Your Cart

Kuuba – Yhden suurimman seurakunnan pastori joutunut lähtemään maasta

Pastori Alain Toledano Valiente saarnaamassa aiemmin. Suuri Emmanuel-seurakunta on nyt jäänyt ilman pastoria. Kuva: CSW

Yhtä Kuuban suurimmista itsenäisistä seurakunnista johtanut pastori joutui lähtemään Kuubasta vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa.

Alain Toledano Valiente on ollut Kuuban viranomaisten hampaissa yli 20 vuoden ajan, koska hän johtaa karismaattiseen protestanttiseen seurakuntaverkostoon, Apostoliseen liikkeeseen, kuuluvaa Emmanuel-seurakuntaa, jota viranomaiset eivät ole suostuneet rekisteröimään.

Kesäkuun 25. päivänä Kuuban turvallisuusviranomaiset antoivat hänelle 30 päivää aikaa lähteä maasta, tai hän joutuisi pitkäksi ajaksi vankilaan.

Pastori Toledano Valiente ja hänen vaimonsa Marilín Alayo Correa johtavat jäsenmäärältään yhtä suurimmista seurakunnista itäisessä Santiago de Cuban kaupungissa.

Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana viranomaiset ovat tuhonneet Emmanuel-seurakunnan rukoushuoneen kahdesti. Sekä pastori että hänen vaimonsa ovat olleet lukuisia kertoja pidätettyinä.

Viime vuosina pastori Toledano Valiente on kutsuttu toistuvasti poliisien ja turvallisuusjoukkojen kuulusteluihin ja häntä on uhattu vankeudella. Hänen tyttäriään on kiusattu ja pahoinpidelty koulussa koulun johdon myötävaikutuksella ja turvallisuusjoukkojen ohjeistuksella.

Lokakuussa 2021 viranomaiset ilmoittivat pastori Toledano Valientelle, että häntä vastaan on valmisteltu syytteet, mikä tarkoitti, että hänet voitaisiin vangita milloin tahansa. Kerroimme tuolloin, miten poliisit tulivat ”uudelleenrakentamaan rikospaikkaa” pastorin rukoushuoneelle. Kuubassa rikospaikan uudelleenrakentamista tehdään vain murhien ja ryöstöjen tutkinnassa. Tämän huomioiden pastorin mahdollinen vankeustuomio olisi luultavasti ollut hyvin pitkä.

Viimeiset neljä vuotta pastori on ollut matkustuskiellossa.

Heinäkuussa 2019 häntä ei päästetty lennolle Yhdysvaltoihin, missä hänen oli määrä puhua Yhdysvaltain ministerien tapaamisessa Kuuban uskonnonvapaustilanteesta. Tämän vuoden kesäkuussa häntä jälleen estettiin matkustamasta Yhdysvaltoihin, jonne hän oli menossa tälläkin kertaa puhumaan uskonnonvapaudesta. Pian sen jälkeen hänelle kerrottiin, että matkustuskielto poistettaisiin sillä ehdolla, että hän lähtee maasta 30 päivän sisällä.

Pastori ja hänen perheensä saivat apua Yhdysvalloista, jonne hän saapui heinäkuun 24. päivänä.

Pastorin kaksi aikuista tytärtä ja heidän lapsensa jäivät Kuubaan.

Pastori Toledano Valienten johtama seurakunta on nyt jäänyt ilman paimentaan ja perhe on joutunut eroon toisistaan. ”Maanpako vai vankeus?” eivät ole vaihtoehtoja, joista kenenkään pitäisi joutua valitsemaan uskonsa vuoksi.

Rukoile pastorin, hänen perheensä ja seurakuntansa puolesta, sekä sen puolesta, että vapaus uskoa koittaisi kaikille kuubalaisille.

Lähde: CSW

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print