Your Cart

Kristinuskoon kääntyneen egyptiläisen salattu usko

10.4.2024

Muslimiperheeseen syntynyt egyptiläinen asianajaja on kertonut tiestään Kristuksen seuraajaksi ja ongelmista, joita kristinuskoon kääntyneet Egyptissä kohtaavat. Niitä on paljon, ja ne vaikuttavat elämässä kaikkeen.

Kuvituskuva. Kuva: hernanpba/Visualhunt

Vaikka Mussa (ei hänen oikea nimensä) kasvoi muslimiperheessä, monet hänen lähimmistä ystävistään olivat kristittyjä, ja hän halusi ottaa selvää, mihin he uskovat.

Mussa alkoi lukea Raamattua ja rukoili, että Jumala paljastaisi hänelle totuuden. Niin tapahtui, ja hänestä tuli kristitty. Hän kertoi evankeliumin vaimolleen, joka myös tuli uskoon. Kukaan ydinperheen ulkopuolinen ei kuitenkaan tiedä heidän olevan kristittyjä, ja ulkoiselta olemukseltaan Mussa näyttää muslimilta.

Mussa kertoo ongelmista, joita islamista kääntyneet kohtaavat Egyptissä:

”Islamista kääntyneet Jeesuksen seuraajat saavat osakseen ongelmia sekä viranomaisten että yhteiskunnan taholta. Jos henkilö jättää islamin häntä pidetään vääräuskoisena ja luopiona, häntä häväistään ja hyljeksitään.

Heitä hyljeksitään paljon, ja heidän henkensä voi olla vaarassa. Egyptin perustuslain artiklat 40-46 takaavat uskonnonvapauden, mutta valitettavasti se ei toteudu käytännössä.

Näennäisesti elämme siviilihallinnon alaisuudessa, missä noudatamme maallisia lakeja, emme islamilaista lakia. Valtio ei virallisesti rankaise islamin hylkääviä, mutta turvallisuusjoukot jahtaavat entisiä muslimeja ja voivat syyttää heitä uskonnon halventamisesta.

Heti kun turvallisuusjoukot saavat kuulla muslimin vaihtaneen uskontoaan, hänestä laaditaan turvallisuusilmoitus ja häntä jahdataan kuin rikollista.

Meillä pitäisi olla uskonnonvapaus, mutta silti en voi kertoa uskostani. Tekeekö uskoni minusta rikollisen? Valitettavasti näin tapahtuu lähes kaikille kristinuskoon kääntyville, ja sitä on jatkunut vuosia.

Sen lisäksi että yhteiskunta hyljeksii kristinuskoon kääntyneitä, he menettävät usein työpaikkansa. He voivat menettää kaiken, ja heidän henkeään uhataan. Usein perhe ja ystävät kohtelevat heitä hyvin huonosti.

Egyptissä uskonto merkitään henkilökorttiin. Kristinuskosta islamiin kääntyminen on äärimmäisen helppoa, ja kääntymyksen voi virallistaa vaivatta. Virallisesti islamista kristinuskoon kääntyminen on sen sijaan mahdotonta.

Aviopuolison löytäminen on kristinuskoon kääntyneelle hyvin vaikeaa. Kristinuskoon kääntynyt haluaa mennä naimisiin kristityn kanssa, mutta koptikristityt perheet eivät halua lapsensa avioituvan muslimisukuun.

Eräs pappi lähetettiin työleirille, koska hän vihki islamista kristinuskoon kääntyneen ja syntyjään kristityn. Muslimitaustaisten uskovien on todella hankalaa löytää kaltaisiaan, sillä niin monet joutuvat salaamaan uskonsa.

Kristinuskoon kääntyvien lapsetkin kohtaavat valtavia vaikeuksia. Koulussa heitä kohdellaan muslimeina, mutta kotona he ovat kristittyjä. Siitä seuraa lapsille psykologisia kriisejä.

Minä vein omat lapseni terapiaan sen vuoksi. He tuntevat stressiä, sillä jos lapsi sanoo koulussa perheensä olevan kristitty, perhe voi joutua vaikeuksiin. Lasten on vaikea ymmärtää, että koulussa heidän on pidettävä uskonsa salassa, ja opiskeltava islamia, mikä on yksi perusoppiaineista. Se on lapsille vaikea paikka.

Evankeliointikaan ei ole mahdollista. Egypti on kyllä allekirjoittanut kansainväliset ihmisoikeussopimukset, jotka takaavat oikeuden uskonnonvapauteen ja vapauden kertoa uskostaan, mutta todellisuudessa sitä ei sallita.

Muistan nuoren kristityn miehen, Mina Abdel Sayedin. Hän oli tavaralähetti, ja hänellä oli omassa laukussaan Raamattu. Turvallisuusjoukot pidättivät hänet ja syyttivät häntä evankelioinnista. Hänet vangittiin ja kidutettiin kuoliaaksi. Toisaalta sitten kaikki ovat vapaita julistamaan islamia, ja sitä tekeviä järjestöjä on paljon, jopa valtiotasolla.

Mussa ei näe muutoksen olevan tulossa aivan pian. ”Uskon, että kristinuskoon kääntyneiden oikeudet toteutuvat vasta, kun perustuslakia noudatetaan käytännössä, ja kun lapsille opetetaan suvaitsevaisuutta. Silloin voimme nähdä kaikilla samat oikeudet, ilman syrjintää. Silloin uskonto on henkilökohtainen asia ja vapaus, ja meillä on oikeus valita uskontomme”, Mussa arvelee.

Egyptiä ja Pohjois-Afrikkaa käsiteltiin myös viimeisimmässä Vartti Vainotuille -lähetyksessä. Vartti Vainotuille -lähetykset löytyvät jälkeenpäinkin Marttyyrien Äänen Facebook-sivulta tai Youtube-tililtä. Suora linkki kyseiseen lähetykseen Youtubessa on tässä: Vartti Vainotuille jakso 8-2024

Lähde: Global Christian Relief

Egyptiläinen Laila, kaksi vuotta etsimässä Raamattua

Laila on muslimitaustainen uskova, josta tuli kristitty kaksi vuotta sitten. Hän ei ole kertonut uskostaan miehelleen, lapsilleen tai suvulleen, sillä hän pelkää heidän tappavan hänet. Laila halusi kiihkeästi saada oman Raamatun. Hänen aikomuksensa oli pitää se piilossa ja lukea sitä aina tilaisuuden tullen. Viimeisen kahden vuoden aikana hän oli käynyt

Lue lisää »

”Arvokasta työtä Egyptissä” – Radio Dei

Paul Thomas toimii Britannian Marttyyrien Äänen, eli Release Internationalin palveluksessa. Yhdessä toiminnanjohtaja Hannu Lahtisen kanssa hän matkusti Egyptiin auttamaan kristittyjä, jotka ovat kokeneet vainoa uskonsa tähden. Tässä haastattelussa hän kertoo,

”Eteenpäin, valoa kohti!” – Radio Patmos

Egyptiläinen Emaan oli intohimoisen omistautunut islamille. Hän rakasti Muhammedia ja toivoi, että olisi elänyt hänen aikanaan ja tullut valituksi yhdeksi hänen vaimoistaan. Hän järkyttyi tajutessaan, että hänen ihailemansa profeetta oli

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print