Kuuden vuoden vankeustuomiota kärsimässä ollut islamista kristinuskoon kääntynyt Saheb Fadaie on armahdettu ja vapautettu!
Iranin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen vuosipäivää vietetään tänä vuonna 11. helmikuuta. Iranissa tärkeinä juhlapäivinä Iranin korkein johtaja Khamenei armahtaa vankeja. Iranin valtiollinen uutistoimisto IRNA ilmoitti, että vallankumouksen vuosipäivän kunniaksi armahduksen saisivat ”kymmenet tuhannet” vangit. Erityisesti mainittiin monet käynnissä olevien mielenosoitusten aikana pidätetyt.
Saheb Fadaie on yksi armahduksen saaneista. Hänet vapautettiin keskiviikkona 8. helmikuuta. Toivotaan, että useammatkin uskonsa tähden vangitut, jotka ovat jo kärsineet merkittävän osan tuomioistaan, saisivat armahduksen.
Saheb pidätettiin toukokuussa 2016 pastori Yousef Nadarkhanin ja Yousefin vaimon Tinan sekä kahden muun kristinuskoon kääntyneen (Youhan Omidi ja Yasser Mossayebzadeh) kanssa. Syyskuussa 2016 hänet tuomitiin 80 ruoskaniskuun ehtoollisviinin juomisesta – tuomio pantiin täytäntöön marraskuussa 2020. Kesäkuussa 2017 hänet, Yousef, Youhan ja Yasser, tuomittiin 10 vuodeksi vankilaan ”kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista kotiseurakuntien toimintaan osallistumalla ja sionistista kristinuskoa edistämällä”. Yousefin vaimo Tina välttyi tuomiolta.
Tuomion uudelleenkäsittelyssä kesäkuussa 2020 vankeustuomio lyhennettiin kuuteen vuoteen, mutta vapautumisen jälkeen Saheb määrättiin kahdeksi vuodeksi maansisäiseen karkotukseen.
Vapautuessaan hän oli ehtinyt kärsiä lähes viisi vuotta tuomiostaan Teheranin Evinin vankilassa.
Saheb vapautettiin aikaisin aamulla. Hän matkasi neljän tunnin matkan Teheranista pohjoiseen, kotikaupunkiinsa Rashtiin, jossa hän yllätti vaimonsa Marjanin ja heidän 15-vuotiaan tyttärensä Martan.
Koska Saheb armahdettiin, hän ei joudu kärsimään maansisäistä karkotusta.
Armahdus merkitsee myös, että hänen vapautensa on ”ehdoton”. Aiemmin vankeutensa aikana Sahebille tarjottiin useita kertoja ”ehdollista vapautta”, sillä ehdolla että hän myöntäisi tehneensä väärin ja lupaisi ettei toimisi enää niin. Tämä olisi tarkoittanut, että hän ei saisi enää olla yhteydessä toisiin uskoviin ja kokoontua yhteen heidän kanssaan. Saheb ei kuitenkaan suostunut mihinkään vapautensa rajoituksiin vaan pysyi mieluummin vankilassa.
Sahebin puolesta pyydetään rukoilemaan, että hän löytäisi töitä vapautumisensa jälkeen. Ennen vankilaan joutumistaan hän teki töitä maalarina ja koristemaalarina.
Youhan ja Yasser olivat vapautuneet jo aiemmin, joten nyt vangitusta nelikosta ainoastaan Yousef Nadarkhani, heistä kaikkein tunnetuin, on yhä vangittuna. Vuonna 2021 YK totesi hänen tuomionsa olleen ”mielivaltainen”.
Lähteet: Middle East Concern, Article18
Iranin vangittuja uskovia pyritään musertamaan henkisesti
Yli kolme vuotta Teheranin Evinin vankilassa kotiseurakunnan johtamisesta istunut kristinuskoon kääntynyt mies sai viime viikolla tietää, että häneltä on evätty ehdonalaiseen pääseminen toistamiseen – vaikkei hän ole sitä koskaan anonutkaan.
Huolestuttava lakimuutos Iranissa, muutoksia joidenkin uskovien tuomioihin
Huolestuttava lakimuutos Iranissa, muutoksia joidenkin uskovien tuomioihin Iranissa on toukokuussa tullut voimaan erittäin huolestuttava lakimuutos, joka uhkaa Iranin kristittyjä ja muita uskonnollisia vähemmistöjä. Joidenkin uskovien tuomioista on saatu sekä
Iran – Ero seurakunnasta pahempaa kuin vankeus
Kaksi kuukautta sen jälkeen, kun kristinuskoon kääntyneet Fatemeh Bakhteri ja Saheb Fadaei saivat tietää, että heidän valituksensa tuomioistaan ”valtion vastaisen propagandan levittämisestä” on hylätty, on myös käynyt ilmi, että toiselta
”Kaikki muuttui, kun Jeesus astui elämään” – Marttyyrien Ääni, Radio Dei
Iranilainen Evin kääntyi kristityksi 15 vuotta sitten. Elämä Jeesuksen johdatuksessa on ollut suurta onnen aikaa, mutta myös vaikeita vastoinkäymisiä ja suuria haasteita. Jumala on ollut kuitenkin uskollinen ja vastannut moniin
”Mihin Iranin laajat mielenosoitukset johtavat?” – Marttyyrien Matkassa, Radio Patmos
Syyskuussa Iranin siveyspoliisi pidätti 22-vuotiaan Mahsa Aminin, koska hänen huivinsa ei peittänyt hiuksia riittävästi. Poliisit pahoinpitelivät hänet ja hän menehtyi pian saamiinsa vammoihin. Mahsa Aminin kuolema johti ennennäkemättömän laajoihin mielenosoituksiin
”Vainottuna ja vangittuna Iranissa” – Marttyyrien Ääni, Radio Dei
Daniel syntyi muslimiperheeseen Iranissa, mutta ihmeellisen johdatuksen kautta hän päätyi Suomeen ja kohtasi täällä Jumalan. Myöhemmin Danielista tuli tärkeä hahmo Iranin maanalaisessa seurakunnassa, ja sen tähden hän joutui salaisen poliisin