Yhdysvaltain hallinnon yhteydessä toimiva kansainvälisen uskonnonvapauden komitea, USCRIF, joka tarkkailee uskonnonvapauden toteutumista maailmalla, on jälleen julkaissut vuosiraporttinsa. Irakin kohdalla siinä todetaan tilanteen parantuneen jonkin verran, mutta Isisin pakoon ajamien kristittyjen olevan yhä suurelta osin hajaannuksessa.
Myönteisenä kehityksenä raportissa todetaan, kuinka Irakin Kurdistanin pääministeri Masrour Barzani julisti lokakuussa Erbilin kaupungissa olevan Ankawan kristillisenemmistöisen lähiön kaupunginosaksi, jonka myötä sen asukkaat saavat enemmän valtaa oman alueensa asioista päättämiseen.
Parannettavaa silti riittää, ja raportissa nostetaan esiin kolme erityistä ongelmaa. Isis tekee yhä Irakissa satunnaisia iskuja. Sen vuoksi kristityt pelkäävät palata kotikaupunkeihinsa, jotka aiemmin olivat Isisin hallussa.
Isisin lisäksi Irakissa toimii Kansan mobilisointiyksiköt (PMF) -niminen ryhmittymä. Periaatteessa se toimii Irakin hallinnon alaisena shiiamuslimien sotilasyksikkönä, mutta käytännössä puolet taistelijoista ei ole oikeita sotilaita eivätkä osa armeijaa eivätkä joukot siten ole täysin Irakin hallinnon kontrolloitavissa. PMF taisteli Isisiä vastaan, ja tuolloin se oli kansan parissa suosittu, mutta nyt PMF:n kerrotaan syyllistyneen ihmisoikeusloukkauksiin irakilaisia siviilejä vastaan. Ne muun muassa järjestävät tiesulkuja, joiden vuoksi kristittyjen on vaikeaa ja vaarallista palata kotiseuduilleen Niiniven tasangolle. Mosulin kaupunki on ollut PMF:n hallitsema, ja siellä joukot ovat ryöstelleet siviilien koteja.
Pohjois-Irakissa Turkin armeija tekee ilmahyökkäyksiä kurdijärjestö PKK:ta vastaan taistellessaan, mutta siviilitkään eivät ole iskuilta turvassa. Tukemamme Nahlan laakson kristitytkin lähettävät toisinaan viestejä, joissa kerrotaan Turkin ohjusten osuneen Nahlan laaksoon ja sitä ympäröiville vuorille.
Isisin hirmuhallinto alkoi lähes kymmenen vuotta sitten, mutta Irakin uskonnollisten vähemmistöjen elämä on yhä kaukana tavallisesta, turvallisesta elämästä. Kymmenet tuhannet kristityt elävät edelleen hajaannuksessa, voimatta palata koteihinsa. Paluun tehneillä on ollut vastassaan tuhottu ja ryöstetty koti.
Lähde: Marttyyrien Äänen lähteet, USCRIF