Your Cart

Kiinan uusi uskontolaki kuukautta myöhemmin

Kiinan uudistettu uskontolaki on nyt ollut voimassa kuukauden, joten on hyvä hetki katsoa, mitä Kiinan kristityille kuuluu.

Henanin provinssi näyttää mallia

Vaikuttaa siltä, että Keski-Kiinan Henanin provinssi on ryhtynyt toteuttamaan uutta lakia innokkaimmin, sillä viimeisen kuukauden aikana Kiinasta tulleista uutisista huomattava osa koskee Henanin provinssia.

Xuzhoun kylässä viranomaiset määräsivät suuren sakon rekisteröimättömälle seurakunnalle. Heille kerrottiin, että he ovat valtiolle velkaa 20.000 yuania (noin 2500 euroa), koska rukoushuone on rakennettu ilman uskontoministeriön lupaa. Heille myös sanottiin, että heidän on otettava alas risti kirkon sisältä ja korvattava se Kiinan lipulla.

Eräs seurakuntalainen kertoo, että rukoushuone on rakennettu muutaman seurakuntaan kuuluvan naisen varoilla ja rakennus on hyvin vaatimaton ja rähjäinen. Seurakuntalaisilla ei ole varaa maksaa heille määrättyä sakkoa, mutta viranomaiset ovat sanoneet, että ilman sakon maksua he eivät saa kokoontua enää.

Viranomaiset ovat lisäksi sanoneet, että kiinalaisen uuden vuoden lomien jälkeen kaikki rekisteröimättömät rukoushuoneet ja kirkot tuhotaan.

Henanissa viralliset Kolme Itse -kirkot oli jo viime kesäkuusta lähtien olleet velvoitettuja ripustamaan kirkkoon Kiinan lipun ja laulamaan kansallislaulun jumalanpalveluksissa.

Maanalainen katolinen kirkko myytävänä?

Samoin kuin protestanttinen kirkko on Kiinassa jakautunut viralliseen ja rekisteröityyn valtiojohtoiseen Kolme Itse -kirkkoon ja rekisteröimättömiin seurakuntiin, myös Kiinan katolisella kirkolla on kommunistisen puolueen johtama katolinen kirkko ja ”maanalainen” katolinen kirkko. Valtiojohtoiseen katoliseen kirkkoon piispat nimittää kommunistisen puolueen alainen ”Kiinan katolinen patrioottinen yhdistys”, mutta maanalainen kirkko on Vatikaanille uskollinen ja piispat ovat sen nimittämiä. Aiemmin Vatikaani ei ole tunnustanut patrioottisen kirkon piispoja eikä Vatikaanilla ole ollut diplomaattisuhteita Kiinaan 70 vuoteen.

Nyt Vatikaani on kuitenkin tekemässä sopimusta Kiinan valtion kanssa. Tämän sopimuksen myötä maanalainen katolinen kirkko siirtyisi patrioottisen kirkon hallintaan. Se tarkoittaa, että myös maanalaisen katolisen kirkon piispat ovat jatkossa patrioottisen kirkon nimittämiä, vaikkakin Vatikaanille luvataan, että se saa esittää mielipiteensä.

Sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu, mutta nyt jo Vatikaani on pyytänyt kahta maanalaisen kirkon piispaa luopumaan asemastaan, sillä he eivät ole kommunistisen puolueen suosiossa. Heidän tilalleen olisi tulossa aiemmin patrioottista kirkkoa edustaneet piispat, jotka Vatikaani on nyt tunnustanut.

Entinen Hong Kongin piispa Joseph Zen näkee sopimuksen tarkoittavan, että Vatikaani myy Kiinan katolisen kirkon kommunisteille. Maanalaista katolista kirkkoa edustava piispa ”John” sanoo Vatikaanin erehtyvän, jos se uskoo voivansa saavuttaa yhtenäisyyden antamalla tukensa patrioottiselle kirkolle. Hänen mukaansa suunnitelma on: ”kuin pyytäisi maanalaista seurakuntaa viettämään ehtoollista paholaisen kanssa”.

Maanalaisen katolisen kirkon jäsenet tuntevat tulleensa petetyiksi ja hylätyiksi. Heidän joukossaan arvellaan, että monet tulevat sopimuksen myötä jättämään katolisen kirkon.

Hyvästit Huoshi-seurakunnalle?

Su Tianfu ja Yang Hua. Kuva: China Aid

Olemme jo pitkään seuranneet Guizhoun provinssissa, Guiyangin kaupungissa olevan Huoshi-seurakunnan vaiheita. Vuonna 2009 valmistunut seurakunta on rekisteröimätön, mutta raportoi koko olemassaolonsa ajan vapaaehtoisesti viranomaisille toiminnastaan. Seurakunta joutui vaikeuksiin kasvettuaan viranomaisten mielestä liian suureksi.

Toinen kirkon pastoreista, Yang Hua, kärsii parhaillaan vankilassa kahden ja puolen vuoden vankeustuomiota. Ennen vankilaan joutumista Marttyyrien Äänelle antamassaan videohaastattelussa hän sanoi uskovansa, että vaino on Jumalan asettama koe todellisten kristittyjen erottelemiseksi muista.

Tammikuussa hänet ja seurakunnan toinen pastori, Su Tianfu, määrättiin maksamaan sakkoa valiolle koko seurakunnan olemassaolon ajalta kerättyjen kolehtien verran, yli 7 miljoonaa yuania (yli miljoona euroa). Kolehdin katsottiin olleen ”laitonta tuloa” pastoreille, vaikka varat käytettiin seurakunnan toimintaan.

Pastorit valittivat sakosta, mutta viimeisimmän tuomionkin mukaan se jäi heidän maksettavakseen. Viranomaiset alkoivat tämän jälkeen takavarikoida kirkon irtainta omaisuutta. Helmikuun 11. päivänä Su Tianfulle toimitettiin ilmoitus, että kirkko huutokaupattaisiin samana päivänä. Viranomaiset olivat jo tammikuun lopulla tilanneet hinta-arvion kirkosta ja sen muista kiinteistöistä.

Samana päivänä valtion omistama yritys, Nanming Investment Group, osti kiinteistöt 5,12 miljoonalla yuanilla. Ne myytiin siitä huolimatta, että kirkko ja siihen kuuluvat kaksi muuta rakennusta olivat Su Tianfun lisäksi kahden muun seurakuntalaisen nimissä.

Lähteet: China Aid, Radio Free Asia, Reuters, UCA news

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print