Uutisia Eritreasta on vaikea ja hidas saada, mutta nyt on tullut ilmi, että toukokuun alkupuolella Eritreassa on pidätetty useita eri tunnustussuuntiin kuuluvia kristittyjä.
Koillis-Eritrean Ghindan kaupungissa pidätettiin kuusi miestä ja neljä naista rukoustapaamiseen tehdyssä ratsiassa. Heitä pidetään paikallisella poliisiasemalla, jossa he eivät saa riittävästi ruokaa.
Samoihin aikoihin joukko kristittyjä vietiin kodeistaan Adu Qualassa, eteläisessä Eritreassa. Ratsioiden kerrotaan yhä jatkuvan.
Pääkaupungissa Asmarassa paikallishallinnon viranomaisista, turvallisuusviranomaisista ja ortodoksikirkon edustajista koostuva komitea kiertää ovelta ovelle haastattelemassa asukkaita heidän uskostaan.
Eritreassa on yksi maailman sortavimmista hallinnoista. Vankiloissa ja vankileireillä on tuhansia uskonnollisen tai muun vakaumuksensa vuoksi vangittuja. Heitä ei aseteta virallisesti syytteeseen eikä tuomita. Kidutus on yleistä ja pidätettyjä kuolee sen seurauksena jatkuvasti.
Pidätettyjen joukossa on satoja kristittyjä, joita on pidätetty toukokuun 2002 jälkeen. Tuolloin laittomiksi julistettiin kaikki muut uskonnot paitsi katolisuus, evankelisluterilaisuus, ortodoksisuus sekä sunni-islam.
Virallisesti hyväksytytkin uskonnot kohtaavat silti vainoa. Eritrean ortodoksisen kirkon patriarkka Abune Antonios syrjäytettiin ja hänet asetettiin kotiarestiin, jossa hän on ollut jo kymmenen vuotta. Yli 90-vuotiaan patriarkan kerrotaan olevan vakavasti sairas sen jälkeen, kun häneen pistettiin ainetta, jonka epäillään olleen myrkyllistä.
Lontoossa pidettiin viime torstaina mielenosoitus Eritrean suurlähetystön edessä. ”60.000 eritrealaista pakenee kotimaastaan joka vuosi – enemmän kuin mistään muusta Afrikan maasta – silti kansainvälinen media näyttää olevan tietämätön paon syistä ja kutsuu heitä ”siirtolaisiksi” sulkien silmänsä mielivaltaisilta pidätyksiltä, kidutukselta, uskovien vainolta sekä jokaisen yli 18-vuotiaan eritrealaisen miehen ja naisen pakolliselta elinikäiseltä palvelukselta Eritrean armeijassa”, kertoi lausunnossaan Elizabeth Chyrum Human Rights Concern-Eritrea -järjestöstä.