Your Cart

Etiopia: “Vaikka he tappaisivat minut”

Jemal nautti väittelemisestä kristittyjen kanssa. Nyt hän on itse äärimuslimien jahtaama.

Jemal oli harras nuori muslimi Etiopiassa, kristillisenemmistöisessä maassa, mutta hän halveksi kristittyjä.

Hänestä oli hauskaa väitellä kristittyjen kanssa ja osoittaa heille omahyväisesti virhetulkintoina pitämiään asioita kristinuskosta. Kristityille opiskelijoille hän esitti Raamatusta kiistanalaisia kysymyksiä, jotka saivat heidät epäröimään uskoaan, ja vakuutti sitten heille totuuden löytyvän Koraanista.

Lukiossa ollessaan hän tapasi Yonas-nimisen entisen muslimin, joka matkusteli tuolla alueella kertomassa evankeliumia muslimijohtajille. Aina kun Yonas saapui kaupunkiin, Jemal väitteli hänen kanssaan ja kysyi kysymyksiä kristinuskosta.

Aikaa myöten Yonaksen vastaukset alkoivat kuulostaa Jemalista järkeviltä. ”Opin Yonasilta Raamatusta ja Kristuksesta”, Jemal kertoo. ”Tutkin myös Koraania. Niitä vertaillessani aloin etääntyä Koraanista ja rakastaa Raamattua.”

Koeteltu usko

Jemal kertoi Yonasilta kuulemistaan asioista paikallisille sheikeille ja imaameille toivoen, että he voisivat kumota Yonasin väitteet. Yllättäen heillä ei ollutkaan vastauksia. He vain varoittivat häntä tapaamasta kristittyä, joka yritti saada hänet ”ansaan”.

Useiden vuosien ajan Jemal luki Raamattuaan ja tapasi Yonasia salaa. Sitten, täyttäessään 20 vuotta, hän päätti olevan uskonratkaisun aika. ”Päätös vaati vuosia”, Jemal sanoi. ”Minua pelotti tulla kirkkoon ja puhua Kristuksesta, sillä jos islamistit kuulisivat ja tietäisivät minun kääntyneen kristinuskoon, he tappaisivat minut.”

Lopulta Jemalin perhe alkoi huomata muutoksia hänen käytöksessään. Isä sai tietää Jemalin tapaamisista Yonasin kanssa ja kokosi perheen koolle aikeenaan kuulustella Jemalia.

”Oletko sinä penti?” yksi hänen perheenjäsenistään kysyi, käyttäen kristittyjä halventavaa termiä.

”Kyllä olen”, Jemal vastasi.

Isän luvalla Jemalin veljet ja jotkut muut kylänmiehet hakkasivat ja kiduttivat Jemalia yrittäen painostaa hänet palaamaan islamiin. Vuosia kasvanut rakkaus Jeesusta kohtaan kannatteli hänet kuitenkin vainon läpi.

”Kuolisin ennemmin kuin kieltäisin Jeesuksen”, hän sanoi veljilleen.

Äärimuslimien metsästämä

Jemalin isä ymmärsi, ettei poika palaisi islamiin, ja määräsi pahoinpitelyn loppumaan. Hän sanoi Jemalille haluavansa tappaa hänet, mutta hän ei halunnut joutua vankilaan sen vuoksi. Sen sijaan hän määräsi veljet kokoamaan Jemalin tavarat ja polttamaan kaiken. Sitten hän sanoi Jemalille, ettei tahdo nähdä häntä enää koskaan.

”Jos näen sinut”, isä sanoi, ”poltan sinut hengiltä.”

Jemal pakeni toiseen kaupunkiin, jonne Yonas oli valmistanut hänelle pienen huoneen rukoushuoneensa tiloihin. Yonas otti Jemalin vastaan veljenään. “Jos minulla on syötävää, sinä saat sen”, Yonas sanoi.

Lopulta Jemal aloitti islamista kristinuskoon kääntyneille tarkoitetun koulutuksen, ja sen jälkeen täysiaikaisen evankeliointityön. Jemal meni naimisiin ja palasi kaupunkiin, jossa oli aiemmin asunut. Vaino ei kuitenkaan ollut ohi.

Vuonna 2017 Jemalin isä lähetti nuoria äärimuslimeja etsimään ja tappamaan hänet. Miehet eivät löytäneet Jemalia ja hänen vaimoaan, mutta he löysivät heidän kotinsa – ja polttivat sen maan tasalle.

Marttyyrien Äänen avulla Jemal ja hänen vaimonsa saivat uuden kodin. ”Kiitos Jumalalle avusta, jota olette minulle antaneet”, hän sanoi.

Nämä uskovat opiskelevat samanlaisessa evankelistakoulussa kuin Jemal aikaisemmin.

Jeesukseen luottaen

Jemal kertoi kuulleensa, että hänen isänsä ja veljensä yrittävät yhä löytää hänet, mutta hän ei ole puhunut perheelleen hyökkäyksen jälkeen. ”He eivät anna minulle mahdollisuutta istua alas heidän kanssaan, jotta voisin kertoa heille Kristuksesta”, kertoi nyt 27-vuotias Jemal. ”Mutta he tietävät, että Herra on auttanut minua ja kulkenut vierelläni.”

Jemal sanoi Herran auttaneen häntä näkemään vihollisensa uudessa valossa. ”Vaikka he vihasivat minua ja yrittävät yhä tappaa minut, jokin sisälläni kehotti rakastamaan. Minun osani on rakastaa heitä ja kertoa heille evankeliumia.

Vaikka Jemal menetti perheensä, kotinsa, maansa ja omaisuutensa, hän sanoo Jeesuksen olevan kaiken sen arvoinen. Hän sanoi myös toivovansa, että Jumala käyttää hänen elämäänsä omaksi kunniakseen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print