Your Cart

Tunnettu uskonnonvapausaktivisti vapautettu Egyptissä – ilmoitti palanneensa islamiin

Mohamed Hegazy kuva YoutubestaYli kaksi vuotta lain vastaisesti vangittuna ollut ja vankeusaikana kidutettu islamista kristinuskoon kääntynyt Mohammed Hegazy on nyt vapautettu, mutta hän on ilmoittanut palanneensa islamiin.

Myös kristityllä nimellä Bishoy Armia Boulos tunnettu 34-vuotias Hegazy julkaisi lauantaina 30. heinäkuuta Youtubessa videon, jossa hän lausuu islamilaisen uskontunnustuksen, shahadan. Sen jälkeen hän sanoi, ettei puhuisi paluustaan islamiin eikä antaisi haastatteluja medialle.

Ennalta käsikirjoitetulta vaikuttavalla videolla Hegazy sanoo, että häntä ei ole pakotettu puhumaan eikä mikään taho pidä häntä hallussaan vastoin hänen tahtoaan. Egyptiläiset ihmisoikeusaktivistit kuitenkin epäilevät asiaa. Heidän arvionsa mukaan vankilassa koettu jatkuva kidutus ja painostus on lopulta murtanut hänet. Myös Hegazyn asianajaja Karam Ghobrial uskoo Hegazyn tehneen videon, koska hän oli ”kauhuissaan ja murtunut mies”.

Hegazy määrättiin vapautettavaksi vankilasta 26. kesäkuuta, mutta kului yli kolme viikkoa ennen kuin hänet lopulta vapautettiin 23. heinäkuuta. Noiden kolmen viikon aikana häntä siirreltiin yhteensä kuusi kertaa vankilasta ja pidätyskeskuksesta toiseen sisäministeriön määräysten perusteella ja asianajajaa pyrittiin harhauttamaan Hegazyn sijainnista. Mitään syytä tälle ei annettu. Asianajajan mukaan Hegazy oli joka siirron myötä yhä itsemurha-alttiimpi ja viimeisen kerran hänet nähdessään Hegazy oli hänen mukaansa murtumisen partaalla. ”Sydämeni särkyi, kun näin hänen itkevän poliisiasemalla”, Ghobrial sanoi.

Viranomaiset myös määräsivät vapaudelle useita ehtoja, jotka näyttivät suunnitellun niin, että Hegazy ei voisi niitä täyttää tai jos täyttäisi, hän olisi helposti äärimuslimien tavoitettavissa, jotka ovat yhä raivoissaan siitä, että hän luopui islamista vuonna 1998. Esimerkiksi häntä vaadittiin vuokraamaan asunto vankilasta käsin, ilman minkäänlaisia kommunikaatiovälineitä. Lopulta Hegazy pakotettiin palaamaan vanhempiensa luo. Juuri hänen vanhempansa luovuttivat hänet viranomaisille, kun hän kääntyi kristinuskoon ja ovat kertoneet avoimesti toivovansa poikansa kuolemaa. Ghobrielin mukaan Hegazyn luovuttaminen vanhemmille on kuin sanoisi, ”Tässä hän on, tappakaa hänet.”

Hegazy kääntyi kristinuskoon 16-vuotiaana ja häntä on vainottu lähes siitä lähtien. Hän on ollut useita kertoja pidätettynä ja kidutettuna. Vuonna 2007 hän nousi julkisuuteen olemalla ensimmäinen kristinuskoon kääntynyt muslimi, joka vaati uskontonsa muuttamista henkilökorttiinsa. Tarkoituksena hänellä oli suojella tuolloin pian syntyvää lastaan joutumasta kokemaan samaa kuin hän, sillä isän henkilökorttiin merkitty uskonto tulisi myös lapsen uskonnoksi. Hegazyn vaimo ja lapsi ovat sittemmin paenneet Egyptistä.

Emme tiedä mitä Hegazy on kokenut vapautumistaan edeltävinä päivinä tai vanhempiensa haltuun jouduttuaan. Rukoilkaa hänen sekä henkisen että fyysisen hyvinvointinsa puolesta!

Lähteet: Morning Star News, CBN, Youtube

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print