Your Cart

Pakistan – Lähes 200 kristittyä jumalanpilkasta syytettynä

Ihmisoikeusjärjestön edustaja lohduttaa naista, jota poliisit pahoinpitelivät etsiessään jumalanpilkasta syytettyä Pervaiz Masihia. Kuva: The Voice Society

Isä James Channonin lahorelaiselle Peace Centerille tekemän tutkimuksen mukaan Pakistanissa on tällä hetkellä 187 kristittyä syytettynä jumalanpilkkalakien nojalla.

”Jumalanpilkkalait tuhoavat syytetyn elämän siinäkin tapauksessa, että hän välttyy teloitukselta”, isä Channon sanoo. Ihmisten silmissä kerran jumalanpilkasta syytetty on oikeuden päätöksestä riippumatta syyllinen. Vain harvoin elämä voi jatkua entisenlaisena, jos oikeus kumoaa syytteet.

Eivätkä jumalanpilkkasyytösten seuraukset rajoitu pelkästään siitä syytettyyn, vaan kärsimään voi joutua koko perhe, suku, tai pahimmillaan koko kristillinen yhteisö. ”Aina kun kristittyjä syytetään oletetusta jumalanpilkasta, kaikki alueen kristityt ovat hänen kanssaan syytettyinä”, isä Cannon kertoo. Useimmiten tämä tarkoittaa syrjimistä tai vihamielistä suhtautumista, mutta johtaa toisinaan jopa kokonaisen kristittyjen asuinalueen tuhoamiseen.

Monet ihmisoikeustarkkailijat ovat todenneet, että suurin osa jumalanpilkkasyytöksistä Pakistanissa on valheellisia. Syytteet jumalanpilkasta voivat olla seurausta henkilökohtaisesta kaunasta tai hyödyn tavoittelusta, kuten 38-vuotiaalle Pervaiz Masihille kävi.

Pervaizin kolmen vuoden piina

Pervaiz Masih oli voittanut paikalliselta toimittajalta hiekkasopimuksen paremmalla hinnalla kuin islaminuskoiset kilpailijansa Haji Muhammad Jamshed ja Haji Muhammad Bashir. Miehet olivat kantaneet Pervaizia vastaan kaunaa siitä lähtien.

Syyskuun 1. päivä vuonna 2015 Jamshed ja Bashir alkoivat levittää huhua, että Pervaiz on puhunut epäkunnioittavasti profeetta Muhammedista. Masihin perhe ei tiennyt tästä mitään, kunnes kylän moskeijasta ryhdyttiin kuuluttamaan, että Pervaiz oli loukannut Muhammedia muutamaa viikkoa aikaisemmin käydyn keskustelun yhteydessä.

Raivostuneet muslimit uhkasivat polttaa Pervaizin hengiltä ja seuraavana päivänä hänet pidätettiin. Häntä etsiessään poliisit pahoinpitelivät hänen perheenjäseniään. Yli kolme vuotta kestänyt oikeudenkäynti tuli viimein päätökseen 15. tammikuuta, kun tuomari kumosi syytteet Pervaizia vastaan.

Koko kolmen vuoden aikana syyttäjä ei ollut onnistunut tuomaan esille ainuttakaan todistajaa väitetylle jumalanpilkalle.

”Syytteiden kumoaminen on hyvä uutinen Masihille ja hänen perheelleen, mutta he ovat kärsineet paljon viimeisen kolmen vuoden aikana”, Pervaizin asianajaja Aneeqa Maria kertoo. ”Vaikka Masih on syytteistä vapaa, paikalliset muslimit ovat julistaneet hänet herjaajaksi ja hänen henkensä tulee aina olemaan vaarassa.”

Viime joulukuussa kaksi kristittyä veljestä tuomittiin kuolemaan jumalanpilkasta.

Tiistaina 29. tammikuuta Pakistanin korkein oikeus päättää, ottaako se käsittelyynsä Asia Bibin tuomion kumoamisen johdosta jätetyn valituksen. Asia Bibin ja hänen perheensä henki on ollut vaarassa jo pian kymmenen vuotta. Syytökset häntä vastaan nostettiin kesäkuussa 2009 ja olipa oikeuden päätös mikä tahansa, Asia Bibi ei koskaan enää tule kävelemään vapaana kotimaansa kamaralla.

Lähteet: Aid to the Church in Need, Morning Star News, The Voice Society

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print