Your Cart

”Muistakaa vankeja” – Iranilaisia uskovia kutsuttu vankilaan

Vasemmalta: Milad Goodarzi, Alireza Nourmohammadi ja Amin Khaki. Kuva: Middle East Concern

Kolme iranilaista uskovaa on kutsuttu ilmoittautumaan vankilaan keskiviikkona 10. marraskuuta, ja kaksi torstaina 11. marraskuuta.

Milad Gourdazi, Amin Khaki ja Alireza Nourmohammadi aloittavat keskiviikkona 10. marraskuuta kolmen vuoden vankeustuomioidensa kärsimisen. Seuraavana päivänä vankilaan on kutsuttu Sasan Khosravi ja Habib Heydari kärsimään loppuun vuoden mittaiset tuomionsa.

Viime vuoden marraskuun 11. päivänä Iranin tiedusteluviranomaiset suorittivat ratsiat Miladin, Aminin ja Alirezan, sekä useiden muiden kristinuskoon kääntyneiden koteihin. He takavarikoivat Raamattuja, puhelimia ja tietokoneita. Ketään ei pidätetty, mutta heidän häirintänsä ja uhkailunsa jatkuivat, ja heidät määrättiin lopettamaan kaikki kristillinen toimintansa – johon he eivät suostuneet.

Tämän vuoden kesäkuussa Amin, Milad ja Alireza saivat ”islamin pyhästä uskonnosta poikkeavan propagandan levittämisestä” pisimmän mahdollisimman tuomion, viisi vuotta vankeutta. Tämä rikosnimike lisättiin äskettäin Iranin rikoslain artiklaan 500, ja he ovat ensimmäiset sen rikkomisesta tuomitut. Lisäksi he kukin saivat noin 1500 euron sakot. He valittivat tuomioistaan. Elokuun lopulla tuomiot pidettiin voimassa, mutta vankeustuomioita lyhennettiin kolmeen vuoteen.

Alun perin heidät oli kutsuttu ilmoittautumaan vankilaan syyskuussa, mutta sitä lykättiin uuden oikeudenkäynnin vuoksi, jonka on määrä olla 16. joulukuuta. Nyt kolmikolle on kuitenkin kerrottu, että heidän läsnäoloaan ei tarvita tuossa oikeudenkäynnissä, joten heidän tulee ilmoittautua vankilaan.

Kaikki kolme ovat olleet aiemminkin vangittuina uskonsa tähden.

Sasan Khosravi ja Habib Heydari. Kuva: Middle East Concern

Torstaina 11. marraskuuta vankilaan astelevat Sasan Khosravi ja Habib Heydari. Heidät kutsuttiin Bushehrin keskusvankilaan suorittamaan loppuun vuoden mittaiset tuomionsa.

Heinäkuussa 2019 eteläisen Iranin Bushehrissa pidätettiin seitsemän uskovaa: Habib, Sasan, Sasanin vaimo Marjan, Sasanin veli Sam ja tämän vaimo Maryam, Pooriya ja hänen vaimonsa Fatemeh, sekä Samin ja Sasanin äiti Khatoon.

Kesäkuussa 2020 heidät Khatoonia lukuun ottamatta tuomittiin ”valtion vastaisesta propagandasta kristinuskoa levittämällä”. He saivat monenlaisia tuomioita, joihin kuului sakkoja ja työpaikan menetyksiä ja työkieltoja. Sam ja Habib tuomittiin vuodeksi vankeuteen. He valittivat tuomioistaan, mutta ne pidettiin voimassa.

Habib ja Sasan ryhtyivät kärsimään tuomioitaan Bushehrin keskusvankilassa 8. helmikuuta tänä vuonna. Maaliskuussa heidät kuitenkin päästettiin väliaikaisesti kotiin ja vapautusta jatkettiin tähän saakka, kunnes viime viikolla heidät kutsuttiin takaisin vankilaan. Vapautumisensa jälkeen Sasania odottaa kaksi vuotta kestävä maansisäinen karkotus Bushehrista.

Sasan ja Habib ovat hyvin kiitollisia Jumalalle siitä, että heidän vapautensa kesti näin pitkään, ja kiittävät heidän puolestaan rukoilevia.

Kuljetaan edelleen heidän rinnallaan rukouksissa, ja muistetaan myös heidän perheitään.

Lähde: Middle East Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print