Your Cart

Pastori Su Tianfu tuomittu Kiinassa

Su Tianfu (vasemmalla) ja Yang Hua.

Olemme aiemmin kertoneet rekisteröimättömästä Huoshi-seurakunnasta, joka joutui viranomaisten kanssa vaikeuksiin kasvettuaan heidän mielestään liian suureksi ja on sittemmin huutokaupattu. Seurakunnan perustajapastoreista toinen, Yang Hua, istuu parhaillaan vankilassa kärsimässä kahden ja puolen vuoden tuomiotaan. Nyt seurakunnan toinenkin pastori, Su Tianfu, on saanut tuomion. Ennen vankeuttaan antamassaan videohaastattelussa Yang Hua kertoi ajattelevansa, että vaino on Jumalan asettama koe, jolla todelliset kristityt erotetaan muista, ja joka tekee kristityistä vahvempia.

Su on kertonut ChinaAid -järjestölle, että hänet kutsuttiin allekirjoittamaan pöytäkirja 11. toukokuuta. ”Kun saavuin oikeuteen, tuomari ei puhunut mistään asiakirjasta, vaan päätti sen sijaan julistaa tuomion oikopäätä. Olin yllättynyt, mutta astuin silti oikeussaliin. Tuomari totesi minut syylliseksi, mutta oikeus oli helläkätinen tuomion kanssa, tuomiten minut vuodeksi vankeuteen kahden vuoden lykkäyksellä. Minut laitetaan myös kotiarestiin puoleksi vuodeksi.”

Tuomiolausekkeen mukaan häntä syytettiin ”tahallisesta valtionsalaisuuksien vuotamisesta”, koska hän välitti eteenpäin rukouspyynnön Huoshi-seurakunnan yhteisessä ryhmäkeskustelussa. Hän on toiminut seurakunnan pääasiallisena pastorina sen jälkeen, kun Yang Hua vangittiin joulukuussa 2015. Oikeuden mukaan artikkelit olivat valtionsalaisuuksia, mutta eivät aiheuttaneet vakavaa vahinkoa.

Todellisuudessa artikkeleissa kerrottiin viranomaisten suunnitelmista ottaa Huoshi-seurakunta hallintaansa. Hänen asianajajansa huomauttavat, että artikkeleissa ei puhuta politiikasta tai maanpuolustuksesta, talousasioista tai diplomatiasta, joten niitä ei voida pitää valtionsalaisuuksina. Lisäksi artikkeleista oli jo uutisoitu ulkomaillakin.

Huhtikuun lopussa pidetyssä oikeudenkäynnissä Su sanoi olevansa syytön. Hän kertoo, ettei halua haaskata energiaansa viranomaisten kanssa, joten hän ei aio valittaa tuomiostaan.

”He määräsivät minut kotiarestiin, mutta se on ok”, hän sanoi. ”Olen ollut kotiarestissa jo viimeiset kaksi vuotta, joten sillä ei ole juuri vaikutusta.”

Su Tianfu ja Yang Hua saivat aiemmin noin miljoonan euron sakot, kun viranomaiset katsoivat, että vuonna 2009 perustetun seurakunnan olemassaolon aikana kerätyt kolehdit olivat pastorien ”laitonta tuloa”. He valittivat päätöksestä, mutta hävisivät sen ja tämän vuoden tammikuussa viranomaiset sulkivat Huoshi-seurakunnan ja myivät sen rukoushuoneen sijoitusyhtiölle.

Lähde: ChinaAid

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print