Your Cart

Jumalanpilkkasyytökset ja väkivalta leimahtivat jälleen Pakistanissa

29.5.2024

Iäkäs kristitty mies taisteli hengestään sairaalassa sen jälkeen, kun muslimijoukko yritti tappaa hänet lauantaina 25. toukokuuta, koska hänen oli valheellisesti väitetty polttaneen Koraanin sivuja.

Raivostunut muslimijoukko hyökkäsi sen jälkeen, kun kristittyä miestä oli valheellisesti syytetty Koraanin polttamisesta. Kuva: Morning Star News

Tiedot tapahtuneesta ovat yhä osittain epäselviä, mutta tämänhetkisen käsityksen mukaan 74-vuotias Nazeer Masih Gill oli lauantaiaamuna polttamassa jätepapereita kotinsa edustalla Sargodhan kaupungissa, kun musliminaapuri syytti hänen polttaneen Koraanin sivuja ja yllytti paikallisia muslimeja hyökkäämään hänen kimppuunsa.

Kuten jumalanpilkkasyytöksissä hyvin usein aiemminkin, tässäkin tapauksessa taustalla näyttäisi olevan henkilökohtainen kauna.

Nazeerin naapuri, Ayub Gondal, sekä toinen muslimi, Muhammad Ikraam, olivat kateellisia Nazeerin ja hänen poikansa Sultan Gillin kenkätehtaan menestyksestä. Tehdas oli niin tuottoisa, että he olivat kaksi kuukautta sitten ostaneet kaksi myymälää, joista Gondal ja Ikraam olivat vaatineet heitä luopumaan. He olivat odottaneet tilaisuutta hyökätä Nazeerin perhettä vastaan, koska he eivät myöntyneet heidän vaatimukseensa.

”Lisäksi torstaina 23. toukokuuta setäni Nazeerin teini-ikäiset lapsenlapset, Kashif ja Jamal, olivat riidelleet Gondalin pojan kanssa samasta asiasta”, Irfan Gill kertoo. ”Tällaisia riitoja oli ollut jatkuvasti sen jälkeen, kun he alkoivat painostaa perhettämme, mutta emme uskoneet asian etenevän tähän pisteeseen.”

Niin kuitenkin kävi. Pahaa-aavistamaton Nazeer Gill poltti roskat ja meni takaisin kotiinsa.

”Saimme tietää tapahtuneesta noin kahdeksalta aamulla, kun moskeijoista kuulutettiin ja kutsuttiin ihmisiä paikalle”, Irfan Gill kertoo. ”Muutamassa minuutissa väkijoukko oli jo koolla setäni kodin edessä ja tunkeutui sisään.”

He pakottivat Nazeerin kadulle ja alkoivat hakata häntä tiilillä, kivillä ja kepeillä.

”Sillä välin jotkut heistä rosvosivat kodin siirtyen sitten samalla kadulla sijaitsevaan kenkätehtaaseen. Sinne päästyään he sytyttivät sen palamaan ja polttivat kaiken, mitä sisällä oli”, Irfan Gill kertoi.

Suurin osa naapurustossa asuvista kristityistä pakeni kodeistaan nähdessään ääri-islamilaisen puolueen iskulauseita huutelevan joukon kerääntyvän.

”Jotkut hakivat suojaa läheisistä kirkoista, jotkut lukitsivat kotinsa ja pakenivat alueelta”, Irfan Gill sanoo. ”Tilanne olisi yltynyt pahemmaksi, elleivät poliisit olisi saapuneet ajoissa.”

Väkijoukko yritti tappaa Nazeerin, mutta myös vahingoittaa ambulanssia, jonka poliisit olivat kutsuneet paikalle.

”Poliisit eivät pystyneet lopettamaan setäni pahoinpitelyä eivätkä paikkojen rikkomista, mutta he pelastivat serkkuni ja hänen perheensä henget viedessään heidät pois alueelta”, Irfan Gill kertoo.

Suuri määrä poliiseja saapui lopulta paikalle ja kyynelkaasun avulla sai joukon hajotettua. Useat poliisit kuitenkin loukkaantuivat mellakoitsijoiden heiteltyä heitä kivillä.

