Your Cart

Iranilainen pariskunta – Maattomia, mutta Herran palveluksessa

19.6.2024

Apostolien tekojen luvussa 8 kerrotaan, kuinka ensimmäisen vainon käynnistyttyä uskovia kohtaan Jerusalemissa monet pakenivat, mutta paetessaankin he jatkoivat evankeliumin kertomista. Näin toimii myös iranilainen kristinuskoon kääntynyt pariskunta, jotka Turkista poistumaan pakotettuina palvelevat nyt Irakin Kurdistanissa.

Iranilaiset Ruut ja Markus palvelevat nyt Herraa Irakin Kurdistanissa.

Iranilaisille kristinuskoon kääntyneille luonteva maa, johon paeta, on ollut Turkki. Vuonna 2018 YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kuitenkin luovutti pakolaishakemusten käsittelyn Turkin viranomaisille, ja kristinuskoon kääntyneiden tilanne vaikeutui.

Turkki kyllä ottaa vastaan pakolaisia Iranista, mutta uskovat ovat viime vuosina alkaneet kohdata kovaa painostusta. Monia on pakkopalautettu Iraniin tai karkotettu johonkin muuhun niistä harvoista maista, mitkä ottavat heitä vastaan.

Kurdistan Irakin pohjoisosassa on yksi sellainen kohde, joka ottaa vastaan Turkista karkotettuja kristittyjä.

Kuten monilla muillakin iranilaisilla kristinuskoon kääntyneillä, Ruutin* matka Jeesuksen seuraajaksi alkoi näystä. Ruut näki näyn Jeesuksesta seisomassa aivokuolleeksi julistetun sukulaisensa vuoteen vieressä. Jeesus sanoi, että sukulainen jäisi henkiin. Sen jälkeen Ruut sai puhelun sairaalasta. Hänet kutsuttiin saapumaan pikaisesti paikalle, sillä ihme oli tapahtunut: sukulainen oli parantunut! Siitä alkoi Ruutin, ja hänen miehensä Markuksen* uskontie.

Ruut ja Markus pakenivat Iranista vuonna 2016 ja palvelivat seurakuntaa Turkissa vuoteen 2023 asti. Elämä sujui hyvin, ja heidän kodissaan johtamansa seurakunta oli kasvanut niin suureksi, että heidän oli muutettava isompiin tiloihin. Noin 120 henkilöä kävi tilaisuuksissa.

Pariskunnan ongelmat alkoivat, kun he ryhtyivät auttamaan Turkkiin paenneita afgaaniuskovia. He antoivat heille ruokaa ja käytännön apua. Joku ilmiantoi heidät poliiseille, jotka kuulustelivat heitä useita kertoja ja lopulta pakottivat heidät lopettamaan johtamansa seurakunnan toiminnan.

Pian sen jälkeen heidät määrättiin poistumaan maasta. Heidät vietiin lentokoneeseen, joka suuntasi Georgiaan. Sinne he eivät kuitenkaan olleet tervetulleita, ja heti maahan saavuttuaan heidät työnnettiin välittömästi lennolle takaisin Istanbuliin.

Turkkiin saavuttua viranomaiset kuulustelivat heitä lisää. Epätoivoisena Ruut soitti ystävälleen, ja pyysi häntä hankkimaan heille lentoliput Erbiliin, Kurdistaniin. Samana yönä he lähtivät Turkista.

Nyt he ovat käytännössä maattomia. Iraniin ei ole paluuta, ja Iranin hallinnon harjoittaman toiminnan myötä useimmat maat suhtautuvat iranilaisiin epäillen, joten Iranin passilla ei pääse juuri minnekään.

Ruut ja Markus tuntevat silti kulkevansa Jumalan johdatuksessa. Markus uskoo, että Jumala halusi hänet Kurdistaniin, sillä sinne tarvittiin henkilö, joka voi opettaa uskovia farsin kielellä. Lisäksi he auttavat muita uskovia perheitä, joiden on poistuttava Turkista.

”Minä uskon, että kun antaudumme Herralle ja annamme Hänen käyttää meitä, me voimme olla Hänen kätensä tässä maailmassa”, Mark sanoo.

* Nimet muutettu turvallisuussyistä

Lähde: Release International/Iso-Britannian Marttyyrien Ääni

Marttyyrien Äänen työ Iranissa/iranilaisten parissa

  • Tukea kristinuskoon kääntyneiden iranilaisten konferenssille, jonne he saapuvat joiksikin päiviksi saamaan opetusta, kohtaamaan toisia kaltaisiaan, ja jotkut käyvät kasteella. Konferenssin päätyttyä he palaavat Iraniin iloiten, henkisesti ja hengellisesti vahvistuneina.
    • Lahjoitusviite Iranin-työlle: 871 381

”Rohkeita avauksia Irakissa ja Iranissa” – TV7

Tässä Marttyyrien Äänessä keskustellaan Iranista ja Irakista, missä kristittyjen määrä on pienentynyt. Kaikesta huolimatta Jumala toimii vainojen ja haasteiden keskellä. Satu Panulan haastateltavana toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print