Your Cart

Etiopia – Vainoa ”kristillisessä” maassa

15.4.2024

Yli 60 prosenttia etiopialaisista on kristittyjä. Suurin osa heistä kuuluu Etiopian ortodoksikirkkoon. Evankelisia uskovia on noin 18 prosenttia, ja muslimeja noin 31 prosenttia. Etiopiassa on uskonnonvapaus, mutta muslimienemmistöisillä alueilla, etenkin maan lounais- ja itäosissa, kristittyjä vainotaan. Paikoitellen kristittyjen omistamia kiinteistöjä, myös rukoushuoneita, on tuhottu. Uskovia on hakattu ja joitakin jopa tapettu.

Etiopiasta kuuluu myös hyvää. Said, jonka tarina kerrotaan Afrikan tähdet -kirjassa, on juuri käynyt kasteella. Olemme lähettäneet varoja uusiin kastetilaisuuksiin muun muassa silte-heimon alueella, ja tukemassamme etulinjan lähetyskoulussa opiskelee tällä hetkellä 50 tulevaa evankelistaa.

Päivä, jolloin “Abedasta” tuli Jeesuksen seuraaja, oli onnellinen loppu vaikealle ajanjaksolle hänen elämässään.

Tämä etiopialainen äiti oli sairastanut hengenvaarallista sairautta, kun hän näki unen Jeesuksesta. Unen seurauksena hän tuli uskoon ja pian sen jälkeen hän totesi parantuneensa sairaudestaan. Mutta iloa uudesta uskosta seurasi pian hinta, jonka muslimitaustaiset uskovat voivat joutua Etiopiassa maksamaan.

Abedan aviomies hääti hänet ja heidän kuusivuotiaan tyttärensä pois kotoa ja alkoi kohdella tytärtään niin kuin hän olisi ollut toisen miehen lapsi. Abeda joutui ongelmiin koko paikallisen yhteisön kanssa. Hänen oma perheensä häpäisi, karttoi ja vihasi häntä, ja hänen oli tyttärensä kanssa muutettava pois alueelta.

Abedan kokemus ei ole tavaton. Vaikka kristinusko on maassa enemmistöuskonto, paikoitellen kristityt kohtaavat väkivaltaista vainoa. Etenkin islamista kristinuskoon kääntyvät kohtaavat vainoa, toisinaan väkivaltaista, oman perheensä ja paikallisyhteisön tahoilta.

Äskettäin islaminuskoisen silte-heimon parissa työtä tekevää, tukemaamme etulinjan evankelistaa, ammuttiin yhdeksän kertaa, mutta ihmeellisesti Jumala varjeli hänen henkensä.

Momina on tuntemamme nuori nainen, joka tuli uskoon Jeesuksen yöllisen ilmestymisen seurauksena, ja hänen syvästi islamilainen perheensä raivostui. Häntä pahoinpideltiin ja lopulta hänet hylättiin. Hän joutui pakenemaan, mutta perhe etsi häntä tappaakseen hänet. Marttyyrien Ääni tuki hänen eheytymistään mm. kustantamalla hänelle terapiaa ja elämä alkoi näyttää valoisammalta. Marraskuussa 2022 hänet kuitenkin siepattiin, emmekä ole kuulleet hänestä mitään sen jälkeen.

Etiopia – Bitau Rasidin todistus

Marttyyrien Ääni tekee yhteistyötä etiopialaisen 10/40-järjestön kanssa. Heidän kauttaan tuemme etulinjan evankelistoja muun muassa vaarallisilla somalialueilla sekä Lähi-idässä. Bitau Rasid on yksi tässä työssä mukana olevista. Seuraavassa hänen tarinansa omasta matkastaan Kristuksen seuraajaksi. Nimeni on Bitau Rasid. Synnyin Guragen alueella, joka sijaitsee Etiopian lounaisosassa. Gurage on hyvin suljettu yhteisö. Sen

Lue lisää »

Etiopia – He luulivat voivansa tuhota seurakunnan

Pakotettuaan itäisessä Etiopiassa sijainneen pienen seurakunnan pois talosta, jota oli käytetty kokoontumisiin, sen tehneet muslimit luulivat kristittyjen katoavan alueeltaan. Uskovien määrä on kuitenkin kasvanut vuoden aikana. Alueen asukkaista 98 prosenttia on muslimeja. Uskovilla oli tapana kokoontua sunnuntaisin erään uskovan olohuoneessa. Paikalliset muslimit painostivat vuokraisännän häätämään vuokralaisensa. Uskova ei saanut vuokrattua

Lue lisää »

”Imaamista kotiseurakunnan johtajaksi” – Radio Patmos

Veli Zinab toimi moskeijan imaamina. Tässä Hannu Lahtisen tekemässä haastattelussa hän kertoo ihmeellisestä johdatuksestaan Jeesuksen Kristuksen seuraajaksi. Ohjelman on toimittanut Sari Palomäki. Voit kuunnella ohjelman myös jälkikäteen ohjelma-arkistosta.

”Etiopian kristityt” – TV7

Etiopiassa on vuosien saatossa vaikuttanut vahva kristillinen perinne. Siitä huolimatta maan muslimiväestö on harvoin kuullut Jeesuksesta. Mitä kuuluu maan kristityille tänä päivänä ja miten Marttyyrien Ääni tukee heitä?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print