Your Cart

Iran – Vankeustuomioita kristityille, lukuisia ”nimettömiä ja kasvottomia”

14.6.2024

Armenialainen kristitty on tuomittu Iranissa 10 vuodeksi vankilaan, iranilainen kristinuskoon kääntynyt viideksi vuodeksi. Heidän lisäkseen on lukuisia ”nimettömiä ja kasvottomia”, jotka eivät uskalla antaa lupaa kertoa tilanteestaan julkisesti.

Todisteet Hakopia vastaan olivat niin huterat, että tuomari perusti tuomion omaan ”vaistoonsa”.

Armenialainen Hakop Gochumyan (35) ja hänen vaimonsa Elisa, Iranin ja Armenian kaksoiskansalainen, olivat lomalla Iranissa kesällä 2023 tapaamassa Elisan sukulaisia. Heidän 7 ja 10-vuotiaat lapsensa olivat heidän mukanaan.

Elokuun 15. päivän iltana Hakop ja Elisa olivat vierailemassa ystäviensä luona Teheranin laitamilla, kun tiedustelupalvelun agentit tekivät asuntoon ratsian ja takavarikoivat henkilökohtaisia esineitä ja kristillistä kirjallisuutta. Sen jälkeen pariskunta vietiin Elisan isoäidin kotiin, missä he olivat majoittuneet lomansa aikana, ja tutkivat tämänkin asunnon.

Ratsian jälkeen Hakop ja Elisa pidätettiin ja vietiin Evinin vankilaan, missä heidät suljettiin eristysselleihin ja heitä kuulusteltiin ankarasti. Elisa vapautui lopulta takuita vastaan miltei kaksi kuukautta myöhemmin, mutta Hakop jäi vangituksi. Elisa ja lapset palasivat Armeniaan.

Nyt Hakop on tuomittu 10 vuodeksi vankilaan ”islamin pyhien lakien vastaisen opetuksen levittämisestä” osallistumalla ja johtamalla ”evankelisen kristillisyyden verkostoa”. Tuomio oli annettu jo helmikuussa, mutta siitä ei kerrottu julkisuuteen kuin vasta nyt, kun tuomiosta tehty valitus hylättiin.

Todisteet Hakopia vastaan olivat niin hatarat, että tuomari perusti tuomion omaan ”vaistoonsa”. Todisteina olivat Hakopin hallusta löytyneet seitsemän farsinkielistä Uutta testamenttia ja se, että hän oli käynyt kahdessa armenialaiskirkossa ja yhdessä farsinkielisessä kotiseurakunnassa Iranissa lomaillessaan.

Artikla 160 Iranin rikoslaissa sallii tuomareiden perustaa tuomionsa ”omaan vaistoonsa”, jos todisteista on pulaa. Hakopin tuomitsi yhä pahankuulummaksi käyvä vallankumoustuomioistuimen tuomari Iman Afshari ja samalla tuomittiin yhdeksän muuta uskovaa.

Oikeudenkäynnissä Hakopilla ei ollut tulkkia eikä hän puhu farsia kyllin hyvin, että olisi voinut ymmärtää mistä häntä syytetään, ja vastata syytteisiin.

Hakopin ohella kolme muuta sai myös 10 vuoden tuomiot ja yksi kahden vuoden. Viittä kiellettiin lähtemästä Iranista tai asumasta Teheranissa ja sen naapuriprovinsseissa tulevien kahden vuoden aikana. Kaikki kymmenen saivat lisäksi noin 8000 euron sakot ja heiltä evättiin oikeus osallistua poliittisiin tai sosiaalisiin ryhmiin.

Toisaalla Iranissa käydyssä oikeudenkäynnissä joulusta saakka pidätettynä ollut Esmaeil Narimanpour on tuomittu viideksi vuodeksi vankilaan ”kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista pitämällä yhteyttä kristillisiin sionistisiin yhdistyksiin”.

”Nimettömät ja kasvottomat”

Tänä vuonna on pidätetty ainakin 14 iranilaista kristittyä, mutta vain harvat ovat antaneet luvan kertoa itsestään.

Viime kesänä pidätettiin yli 100 kristittyä, mutta vain kaksi heistä uskalsi antaa luvan kertoa itsestään. He olivat edellä mainitut Hakop Gochumyan ja hänen vaimonsa Elisa.

Vuoden 2023 loppuun mennessä sadasta pidätetystä 17 oli tuomittu. Vankeustuomiot vaihtelivat kolmen kuukauden ja viiden vuoden välillä. Lisäksi jotkut tuomiot olivat sakkoja, raippoja, ja eräässä tapauksessa yhdyskuntapalvelua hautojen kaivajana.

Viime kesänä pidätetyistä kolme on sittemmin kutsuttu kärsimään viiden vuoden tuomioitaan.

Tänä vuonna ainakin 15 kristittyä on tuomittu ja heistä seitsemän on alkanut kärsiä tuomioitaan. Toistakymmentä kristittyä on tässä kuussa joutumassa oikeuden eteen. He kaikki ovat syytettyinä uskonsa tähden, mutta virallisissa syytteissä heitä syytetään ”kansallisen turvallisuuden” vastaisista teoista.

Lähteet: Article18, Mohabat News

Iranilainen uskova: ”Vaino on mullistanut koko elämäni”

Ismaeil Maghrebinejad on mietteliäs kertoessaan kristinuskoon kääntymisestään islamilaisen tasavallan ensi päivinä ja sen seurauksista, jotka ovat vaikuttaneet kaikkeen hänen elämässään.
”Vaino ja ahdistelu uskoni vuoksi ovat vaikuttaneet kaikkeen elämässäni”, sanoo Ismaeil, joka täyttää 70 vuotta myöhemmin tänä vuonna.

Lue lisää »

”Rohkeita avauksia Irakissa ja Iranissa” – TV7

Tässä Marttyyrien Äänessä keskustellaan Iranista ja Irakista, missä kristittyjen määrä on pienentynyt. Kaikesta huolimatta Jumala toimii vainojen ja haasteiden keskellä. Satu Panulan haastateltavana toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen.

”Iran kumousten keskiössä, OSA 2”- Radio Dei

Iranilainen pastori Victor jakoi evankeliumia muslimien parissa ja monet tulivat uskoon. Hänen kotiseurakuntaansa tehtiin ratsia ja seurakuntalaiset pidätettiin. Tuomioistuimen tuomio pastori Victorin kohdalla oli rankka: 10 vuotta vankeutta. Monella iranilaisella

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print