Nazeer kuljetettiin lopulta sairaalaan kriittisessä tilassa. Sairaalassa hänelle tehtiin pääleikkaus. Hänen tilansa kerrottiin sen jälkeen olevan vakaa.

Hänen perheensä on viranomaisten ylläpitämässä turvatalossa. Poliisit sanovat heidän voivan palata kotiinsa, kun tilanne laantuu.

Nazeeria vastaan on kuitenkin nostettu jumalanpilkkasyytteet pykälien 295-A ja 295-B nojalla, muslimien rauhoittelemiseksi. Pykälä 295-A koskee tahallisia tekoja uskonnollisten tunteiden loukkaamiseksi, rangaistus siitä on enimmillään 10 vuotta vankeutta. Pykälä 295-B koskee tahallista Koraanin tuhoamista tai häpäisemistä, rangaistus siitä on elinkautinen vankeustuomio.

Seuraavana päivänä kaupungissa vallitsi jännittynyt tunnelma. Poliisit olivat pidättäneet 26 muslimia, syytteet oli nostettu 44 nimettyä epäiltyä vastaan sekä 300–400 tuntematonta mellakoitsijaa vastaan. Yli tuhat poliisia oli lähetetty vartioimaan kirkkoja ja kristittyjen asuinalueita.

Suomen Marttyyrien Äänen yhteistyökumppani Pakistanissa seuraa tilannetta ja mahdollista avun tarvetta siellä.

Lähde: Morning Star News

Marttyyrien Äänen työ Pakistanissa:

  • Kristittyjen tiilentekijäkylien lasten koulujen tuki.
  • Ompelukoulu naisille, tämä on erityinen VOM Siskot -projektimme. Puolen vuoden kurssin jälkeen valmistuvat naiset saavat oman ompelukoneen, Raamatun, ja usein kortin suomalaiselta työn tukijalta. Koulusta saamillaan opeilla ja omalla ompelukoneellaan he voivat aloittaa oman pienyrityksen perheensä elatukseksi.
  • Joidenkin tiiliorjaperheiden velkojen maksu ja varoja uuden elämän aloittamiseen.
  • Apua Pakistanista pakenemaan joutuneille ruokaan, lääkkeisiin, vuokraan.
  • Tarvittaessa hätäapua väkivaltaisten hyökkäysten kohteiksi joutuneille kristityille.
    • Lahjoitusviite ompelukoululle 871 378
    • Yleinen Pakistan-lahjoitusviite 871 307

VOM Siskot – Viha kristittyjä kohtaan syttyi Jaranwalassa

Jaranwalan kaupunki sijaitsee Pakistanin koillisosissa. Suurin osa kaupungin väestä on muslimeja. Kristityt ovat väheksyttyä vähemmistöä, joka elää hiljaisesti islamin varjossa. Elokuussa vuonna 2023 raivostunut joukko muslimimiehiä hyökkäsi kristittyjen asuinkortteleihin, tuhosi ihmisten koteja ja poltti heidän kirkkojaan. Viha ja silmitön raivo sai alkunsa valheellisesta syytöksestä, että kaksi kristittyä olisivat häpäisseet Koraania.

Lue lisää »

”Jaranwalan kristittyjen tuskan päivä” – Radio Patmos

Marttyyrien Äänen tiimi vieraili joulukuussa Pakistanissa Jaranwalan kaupungissa, missä leimahti syvä raivo kristittyjä kohtaan viime elokuussa väitetyn jumalanpilkan takia.  Viha sai aikaan mellakan, jonka aikana lukuisat kirkot ja kristittyjen kodit

”Vaino ajoi perheen pois kotimaastaan” – Radio Patmos

Hanook päätyi Pakistanissa syytetyksi jumalanpilkasta ja hän joutui perheineen hengenvaaraan. Perhe pakeni Thaimaahan, missä he joutuivat toisenlaisten vaikeuksien eteen. Tässä ohjelmassa toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen haastattelee Hanookia ja hänen vaimoaan Rubinaa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print