Viime perjantaina päättyi kansalaisten mahdollisuus kommentoida Kiinassa laadittua uuden uskontolain luonnostelmaa.
Uskontoasioiden virasto (SARA) julkaisi syyskuussa ehdotuksen uudeksi uskontolaiksi ja antoi kansalaisille kuukauden aikaa kommentoida lakia. Uudessa laissa on 26 uutta sääntöä.
Lain alussa vakuutetaan, että kansalaisilla on vapaus uskoa. Se, miten tuota vapautta voi käytännössä toteuttaa, on kuitenkin eri asia. Mikäli laki tulee voimaan suunnitelman mukaisena, internetissä järjestettävä uskonnollinen toiminta on kielletty, samoin uskonnollisten tapahtumien järjestäminen kouluissa ja uskonnollista koulutusta tai konferensseja varten ulkomaille matkustaminen.
Muita uusia rajoituksia lakiehdotuksessa on:
- Uskonnollisen toiminnan on oltava SARA:n hyväksymää.
- Uskonnolliseen toimintaan ei saa tarjota muita kuin SARA:n hyväksymiä tiloja.
- Kukaan ei saa käyttää kotiaan uskonnon harjoittamiseen ilman SARA:n lupaa.
- Uskonnollisen materiaalin julkaiseminen ilman SARA:n lupaa on kielletty.
- Ulkomaalaisia tai kansallisia lahjoituksia uskonnolliselle järjestölle voi tehdä vain SARA:n hyväksynnällä.
- Kukaan ei saa kutsua itseään pastoriksi ilman SARA:n lupaa.
- Teologiaa saa opiskella vain SARA:n hyväksynnällä.
Uusien sääntöjen mukaan kotiseurakunnille ei jää tilaa toimia ja ne rajoittavat myös virallisen Kolme Itse -kirkon toimintaa. Tällä hetkellä voimassa oleva uskontolaki on vuodelta 2005 ja se on ollut yleisluontoisempi eikä kaikkien sen sääntöjen noudattamista ole ollut mahdollista seurata.
Eräs pastori huomauttaa, että SARA:lla ei ole oikeutta laatia lakeja, se on kongressin tehtävä. Uskovat toivovatkin nyt, että kongressi ei hyväksy lakiluonnosta. Jos laki hyväksytään, sen odotetaan tulevan voimaan ensi vuoden alussa.