Your Cart

Irak – Käänny, pakene tai kuole!

10.6.2024

Tänään, 10. kesäkuuta, tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Isis valtasi Niniven tasangolla sijaitsevan Mosulin ja piti sitä pääkaupunkinaan. Pian sen jälkeen käynnistyi Marttyyrien Äänen työ Irakissa.

Lukuisat Irakin kristityt ovat viettäneet kuluneet kymmenen vuotta pakolaisleireillä. Nyt leirit aiotaan sulkea.

Isisin vallattua kyliä ja kaupunkeja kristittyjen kodit ja yritykset merkittiin arabiankielisellä ”n” kirjaimella, ”nasaretilainen”. Merkitsemisellä oli tarkoitus sekä kartoittaa kristittyjen koteja että uhata heitä. Sen jälkeen kristityillä oli vaihtoehtoinaan joko kääntyä islamiin, lähteä pakoon tai tulla tapetuiksi.

Yli 100 000 kristittyä pakeni paahtavassa kuumuudessa, toisinaan mukanaan vain yllään olleet vaatteet. Monet kuolivat pakomatkalla tai jäivät Isisin vangeiksi.

Yli 13 000 kristittyä perhettä pakeni Irakin autonomisen Kurdistanin alueelle, ja osa heistä löysi tiensä Nahlan laaksoon, minne Marttyyrien Ääni saapui heidän tuekseen. Aluksi tukemme oli ruoka-apua ja muuta käytännön avustusta, mutta myöhemmin Nahlaan rakennettiin oma leipomo, joka sieltä oli puuttunut, ja jonka vuoksi leipää piti käydä ostamassa sadan kilometrin päästä.

Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, Mosul on vapautettu ankarien taistelujen jälkeen. Isisin tekoja ruokkinut ääri-islam on silti yhä taustalla ja uhkaa kristittyjä.

Katseet alkavat varovaisesti suuntautua tulevaan, mutta työtä on vielä paljon jäljellä, eivätkä henkisetkään arvet ole vielä parantuneet. Marttyyrien Ääni onkin jo vuosien ajan tukenut traumaterapiakeskusta, missä Isisin rääkkäämiä naisia autetaan toipumaan kokemastaan.

Taistelujen raunioittamaan Mosuliin on palannut vain noin 50 kristittyä perhettä. Niniven tasangolle kristittyjä on palannut noin 9000 perhettä. Suurinta osaa kirkoista ei ole kunnostettu, koska ihmiset eivät voi palata tuhotuille alueille, töitä ei ole, ei toimivaa yhteiskuntaa, turvallisuustilanne on heikko, ja infrastruktuuri pahasti vajavaista.

Lukuisat kristityt ovat eläneet nämä kymmenen vuotta pakolaisleireillä. Lapset eivät ole päässeet kunnolliseen kouluun, ja töiden puutteessa pakolaisleireille jaetut avustuspaketit ovat olleet elintärkeitä. Nyt kuitenkin Irak on ilmoittanut alkavansa sulkea pakolaisleirejä, joten niillä asuvien on päätettävä, minne he seuraavaksi suuntaavat.

Maailmalla kuohuu monin paikoin, mutta ei unohdeta Irakin kristittyjä!

Lähteet: Marttyyrien Ääni, ICC, Christian Today

Marttyyrien Äänen työ Irakissa

Pohjois-Irakissa tuemme Isisin jäsenten rääkkäämiksi joutuneita naisia varten perustettua traumaterapiakeskusta. Paikallisen kulttuurin tuntevat koulutetut terapeutit auttavat siellä näitä naisia pääsemään yli kokemastaan ja katsomaan luottaen tulevaisuuteen.

Irakin yhteistyökumppanimme on Mahmud, jonka monipuolista työtä myös tuemme. Jatkuvan tukemme kohteena on turvakoti kristinuskoon kääntyneille sekä kristillinen esikoulu ja koulu, missä vainottujen uskovien lapset saavat opetusta. Lisäksi olemme antaneet tukea mm. kirjamessuille osallistumiseen, missä Mahmud tiimeineen oli ainoa kristillisten kirjojen näytteilleasettaja.

Irakin-työtämme voit tukea viitenumerolla 87191, joka löytyy Lahjoitus-sivumme alasvetovalikosta.

Irak: Niniven laaksoa jälleenrakentamassa

Elokuun ensimmäisinä päivinä tuli kuluneeksi yhdeksän vuotta siitä, kun Isisin hyökkäys pyyhki yli Niniven laakson Irakin pohjoisosassa. Kesällä 2014 Isis valloitti useita kaupunkeja ja kyliä Niniven laaksosssa. Uskonnolliset vähemmistöt, kuten kristityt, jesidit, kakait ja šabakit Isis halusi hävittää täysin. Jotkut kristityt kylät tyhjentyivät kokonaan asukkaiden paetessa turvaan Kurdistanin alueelle. Irakin

Lue lisää »

”Rohkeita avauksia Irakissa ja Iranissa” – TV7

Tässä Marttyyrien Äänessä keskustellaan Irakista ja Iranista, joissa kristittyjen määrä on pienentynyt. Kaikesta huolimatta Jumala toimii vainojen ja haasteiden keskellä. Satu Panulan haastateltavana toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen. Ohjelma on uusinta.

”Kristillistä koulutusta Irakiin” – Radio Dei

Marttyyrien Äänen toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen vietti Marttyyrien Äänen yhteistyökumppanin Mahmudin kanssa mielenkiintoisen viikon viime joulukuussa Pohjois-Irakissa ja pääsi hänen mukanaan mm. tapaamaan Irakin Kurdistanin johtoa. Herra on avannut ovia, ja

”Rukousta Irakin puolesta” – Radio Patmos

Marttyyrien Äänen Irakin yhteistyökumppani Mahmud kiersi maaliskuussa seurakunnissa puhumassa työstä Lähi-idässä ja haastamassa uskovia rukoilemaan työn puolesta. Tässä ohjelmassa kuulemme ajankohtaisia uutisia Mahmudilta itseltään sekä seurakuntalaisten mietteitä vierailun jälkeen.  Ohjelma

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print