Your Cart

Kiina – Häirintää, ”tunnustus” ja pitkät vankeustuomiot

Zhang Kai tunnustus
Zhang Kai, 36, valtiojohtoisella tv-kanavalla ”tunnustamassa” rikoksiaan. Kuva: Wenzhou TV

Vankilasta 17. helmikuuta vapautuneen Cheng Jien aviomies Du Hongbo kertoo, että perhe joutuu lähtemään kotikaupungistaan Liuzhousta Guangxi Zhuangin autonomiselta alueelta lähipäivinä viranomaisten painostuksen ja uhkailun vuoksi. Sunnuntaina 21. päivä Du kertoi toimittajille, että ”Julkisen turvallisuuden viranomaiset soittelevat minulle parin päivän välein, häiriten ja uhkaillen.”

Elokuussa kiinni otettu uskova ihmisoikeusasianajaja Zhang Kai on puolestaan esiintynyt televisiossa, jossa hän tunnustaa ”häirinneensä yleistä järjestystä”, ”vaarantaneensa valtion turvallisuuden” ja käyttäytyneensä epäammattimaisesti. Uskotaan, että tunnustus on saatu pakottamalla.

Zhejiangin provinssissa ristin poistoa kirkkonsa katolta vastustanut pastori Bao Guohua on tuomittu 14 vuodeksi vankeuteen ja hänen vaimonsa Xing Wenxiang 12 vuodeksi. Tuomiot tulivat korruptiosta, talousrikoksista ja ihmisten kokoamista yhteiskuntarauhan häiritsemiseksi. Lisäksi kymmenen muuta pastori Baon seurakuntalaista tuomittiin vankeuteen, mutta heidän tuomioidensa pituudesta ei ole tietoa. Pastori Bao oli virallisen Kolme Itse -kirkon pappi. Myös Zhang Kain pidätys johtui hänen seurakunnille antamistaan neuvoista, kuinka vastustaa lakiteitse ristien poistoa.

China Aid, Christian Solidarity Worldwide, New York Times

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print