Iran – ”Muistan yhä kaikki heidän uhkauksensa”
11.9.2024
Maryam Jalili oli 40-vuotias, kun hänestä tuli kristitty. Siihen mennessä hän oli jo kokenut paljon.
Hän oli vasta 17-vuotias, kun hänelle Iranin islamilaisen vallankumouksen aikaan, vuonna 1979, syntynyt esikoispoikansa kuoli aivokalvontulehdukseen. Sitten hänen ollessaan kolmissakymmenissä, hänen siskonsa kuoli onnettomuudessa ollessaan matkalla sukulaisen häihin.
Silloin Maryam kertoo kyseenalaistaneensa Jumalan ”oikeudenmukaisuuden ja viisauden”, ja vaikka hän osallistui lukuisiin islamilaisiin seremonioihin ja kokoontumisiin, hän ei saanut ”selviä vastauksia”, eikä ”löytänyt rauhaa ja lohtua, mitä epätoivoisesti etsin”.
Niinpä kun sukulainen tutustutti hänet Raamattuun ja Jeesuksen lupaukseen levosta, hän sanoo tunteneensa valtavaa rauhaa sydämessään ja kokeneensa lopultakin löytäneensä sen, mitä oli vuosia etsinyt.
Tie eteenpäin uutena kristittynä oli kuitenkin kaikkea muuta kuin suoraviivainen, erityisesti Neyshaburin kaltaisessa uskonnollisessa kaupungissa.
Pidätykset alkavat
Maryam pidätettiin pian neljän muun kristityn kanssa. Yksi heistä oli hänen miniänsä. Häntä kuulusteltiin kahdeksan päivää ja hänelle sanottiin, että hänen on lähdettävä kaupungista, tai hänet pidätetään uudelleen.
Maryam päätti muuttaa Isfahaniin. Se on hänen mukaansa suvaitsevaisempi kaupunki, sillä siellä asuu paljon armenialaiskristittyjä.
Sielläkin hän silti joutui ongelmiin. Kun turvallisuusviranomaiset kutsuivat hänet kuultavaksi, hän pakeni – ensin Shiraziin, sitten Ahvazin ja Kermanshahin kautta Teheraniin. Siellä hän liittyi farsinkieliseen Teheranin keskushelluntaiseurakuntaan, joka vielä tuolloin oli avoinna kristinuskoon kääntyneille.
Kristinuskoon kääntyneiden painostus ei sielläkään ollut yhtään vähäisempää, kuten Maryam sai huomata jouluna 2009. Tuolloin hänet ja tusina muuta kristittyä pidätettiin lähes kolmeksi kuukaudeksi.
Noiden kuukausien aikana Maryamia uhkailtiin jatkuvasti tuntikausia kestävissä kuulusteluissa. Yksi niistä kesti aamukahdeksasta iltakymmeneen.
Yksi kuulustelija käski häntä kurkistamaan silmät peittävän siteen alta seinässä olevaa reikää.
”Sen teki yhteistyöstä kieltäytyneen pidätetyn pää”, hänelle kerrottiin. ”Jos et tee yhteistyötä, sinulle käy samoin.”
Toisen kuulustelun yhteydessä hänelle sanottiin: ”Laitan itse köyden kaulaasi ja potkaisen tuolin altasi!”
Vankeus ja jatkuvat uhkaukset
Lopulta kun Maryam vapautettiin takuita vastaan, hänet tuomittiin viideksi vuodeksi vankilaan ”valtion turvallisuuden vastaisista kokoontumisista ja juonittelusta”.
Myöhemmin Maryamin tuomio lyhennettiin kahteen ja puoleen vuoteen, jotka hän vietti Evinin vankilassa vapautuen syyskuussa 2013.
Vapautumisensa jälkeenkin Maryamia uhkailtiin uusilla pidätyksillä ja vankeudella.
