Your Cart

Pastori John Cao Kiinassa tarvitsee apuasi!

John Cao

John Cao, kiinalaiselta nimeltään Cao San-Qiang, on kiinalainen pastori, jolla on myös pysyvä oleskelulupa Yhdysvaltoihin, sillä hän on naimisissa yhdysvaltalaisen naisen kanssa. Heillä on kaksi poikaa.

Pastori Cao tuli uskoon kaksikymppisenä. Avioiduttuaan vuonna 1988 ja käytyään USA:ssa raamattukoulun, hän tunsi kutsun palata kotimaahansa Kiinaan evankelioimaan. Hän oli säilyttänyt Kiinan kansalaisuutensa voidakseen jatkaa työtään Kiinassa.

Kiinassa hän perusti seurakunnan kotiprovinssiinsa Hunaniin, ja toimii pastorina China Ministries International -järjestössä. Tämän lisäksi hän perusti Kiinassa kouluja köyhille lapsille ja auttoi vuoden 2008 maanjäristyksen uhreja. Vuonna 2014 hän käänsi katseensa Myanmariin, itsenäiseksi julistautuneeseen Wa-valtioon Shanin osavaltiossa.

Siellä hän auttoi rakentamaan 16 koulua, jotka palvelivat 2000 köyhää vähemmistöheimoihin kuuluvaa lasta. Hän järjesti myös projekteja, joiden avulla lievitettiin paikallisten vähemmistöryhmien köyhyyttä. Työnsä johdosta hän oli alueella hyvin tunnettu ja arvostettu. Kiinan kotiseurakunnat rahoittivat hänen työtään.

Yllättävä pidätys ja syytteet

Kolmen vuoden ajan John Cao kulki ongelmitta Kiinan ja Myanmarin välillä ja Kiinan viranomaisten tieten, kunnes hänet yhtäkkiä pidätettiin 5.3.2017, kun hän oli ylittämässä rajaa Kiinaan. Kyseisellä alueella on satojen vuosien ajan ollut tapana ylittää raja ilman erityisiä lupia, ja käytäntö jatkuu edelleen. Rajavalvonta tässä kohti on niin vähäistä, että alueesta on tullut yksi Aasian merkittävimmistä salakuljetusreiteistä.

”Olen ihmeissäni miksi alueen asukkaat voivat matkustaa edestakaisin ja tehdä kaikenlaista, mutta pastori Cao ei saa tehdä edes humanitaarista työtä auttaakseen wa-kansan lapsia toisella puolen rajaa”, ihmettelee pastori Caon asianajaja Li Guisheng. Tämän vuoksi näyttääkin ilmeiseltä, että pastori Cao pidätettiin nimenomaan kristillisen uskonsa ja sen inspiroiman humanitaarisen työn vuoksi.

Pastori Caoa syytettiin ”laittomien rajanylitysten järjestämisestä”, ja maaliskuussa 2018 hänet tuomittiin siitä seitsemäksi vuodeksi vankilaan. Tuomiosta on valitettu. Valitusta oli määrä käsitellä viime marraskuussa, mutta sitä lykättiin kahdella kuukaudella. Oikeudenkäynti on nyt määrä pitää 22. tammikuuta.

Osoita tukesi pastori Caolle!

John Caon asianajaja sanoo, että hän ei ole oikeudessa saanut esittää todisteita eikä ristikuulustella syyttäjää ja todistajia, kuten lain mukaan kuuluisi olla mahdollista. Asianajaja Li uskoo pastori Caon syyttömyyteen: ”John on löytänyt todellisen Kristuksen rakkauden tekemällä hyviä töitä Wa-valtiossa, mutta epäjohdonmukaisten sääntöjen vuoksi hänen on ollut mahdoton hankkia rajanylityslupaa ja siitä syystä häntä rangaistiin ankarasti seitsemän vuoden vankeudella, enimmäistuomiolla, joka on varattu järjestäytyneille salakuljettajille ja huumeiden salakuljettajille. Tämä ei ole reilua, ei oikein, eikä laillista”, Li sanoo.

Nyt on siis tärkeää saattaa Kiinan viranomaisten tietoon, että kristityt eri maissa seuraavat pastori John Caon tapausta. Kirjoita pastori Caolle rohkaiseva kirje tai kortti vankilaan ohessa olevaa osoitetta käyttäen. Voit myös tilata toimistostamme vetoomuksen John Caon puolesta (info(a)vomfinland.fi tai 040 5522 309) lähetettäväksi Kiinan suurlähetystöön Suomessa.

Lähteet: ChinaAid, Washington Free Beacon, Radio Free Asia, AsiaTimes, ACLJ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print