Your Cart

Kiina: Ristien poisto – maisemointia vai vainoa?

Kuva: China Aid

Kiinan Zhejiangin provinssissa on tämän vuoden aikana poistettu yli 1200 ristiä kirkkojen katoilta. China Aid –järjestön johtajan Bob Fun mukaan Kiinan viranomaisten selitys on, että ”Rististä on tullut yleisen turvallisuuden kannalta häiriötekijä.” Erään kirkon ristin sanottiin olevan vaarallisen lähellä ukkosenjohdinta. Kristityt protestoivat, ja jonkin aikaa Kiinan sosiaalinen media oli täynnä kuvia punaisista risteistä. Kristityt valmistivat pieniä punaisia ristejä ja osoittivat mieltään myös kaduilla: ”Jos poistatte yhden ristin, valmistamme 100-1000 ristiä lisää ja laitamme ne taloihimme ja autoihimme!”

Tilanne näyttää nyt rauhoittuneen, mutta Fun mukaan kyseessä on laajempi kampanja kuin vain ristien poistaminen: ”Yhden asiakirjan mukaan kampanjan tarkoituksena on ’hillitä kristinuskon ylikuumentunutta kasvua.’” Asiassa yllättävää on, missä tämä tapahtuu ja kenelle. Ristejä on poistettu Kiinan ”Raamattuvyöhykkeellä”, sen vyönsoljessa Wenzhoun kaupungissa, Zhejiangin provinssissa. Kristittyjen osuus Wenzhoun väestöstä on 15 prosenttia. ”Suuri enemmistö – 99 % – kirkoista, joista risti on poistettu, on virallisesti rekisteröityjä Kolme Itse –kirkkoja, joiden oletetaan olevan viranomaisten suojeluksessa”, kertoo Fu.

Zhang Kai. Kuva: China Aid

”Arvelen, että Zhejiangia käytetään kokeena laajemmalle kampanjalle, joka saattaa olla tulossa pian”, sanoo Fu. Tällä viikolla Pekingissä onkin järjestetty salamyhkäiseksi luonnehdittu konferenssi kristinuskon tulevaisuuden pohtimiseksi Kiinassa. Konferenssin järjestäjä, valtiojohtoinen ”Maailman uskontojen instituutti”, kieltäytyi kertomasta Guardianille, mistä konferenssissa keskustellaan.

Jos ristien poistossa todella on kyse vain maisemoinnista ja se on suoritettu laillisesti ja asianmukaisesti, missä on Zhang Kai? Heinäkuussa hän perusti 30 kristitystä asianajajasta koostuvan ryhmän nimeltä ”Asianajajat ristin suojelemiseksi”. Ryhmä neuvoi seurakuntien johtajia, kuinka he voivat lakiteitse vastustaa ristien poistamista. Zhang Kai pidätettiin 25. elokuuta eikä hänen olinpaikastaan ole varmuutta.

Lähteet: Mission Network News, Guardian, China Aid

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print