Your Cart

Irakin kristityt: Kaksi vuosikymmentä vainoa, epävarma tulevaisuus

Tällä viikolla on kulunut 20 vuotta siitä, kun Yhdysvaltain johtama liittouma hyökkäsi Irakiin ja kukisti lopulta diktaattorina hallinneen Saddam Husseinin. Niin ikään tällä viikolla Marttyyrien Äänen vieraaksi saapuu Irakin-työmme yhteistyökumppani ”Mahmud”, entinen muslimi ja Saddam Husseinin työntekijä, joka julistaa nyt evankeliumia Irakissa ja auttaa vainon kohteeksi joutuneita kristittyjä. Miltä Irakin kristittyjen tilanne näyttää?

Liittouman hyökkäys itsessään päätti yli kaksi vuosikymmentä kestäneen ajanjakson, jolloin Irak oli käynyt sotaa naapurimaidensa kanssa, kärsinyt kansainvälisistä pakotteista ja rakentanut vahvan, Saddam Husseinin tiukasti johtaman hallinnon.

Hyökkäyksestä alkoivat toiset kaksikymmentä vuotta kestäneet myllerryksen vuodet: sisäisiä eri ryhmien välisiä taisteluita ja lähes kaksituhatta vuotta vanhojen kristittyjen yhteisöjen joukkopako maasta.

Ennen liittouman aloittamaa, lähes kahdeksan vuotta kestänyttä sotaa, Irakissa arvioitiin olevan noin 1–2 miljoonaa kristittyä. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin määrän arvellaan kutistuneen 80 prosenttia: alle 250 000 kristityn uskotaan jääneen Irakiin.

Vuosien 2005 ja 2011 välillä turvallisuustyhjiö ja eri ryhmien välisten taistelujen aiheuttama sisällissota johti hyökkäyksiin kristittyjä ja heidän seurakuntiaan vastaan.

Muutaman vuoden jälkeen kaaosta ja kauhua aiheutti kristittyjen ja muiden uskonnollisten vähemmistöjen kansanmurhaa yrittänyt Isis, ja jälleen kristityt pakenivat joukoittain Irakista.

Irakin kristityillä on nyt edessään epävarma tulevaisuus. Tällä hetkellä maassa on suhteellisen rauhallista, mutta taloudelliset ja poliittiset vaikeudet ovat johtaneet siihen, että edelleen tasainen virta irakilaisia kristittyjä muuttaa pois Irakista, etsimään lapsilleen parempaa tulevaisuutta.

Jotkut kristityt pelkäävät, että entisen kaltaiset vainot voivat toistua heidän lastensa elinaikana. Toiset taas katsovat tulevaisuuteen varovaisen toiveikkaina. He ovat rohkaistuneita puhdistuneesta ja uudistuneesta uskostaan, joka seurasi heidän yhteisöjensä läpi käymistä kahden vuosikymmenen vaikeuksista.

Marttyyrien Ääni jatkaa edelleen työtä Irakissa yhdessä Mahmudin kanssa. Rukoillaan siunausta ja varjelusta Irakin kristityille!

Avaa radio perjantaiaamuna 24.3. kello 8, sillä Mahmud on Ilpo Jokimäen kanssa tuolloin Radio Deillä haastateltavana suorassa lähetyksessä.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print