuusjoukot korvautuivat usein ekstremistisillä islamilaisilla sotajoukoilla. Maan hallinnasta kilpailee kolme toisiaan vastustavaa ryhmää, ja konfliktit ovat vaurioittaneet vakavasti infrastruktuuria ja tehneet evankeliumin työstä siellä erityisen vaikeaa.
Lokakuusta 2020 lähtien uhkana islamille pidetyt, kuten erilaiset aktivistit, maallistuneet muslimit sekä kristityt, ovat olleet yhä tarkemman tarkkailun alla ja heitä on pidätetty.
Yleiset uskonnot
97 prosenttia libyalaisista on sunnimuslimeja. Kristittyjä on kaksi prosenttia, joista hyvin harvat evankelisia.
Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?
Ääriryhmät kuten Muslimiveljeskunta ja Isis toimivat koko maan alueella. Myös ystävät ja perheet vainoavat ankarasti kristityiksi kääntyneitä.
Elämä Libyassa on vaikeaa, ja vielä vaikeampaa se on kristityille, erityisesti islamista kristinuskoon kääntyneille. Libyassa on vain harvoja uskovia, ja heidän on äärimmäisen vaikea harjoittaa uskoaan avoimesti. Kristityt joutuvat muslimiperheenjäsentensä ja -ystäviensä hylkäämiksi. Heitä hakataan, he menettävät perheensä ja työnsä, ja joskus heidät tapetaan.
Raamatut
Raamattujen saatavuutta rajoitetaan ankarasti. Niiden tuominen maahan on erittäin vaikeaa ja riskialtista. Jo pelkkä Raamatun omistaminen on suuri riski Libyan kristityille, jopa digitaalisten Raamattujen, joita voi lukea älypuhelimien ja tietokoneiden avulla.