Venäjällä Nižni Novgorodin alueella viranomaiset ovat lisänneet protestanttisten kristittyjen painostusta. Tämän he tekevät lähetystyön kieltävän lain nojalla. Rangaistukseksi on määrätty sakkoja ja kaksi afrikkalaista opiskelijaa on määrätty karkotettaviksi.
Karkotuspäätöksen saaneet opiskelijat ovat käyneet ”Jesus Embassy” -helluntaiseurakunnassa, joka on saanut useita sakkoja toimintansa vuoksi. Seurakunnan saamat sakot ovat tulleet ”uskonnollisesta toiminnasta ilmoittamatta täyttä virallista nimeä” sekä ”venäläiset suorittamassa lähetystyötä”.
Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on ollut syyteiden käynnistämisen takana sekä seurakuntalaisia että itse seurakuntaa vastaan.
Yleisesti ottaen heinäkuussa 2016 voimaan tulleen uskontolain epämääräinen määritelmä ”lähetystyöstä”, sekä epäselvyys siitä mitä on ”jäsenyys” tai ”osallistuminen” uskonnolliseen toimintaan tarkoittavat, että viranomaiset voivat tulkita lähes minkä tahansa ”lähetystyöksi”. Maaliskuussa Venäjän perustuslakituomioistuin tarkensi lain tulkintaa siten, että esimerkiksi seurakunnan tilaisuuksista ilmoittaminen on lähetystyötä, jos siitä ilmoitetaan henkilöille, jotka eivät ole kyseisen seurakunnan ”seuraajia”.
Jesus Embassy -seurakunnalla on useita seurakuntia Nižni Novgorodin alueella ja viranomaisten huomio on kohdistunut enimmäkseen siihen, mutta myös muut protestanttiset seurakunnat ovat saaneet osansa. Jesus Embassy -seurakunnat koostuvat pääasiassa venäläisistä seurakuntalaisista ja se kuuluu Venäjän helluntaiunioniin. Helluntaiunionin piispa Konstantin Bendas kertoo, että seurakunnalla on sopimus useiden afrikkalaisten suurlähetystöjen kanssa siitä, että seurakunnat toimivat heidän maistaan tulevien opiskelijoiden parissa. Painostuksen kasvaessa afrikkalaisten seurakuntalaisten määrä on laskenut 20:een, kun heitä aiemmin oli 150.
“Ymmärtääkseni protestanttien syytteiden takana on joku hallintoviranomainen. Kuka? Sitä on vaikea sanoa”, kertoo lakimies Vasily Nichik. ”Jos hyvin suvaitsematon henkilö pääsee valtaan, hän näkee vihollisia kaikkialla ja alkaa kehittää keinoja rajoittaa vapauksia ja vainota ihmisiä toisinajattelusta. Sellainen henkilö on luultavasti päätynyt johtamaan viranomaistyötä Nižni Novgorodin alueella.”
Kahden opiskelijan karkotukset ja sakot
Zimbabwelainen lääketieteen opiskelija Kudzai Nyamarebvu on ollut syytettynä kolmesti viimeisen puolen vuoden aikana toinen toistaan erikoisemmista rikoksista. Hänet on määrätty poistumaan Venäjältä kesäkuun loppuun mennessä. Tammikuun lopulla hänet tuomittiin sakkoihin ja karkotettavaksi, koska hän näkyi seurakunnan VKontakteen jakamalla videolla. Video oli julkaistu marraskuussa 2016 ja siinä Nyamarebvu kutsuu toisia afrikkalaisia opiskelijoita ”tervetulojuhlaan” Jesus Embassy -seurakuntan. Tämän todettiin olevan lähetystyötä ja rikkovan Nyamarebvun viisumin ehtoja.
Seurakunnan lakimiehen Vladimir Malininin mukaan video ei sisältänyt mitään uskonnollista eikä tervetulojuhla ollut uskonnollinen. Piispa Bendas huomauttaa myös toukokuisessa Novaya Gazetan artikkelissaan, että suurin osa Venäjälle tulevista afrikkalaisista on jo valmiiksi protestanttisia kristittyjä.
Toisen kerran Nyamarebvu sai syytteet VKontakteen jakamastaan videosta, jossa toinen afrikkalainen opiskelija kertoo, miten hän uskoo Jumalan parantaneen hänet sairaudesta. Tästä hän selvisi rangaistuksetta, sillä syytteissä ei oltu kerrottu missä oletettu rikos on tapahtunut.
Kesäkuun alussa hän sai jälleen syytteet lähetystyöstä, koska oli aiemmin antanut haastattelun, jossa kertoi saamistaan aiemmista syytteistä. Haastattelu oli julkaistu helluntaiunionin nettisivulla. Tästä hänelle määrättiin 30.000 ruplan (noin 410 euroa) sakot.
Ennen kuin Nyamarebvu itse joutui viranomaisten hampaisiin, Jesus Embassy -seurakuntaa oli jo sakotettu kolmesti yhdestä ja samasta videosta, jolla hän esiintyi.
Myös swazimaalainen Nosise Vusiwe on määrätty karkotettavaksi, koska hänenkin todettiin syyllistyneen lähetystyöhön. Lähetystyöksi tulkittiin se, että hän oli osallistunut helmikuussa lähetyskonferenssiin ja toukokuussa laulanut toisessa konferenssissa. ”Oikeus on tehnyt vaarallisen ennakkopäätöksen – kaunis laulu protestanttisessa seurakunnassa on lähetystyötä. Minun mielestäni se on hölynpölyä, mutta oikeuden mielestä teko aiheuttaa yleisen vaaran”, sanoi hänen asianajajansa Aleksey Vetoshkin.
Lakimies Nichik kertoo myös tapauksesta, jossa tuntematon henkilö poisti seurakunnan kyltin, jossa oli seurakunnan koko virallinen nimi ja korvasi sen kyltillä, jossa oli epätäydellinen nimi. ”On hyvin mielenkiintoista, että se joka tämän teki, tiesi mitä epätäydellisen nimen sisältävästä kyltistä seuraisi”, Nichik huomauttaa. ”He eivät ainoastaan repineet kylttiä irti ja heittäneet sitä menemään, vaan valmistivat toisen ja ripustivat sen aiemman tilalle. Toinen kiinnostava yhteensattuma on, että välittömästi tämän jälkeen, seuraavana aamuna, ryhmä poliiseja saapui paikalle.” Pieni seurakunta sai maksettavakseen 30.000 ruplan sakot.
Lähde: Forum 18