Your Cart

Afganistanilainen Zareena yhä pakomatkalla

22.5.2024

Marttyyrien Ääni tukee Talebania Afganistanista Pakistaniin paenneita uskovia, jotka ovat yhä epätoivoisessa tilanteessa. Yksi heistä on nainen, jota kutsumme tässä Zareenaksi.

Marttyyrien Ääni tukee Pakistaniin paenneita afgaaniuskovia. Kuva: Aldin Nasrun/Unsplash

Zareena oli rohkea toimittaja ennen Talebanin valtaannousua. Nähtyään islamin todellisuuden hän kääntyi kristinuskoon. Työssään Zareena kirjoitti paljastavia artikkeleita afganistanilaisten todellisesta elämästä, heidän ongelmistaan. Artikkelit eivät miellyttäneet kaikkia. Rohkean työnsä vuoksi Taleban otti hänet tähtäimeensä. He alkoivat uhkailla häntä ja pian he saivat selville, että hän oli myös kääntynyt kristinuskoon.

Silloin Taleban alkoi todella jahdata häntä. Hän joutui muuttamaan asumaan salaa vanhempiensa ja veljensä perheen luokse. Pelotellakseen Zareenaa he sieppasivat ja surmasivat hänen veljensä.

Tämän tragedian jälkeen Zareena otti veljensä lapset mukaansa ja pakeni Pakistaniin.

Zareena onnistui pakenemaan viime hetkellä, sillä talebanit olivat saaneet selville, missä hän asui Afganistanissa ollessaan. He hyökkäsivät taloon Zareenaa etsimään, mutta kun he eivät löytäneet häntä, he sieppasivat edesmenneen veljen lesken. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, missä hän on, tai onko hän elossa.

Pakistanissa Zareena elää henkilöllisyytensä salaten veljensä neljän lapsen kanssa. Lapsille ei ole kerrottu, että heidän isänsä on kuollut ja äiti kadonnut.

Viime vuoden lopulla Pakistan määräsi kaikki paperittomat pakolaiset palaamaan kotimaihinsa. Sen jälkeen alkoivat pakkopalautukset.

Tukemamme afgaaniuskovat eivät uskalla käydä ulkona edes ruokaostoksilla, sillä heidät voitaisiin ottaa kiinni ja pakkopalauttaa Afganistaniin. Useita onkin kadonnut.

Tämän vuoksi, ennen kuin Zareena tuli tietoomme, lapsista nuorin, 10-vuotias tyttö, yritti hankkia heille toimeentulon myymällä kasviksia kaduilla ja torilla. Se on pienelle tytölle hyvin vaarallista, mutta kiitos Jumalalle, hänelle ei tapahtunut mitään pahaa.

Nyt Marttyyrien Ääni kustantaa hänen ja muiden sisarusten koulunkäynnin. Lisäksi Zareenalle ja lapsille annetaan kuukausittainen avustus, maksetaan heidän vuokransa ja passien hankkiminen.

Pakistanin poliisi oli jo merkinnyt heidät karkotettaviksi, mutta yhteistyökumppanimme sai heidän nimensä pois karkotettavien listalta ja siirsi heidät välittömästi uuteen, turvallisempaan asuinpaikkaan.

Siitä huolimatta he ovat edelleen vaarassa, ja ponnistelemme saadaksemme heidät kolmanteen maahan.

Yhteistyökumppanimme pyytää rukoilemaan:

  • Jumala, kierrä rakastavat käsivartesi näiden kallisarvoisten afgaaniuskovien ympärille, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ja jättämään kaiken taakseen. Lohduta heitä surussaan ja menetyksissään.
  • Jeesus, sinä tiedät, mitä tarkoittaa olla muukalainen vieraassa maassa. Ole heidän kanssaan haasteissa ja epävarmuudessa. Anna heille mitä he päivittäisessä elämässään tarvitsevat, ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta.
  • Isä, huudamme puoleesi orvoiksi jääneiden lasten puolesta, perheiden puolesta, jotka ovat joutuneet erilleen, ja traumatisoituneiden puolesta. Paranna heidän henkiset haavansa ja anna heille rauha.
  • Oikeudenmukainen Jumala, rukoilemme loppua konflikteille, vainolle ja väkivallalle, joka on ajanut nämä uskovat kodeistaan.
  • Isä, rukoilemme järjestöjen, hallitusten ja yksilöiden puolesta, jotka tukevat heitä. Anna heille viisautta ja resursseja palvella näitä haavoittuvassa asemassa olevia.
  • Rakkauden Jumala, rukoilemme uskovien puolesta, jotka tuntevat olevansa eksyksissä, yksin ja unohdettuja. Muistuta heitä heidän arvokkuudestaan ja arvostaan sinun silmissäsi.

Apusi afgaaniuskoville voit antaa viitenumerolla 871 446 (Hätäapu).

”Afgaanikristityt vainon ytimessä” – TV7

Afganistanissa elokuussa 2021 tapahtunut vallanvaihdos toi maan johtoon ankaraa sharia-lakia noudattavan sunnalaisen ääriliikkeen Talibanin. Vieläkö maassa on kristittyjä ja jos on niin miten afgaanikristityt selviävät ääriolosuhteissa? Aiheesta keskustelemassa Hannu Lahtinen

Afganistan – Roohullahin oli lähdettävä

Afganistan – Roohullahin oli lähdettävä Lukuisat afgaanikristityt joutuivat pakenemaan Talebanin valtaannousun myötä elokuussa 2021. Roohullah oli yksi heistä. Hänet tiedettiin yleisesti kristinuskoon kääntyneeksi, joten oli selvää, että Taleban etsisi hänet käsiinsä. Monet afgaanit matkustivat ensin Qatariin ja sieltä edelleen vapaisiin länsimaihin. Roohullah perheineen oli kuitenkin heidän joukossansa, jotka ylittivät rajan

Lue lisää »

Afganistan – Abdullah päätti jäädä

Afgaanikulttuurissa naapureista puhutaan henkilöinä, jotka ”jakavat meidän varjomme”. Alun perin sillä lienee tarkoitettu ihmisiä, jotka istuvat saman puun varjossa. Joten, kun afgaani muuttaa, hänen sanotaan ”vaihtavan varjoaan”. Talebanin vallattua Afganistanin uudelleen viime vuoden elokuussa afgaaniuskovan, Abdullahin, on pitänyt ”vaihtaa varjoaan” kolmesti. Abdullahin johti uskoon kristitty sukulainen, jonka usko ja islamin

Lue lisää »

Juuri nyt! Järkyttäviä asioita kokeneet afgaaninaiset hädässä

Pakistanilainen yhteistyökumppanimme on juuri lähettänyt meille tietoja järkyttäviä asioita kokeneista uskovista afgaaninaisista, jotka hän löysi avustusmatkallaan. Pakistanin puolelle oli paennut 35 uskovaa afgaaninaista lapsineen. Naiset ovat äskettäin uskoon tulleita, mutta uskolla on ollut heille jo käsittämättömän korkea hinta. Taleban surmasi raa’asti heidän miehensä heidän silmiensä edessä. Näitä naisia on raiskattu

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print