Your Cart

Iranissa lisää joulunajan pidätyksiä

10.1.2024
Iranilainen mies istuu pöydän ääressä
Alireza Nourmohammadi. Kuva: MEC

On käynyt ilmi, että Iranissa, Teheranin lähistöllä, on joulun tienoilla pidätetty aiemmin tiedettyä useampia kristinuskoon kääntyneitä.

Tammikuun 5. päivä 2024 uutisoimme 11. joulukuuta 2023 Shahriarissa, Teheranista hieman länteen, tapahtuneista pidätyksistä, missä pidätettiin kolme uskovaa.

Nyt tiedetään, että samana päivänä Karajin kaupungissa, Teheranista hieman luoteeseen, pidätettiin myös kolme uskovaa. Heille pidätys ei suinkaan ollut ensimmäinen.

Karajissa tiedustelupalvelu pidätti veljekset Alireza ja Amir Nourmohammadin, sekä Milad Goodarzin. Milad vapautettiin joidenkin tuntien kuluttua, mutta hänelle sanottiin, että hänet kutsutaan myöhemmin kuulusteltavaksi. Alireza ja Amir ovat edelleen pidätettyinä.

Aiempia pidätyksiä, tuomioita

Alireza ja Milad olivat useiden kristittyjen joukossa, jotka pidätettiin kodeistaan joulukuussa 2017. Heidät tuomittiin myöhemmin neljäksi kuukaudeksi vankilaan ”hallinnon vastaisesta propagandasta”.

Seuraavan kerran he olivat viranomaisten kanssa tekemisissä marraskuussa 2020. Tuolloin 12 Karajissa asuvan kristinuskoon kääntyneiden koteihin tehtiin ratsia. Raamatut, puhelimet ja tietokoneet takavarikoitiin.

Ratsian seurauksena kesäkuussa 2021 Alireza, Milad, ja Amin Khaki tuomittiin kukin viideksi vuodeksi vankilaan ja maksamaan noin 8000 euron suuruiset sakot ”pyhän islaminuskon vastaisen propagandan levittämisestä”. He valittivat tuomioistaan, jolloin niitä alennettiin kolmeen vuoteen ja sakot peruttiin. He vapautuivat Karajin keskusvankilasta maaliskuussa 2023 islamilaisen vallankumouksen vuosipäivään liittyvän armahduksen yhteydessä.

Näiden uskovien kohtalo kertoo karulla tavalla siitä, minkälaista vainoa etenkin kristinuskoon kääntyneet iranilaiset kohtaavat – ratsioita, henkilökohtaisen omaisuuden takavarikointia, toistuvia kuulusteluja, pidätyksiä ja tuomioita – vain siksi, että he harjoittavat uskoaan kaikessa hiljaisuudessa.

Alirezan ja Amirin ystävät pyytävät rukoilemaan, että:

  • Herra vahvistaisi veljeksiä ja antaisi heille oikeat sanat kuulustelijoille vastatessaan,
  • Jumala rohkaisisi heidän perheitään,
  • Alireza ja Amir vapautuisivat ilman syytteitä ja
  • Iranin viranomaiset tunnustaisivat uskonnollisten vähemmistöjen oikeuden harjoittaa uskoaan ilman ahdistelua.

Lähde: Middle East Concern

Iran – ”Tyttäremme oli pelosta suunniltaan”

Iran – ”Tyttäremme oli pelosta suunniltaan” 8.1.2024 Touraj ja Elaheh ovat iranilainen islamista kristinuskoon kääntynyt pariskunta. Touraj pidätettiin, ja nyt hän kertoo, minkälaisen äärimmäisen henkisen painostuksen kohteeksi hän joutui. On valtava ihme, ja Jumalan suurta armoa, ettei hän taipunut painostuksen edessä. Tourajin ja Elahehin nuorin tytär, Elina, oli juuri täyttänyt

Lue lisää »

Iran – Uskovia pidätetty joulun aikaan, joukossa afgaanipakolainen

Iran – Uskovia pidätetty joulun aikaan, joukossa afgaanipakolainen 5.1.2024 Kahdeksan kristinuskoon kääntynyttä, heidän joukossaan afgaanipakolainen, on pidätetty joulun aikaan ja he ovat edelleen pidätettyinä. Teheranin länsipuolella sijaitsevassa Shahriarissa pidätykset tapahtuivat 11. joulukuuta. Tuolloin 30 tiedustelupalvelun agenttia suoritti ratsian kotiseurakunnan kokoontumiseen. Paikalla oli silloin noin 25 miestä, naista ja lasta. He

Lue lisää »

Iranilaisen Farsan uskon hinta: Ei tulevaisuutta Iranissa

Farsa oli 21-vuotias nuorimies kääntyessään kristinuskoon, ja se oli hänen hartaalle muslimiperheelleen mahdotonta hyväksyä. Äiti ja veli sanoivat olevansa iloisia hänen käytöksessään tapahtuneesta muutoksesta, mutta surullisia siitä, ettei hän enää rukoillut heidän kanssaan. ”Selitin heille, että olin alkanut uskoa Jeesukseen”, Farsa kertoo, ”ja veljeni sanoi pala kurkussaan, että tulisin katumaan

Lue lisää »

”Rohkeita avauksia Irakissa ja Iranissa” – TV7

Tässä Marttyyrien Äänessä keskustellaan Iranista ja Irakista, missä kristittyjen määrä on pienentynyt. Kaikesta huolimatta Jumala toimii vainojen ja haasteiden keskellä. Satu Panulan haastateltavana toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print