Your Cart

Kuuban kristityt kriisin keskellä – Pastoreita pidätetty

Kuubassa käynnissä olevat hallituksen vastaiset mielenosoitukset koskettavat myös kristittyjä. Useat seurakunnat ovat osoittaneet tukensa mielenosoittajille ja pastoreita on pidätetty. Ainakin kolme protestanttista pastoria ja katolinen pappi on pidätetty mielenosoitusten alettua 11. heinäkuuta, ja heistä kaksi evankelista pastoria on edelleen pidätettyinä.

Kaikki neljä pidätettiin viime sunnuntaina, samana päivänä kuin mielenosoitukset alkoivat. Pidätetyiksi joutuivat katolinen pappi Isä Castor José Álvarez Devesa sekä pastorit Yusniel Pérez Montejo, Yéremi Blanco Ramírez ja Yarian Sierra.

Isä Castor vapautettiin seuraavana päivänä. Myös pastori Pérez Montejo on sittemmin vapautettu, mutta 14. heinäkuuta häntä kuulusteltiin kolmen tunnin ajan ja häntä syytettiin epävirallisesti yllyttämisestä. Baptistipastori Pérez Montejo oli sunnuntaina 11. heinäkuuta käyttänyt koko päivän vierailemalla seurakuntalaisten luona. Kotimatkalla hän pysähtyi kotikaupunkinsa Santiagon keskuspuistossa katsomaan juuri alkanutta mielenosoitusta. Myöhemmin illalla poliisit ja turvallisuusviranomaiset saapuivat hänen kotiinsa ja pidättivät hänet.

Kuuban ihmisoikeusaktivistit kertovat, että suurinta osaa pidätetyistä syytetään rikokseen yllyttämisestä. Useat Kuuban uskonnolliset ryhmät ovat antaneet tukensa protestoijille. Näiden joukossa on Kuuban katolinen piispojen konferenssi, Evankelinen liitto, Kuuban metodistinen kirkko, Kuuban Assemblies of God -seurakunta sekä Kuuban munkkien ja nunnien konferenssi.

Avunpyyntöjä pidätettyjen puolesta

Pastorit Yarian Sierra (vas.) ja Yeremi Blanco. Kuva: Christian Solidarity Worldwide

William Carey -raamattuseminaarin johtaja, pastori Jatniel Peréz kertoo, että pastoreita Blanco Ramírez ja Sierra pidetään huonoissa oloissa naistenvankilan siipirakennuksessa Matanzasissa. Hänen mukaansa miehille olisi sanottu, että heitä pidetään pidätettyinä ainakin kaksi viikkoa.

Facebook-julkaisussaan pastori Peréz kirjoittaa: ”Kysyn ainoastaan: miksi kaksi pastoria on pidätetty aivan kuin he olisivat rikollisia, pelkästään siksi, että he katsoivat rauhanomaista mielenosoitusta? Vaadin Yéremi Blancon ja Yarian Sierran vapauttamista. Pyydämme kaikkia kansainvälisiä järjestöjä tukemaan meitä vaatiessamme näiden kahden pastorin pikaista vapauttamista.”

Christian Solidarity Worldwide -järjestölle lähettämässään lausunnossa pastori Blanco Ramírezin vaimo Adelys Rodríguez Reyes kirjoittaa: ”Meidän perheemme sekä Yarian Sierran perhe olemme epätoivoisia, sillä emme ole kuulleet heistä. He kertoivat meille, missä heitä pidetään, mutta emme ole saaneet edes soittaa heille, eikä meille ole kerrottu, miten he voivat, meille ei ole kerrottu mitään tietoja. Kuinka kauan?! Kuinka kauan meidän on kestettävä väärinkäytöksiä, kaltoinkohtelua, epäoikeudenmukaisuutta! Anon koko maailmaa, he tappavat ihmisiä, ihmisiä katoaa, heitä hakataan, vanhempia tapetaan lastensa edessä. Auttakaa meitä!!!! Meidän perheemme kärsivät. Pyydän kristittyjä Kuubassa ja kaikkialla maailmassa rukoilemaan kaikkien kadonneiden puolesta.”

Lähde: Christian Solidarity Worldwide

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print