”Muutama kuukausi vapautumiseni jälkeen joku soitti minulle”, hän muistelee. ”Hän sanoi: ’Onnittelut vankilasta vapautumisesi johdosta. Minä olen tapaustasi käsittelevä viranomainen Neyshaburissa. Jos aiot jatkaa aiempia touhujasi, joudut tekemisiin kanssani!’”
”Tämän puhelun jälkeen ymmärsin, kuinka helposti voisin joutua uudelleen vankilaan. Teheranin tapaus oli käsitelty, mutta Neyshaburin tapaus yhä kesken.”
Maryam lisää: ”Vankilassa kuulustelija sanoi minulle: ’Sinut on nyt pidätetty kahdesti. Kolmatta kertaa ei tule. Eräänä päivänä ylität kadun ja rautatanko iskeytyy päähäsi, tai moottoripyörä ajaa sinua päin.’”
”Muistan yhä kaikki heidän uhkauksensa. Pelkäsin ohittaa rakennustyömaita, pelkäsin, että he pudottavat tahallaan metallipalkin päälleni.”
Ja niin Maryam joutui tekemään päätöksen, jota hän ei ollut koskaan aikonut tehdä, ja pakeni Iranista.
Maryam pakeni Turkkiin, josta hän tasan viisi vuotta Evinistä vapautumisensa jälkeen, vuonna 2018, asettui asumaan Yhdysvaltoihin. ”Olen yhä yhteydessä Iranissa asuvien kristittyjen ystävieni kanssa ja he kertovat minulle ongelmistaan. Me rukoilemme yhdessä, ja yhteyksieni kautta lähetän heille Raamattuja”, Maryam sanoo.
Lähde: Article18
Iran – Perheeseen kohdistuneet uhkaukset olivat vaikeimpia
Touraj ja Elaheh ovat iranilainen islamista kristinuskoon kääntynyt pariskunta. Touraj pidätettiin, ja nyt hän kertoo, minkälaisen äärimmäisen henkisen painostuksen kohteeksi hän joutui. On valtava ihme, ja Jumalan suurta armoa, ettei hän taipunut painostuksen edessä.
Iranilainen pariskunta – Maattomia, mutta Herran palveluksessa
Apostolien tekojen luvussa 8 kerrotaan, kuinka ensimmäisen vainon käynnistyttyä uskovia kohtaan Jerusalemissa monet pakenivat, mutta paetessaankin he jatkoivat evankeliumin kertomista. Näin toimii myös iranilainen kristinuskoon kääntynyt pariskunta, jotka Turkista poistumaan pakotettuina palvelevat nyt Irakin Kurdistanissa.
Iran – Vankeustuomioita kristityille, lukuisia ”nimettömiä ja kasvottomia”
Armenialainen kristitty on tuomittu Iranissa 10 vuodeksi vankilaan, iranilainen kristinuskoon kääntynyt viideksi vuodeksi. Heidän lisäkseen on lukuisia ”nimettömiä ja kasvottomia”, jotka eivät uskalla antaa lupaa kertoa tilanteestaan julkisesti.
”Kristinusko vai islam?” – TV7
Iranin islamilainen tasavalta on jatkuvasti otsikoissa. Iranin vallankumouskaartiin kuulunut tohtori Daniel Shayesteh taustoittaa tilannetta ja perustelee miksi kristinusko on islamia paremmalla perustalla. Shayestehia haastattelee Hannu Lahtinen.
”Kuolemansellistä Jeesuksen seuraajaksi” – TV7
Daniel Shayesteh oli avainhenkilö Iranin vallankumousarmeijassa, mutta hän päätyi kuolemantuomituksi. Mitä sen jälkeen tapahtui? Shayestehia haastattelee Sari Palomäki.
”Miksi Iran vihaa Israelia?” – Radio Dei
Libanonissa toimivan Hizbollah-järjestön perusti Iranin vallankumousarmeija. Daniel Shayesteh oli aikanaan perustamassa Hizbollahia. Tässä Sari Palomäen tekemässä haastattelussa hän kertoo järjestön taustasta ja tavoitteista. Hän valottaa myös sitä, mistä kumpuaa viha