Your Cart

Kuuba

Millainen maa?

Huolimatta johtajiston muutoksesta Kuuban seurakuntiin kohdistuu armotonta painetta hallinnon taholta. Se on yhä sitoutunut kommunismin ateistiseen ideologiaan ja pitää seurakuntia uhkana Che Guevaran ja Fidel Castron 1950-luvulla aloittamalle vallankumoukselle.

Kuubalaiset ovat köyhiä, ja valtio pyrkii kontrolloimaan heidän jokaista elämänaluettaan.

Huhtikuussa 2021 Miguel Diaz-Canel julistettiin Raul Castron seuraajaksi Kuuban kommunistipuolueen keskuskomitean ensimmäiseksi sihteeriksi ja hän toimii myös presidenttinä. Kyseessä on ensimmäinen kerta vallankumouksen jälkeen, kun maata on hallinnut joku muu kuin Castron perheen jäsen.

Heinäkuussa 2021 kuubalaiset protestoivat huonontuneiden elinolosuhteidensa takia ja vaativat diktatuuria lopetettavaksi. Rauhanomaiset mielenosoitukset tukahdutettiin väkivaltaisesti ja kymmenet mielenosoittajat päätyivät vuosiksi vankilaan.

Yleiset uskonnot

Useimmat kuubalaiset ovat ateisteja. Huomattava määrä kuubalaisia harjoittaa taikauskoisia ja spiritistisiä palvontamenoja, joihin kuuluu mm. afrokuubalainen santeria-uskonto. Evankelisia kristittyjä on 11 prosenttia.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Kuubassa uskovien vaino on valtion ylimmästä johdosta lähtöisin olevaa.

Toisin kuin Kuuban vallankumouksen aikaan, jolloin kristittyihin kohdistui avointa väkivaltaa, Kuuban hallitus käyttää nyt hienovaraisempia vainoamismenetelmiä, suurelta osin siksi, että se on huolissaan kansainvälisestä maineestaan. Viranomaiset kutsuvat usein kristittyjä pastoreita kuulusteluun tai pitävät heitä vangittuina jopa kaksi vuorokautta painostaakseen heitä, ja kirkkoja tuhoamaan on palkattu rikollisjoukkioita, jotta viranomaiset voivat vetäytyä vastuusta. Laillisia kirkkorakennuksia on takavarikoitu, eikä maassa ole rakennettu uusia laillisia kirkkoja vallankumouksen jälkeen.

Monet uskovat kokoontuvat laittomissa kotikirkoissa, jotka ovat usein pastorin kodin jatkeita, tai varjoisissa rakennelmissa perheen kodin takapihalla. Seurakunnat jatkavat kasvuaan aktiivisen herätyskristillisen toiminnan ansiosta, mutta viranomaisten painostuksen takia jotkut uskovat eivät ole koskaan omistaneet Raamattua. Monia pastoreita tarkkaillaan niin tiiviisti, että he ovat oikeastaan kotiarestissa. Lisäksi kristityiltä usein evätään työpaikka tai koulutusmahdollisuudet.

Raamatut

Vaikka Raamattujen levityksessä on menty eteenpäin suurin harppauksin, saatavuus on yhä rajallinen. Vuonna 2017 Kuuba salli Raamattujen oston ja myynnin vain Ekumeenisen protestanttisen kirkkojärjestön jäsenille, mutta suurin osa kristillisestä kirjallisuudesta on yhä laitonta. Kuubassa ei ole kristillisiä kirjakauppoja. Raamatuista on pulaa, ja vaikka niitä olisi saatavillakin, ne voivat maksaa kolmanneksen työläisen kuukausipalkasta.