Your Cart

Kirkot pois, papit kuulusteluihin Myanmarissa – Kiina tukena

Myanmarilaiset lapset tutkimassa kristillistä lastenvihkoa.

Myanmarin Shanin osavaltiossa toimiva etnisen vähemmistöryhmän aseellinen ryhmä tuhoaa kirkkoja ja kuulustelee pastoreita ja pappeja, kertoo Radio Free Asia.

Yhdistyneen Wa-valtion puolueen (UWSP) aseellinen siipi, Yhdistyneen Wa-valtion armeija (UWSA) julkaisi syyskuun 6. päivä lausunnon, jossa sanotaan, että kaikki vuoden 1989 jälkeen rakennetut kirkot (jolloin kommunistinen puolue romahti) pitää tuhota, paitsi yksi valtion luvalla rakennettu, ja että uusia kirkkoja ei sallita. Kaikki olemassa olevat kirkot, lähetystyöntekijät, koulujen opettajat ja papisto tullaan tutkimaan, ulkomaalaiset seurakuntien työntekijät kieltämään ja lähetystyötä tukevia rankaisemaan.

Wa on itsenäiseksi julistautunut osa autonomista Shanin osavaltiota, jota Myanmarin valtio ei ole tunnustanut. Sen armeija on maan suurin ei-valtiollinen armeija.

”Olemme kuulleet, että UWSA on kutsunut kuulusteltavaksi seurakuntien johtajia. Heiltä on kysytty, tekevätkö he humanitaarista työtä vai käännyttävätkö ihmisiä kristinuskoon”, pastori Soe Naing kertoi. ”Jos henkilö tai järjestö rakentaa seurakunnan jollekin alueelle, he tutkivat sen saadakseen tietää, onko se rakennettu jo olemassa olevan kristillisen yhteisön palvelukseen, vai rakennetaanko se evankeliointi- ja käännytystarkoituksiin.”

Kiina tukena, kristitty avustustyöntekijä vankilaan

UWSA ei ole allekirjoittanut aseleposopimusta Myanmarin hallinnon kanssa. Sitä pidetään myös yhtenä Kaakkois-Aasian suurimmista huumeita salakuljettavista ryhmistä.

Kiina tukee UWSA-armeijaa ja AsiaTimes kysyykin, miksi Kiina pelkää Myanmarin kristittyjä. Wa-kansalla on oma wan kieli, mutta UWSA:n lausunto julkaistiin kiinaksi. Lausunnossa käytettiin myös kiinankielistä sanaa kristityistä, joka viittaa pelkästään protestanttisiin kristittyihin.

On tuskin sattumaa, että helmikuussa Kiina tuomitsi seitsemäksi vuodeksi vankeuteen ”laittomasta rajan ylityksestä” Kiinan kotiseurakuntaliikkeen merkittävän avainhenkilön, John Caon, joka teki humanitaarista työtä juuri wa-kansan alueella.

John Cao

John Cao, kiinalaiselta nimeltään Cao San-Qiang pidätettiin 5.3.2017. Pastori Cao, 58, on naimisissa Yhdysvaltojen kansalaisen kanssa. Hänen vaimonsa ja kaksi poikaansa asuvat Yhdysvalloissa. Kolmen vuoden ajan hän oli kulkenut ongelmitta Kiinan ja Myanmarin välillä, Kiinan viranomaisten tieten. Wa-kansan alueella pastori Cao auttoi rakentamaan 16 koulua, jotka palvelivat 2000 köyhää lasta. Hän järjesti myös projekteja, joiden avulla lievitettiin paikallisten vähemmistöryhmien köyhyyttä.

Pastori Cao tuli uskoon kaksikymppisenä. Avioiduttuaan ja käytyään USA:ssa raamattukoulun, hän tunsi kutsun palata kotimaahansa Kiinaan evankelioimaan. Hänen poikansa mukaan työ Myanmarissa oli paljon enemmän humanitaarista, kuin aiempi työ kotiseurakuntien parissa Kiinassa.

Pastori Cao on ylläpitämällämme osoitelistalla, jonne on koottu uskonsa tähden vangittuja. Hänelle on mahdollista kirjoittaa vankilaan. Osoitelistan voi tilata toimistostamme info(a)vomfinland.fi tai 040 5522 309.

Lähteet: Radio Free Asia, AsiaTimes, ChinaAid

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print