Your Cart

Lyhyet uutiset: rukousaiheita maailmalta

Tämän viikon lyhyet uutiset koskevat vangittuja tai pidätettyjä kristittyjä Iranissa, Egyptissä, Sudanissa ja Vietnamissa.

Maryam vanhempiensa kanssa. Kuva: Mohabat News
Maryam vanhempiensa kanssa. Kuva: Mohabat News

Iranissa vankilassa oleva, jo aiemminkin terveysongelmista kärsinyt Maryam (Nasim) Naghash Zargaran on jälleen sairas. Viranomaiset kuitenkin kieltäytyvät siirtämästä häntä sairaalaan. Tällä kertaa Nasim kärsii pahoinvoinnista ja korvakivusta. Vankilan sairaanhoitajien mukaan leikkaus voi olla tarpeellinen, ellei tilanne mene ohi parin viikon aikana.

Tunnettu ihmisoikeusaktivisti Mina Thabet on pidätetty Kairossa. Siviiliasuiset, aggressiiviset poliisit tunkeutuivat Thabetin kotiin puoli neljältä yöllä 19. toukokuuta. Ilman pidätysmääräystä saapuneet poliisit tönäisivät Thabetin isän kumoon, mylläsivät lähes koko asunnon ja veivät sen jälkeen Thabetin mukanaan. Thabet johtaa Egyptin uskonnonvapauskomitean (ECRF) vähemmistöjen ja uskonnollisten ryhmien osastoa ja hän on tunnettu kristittyjen oikeuksien puolestapuhuja, kristitty itsekin. Häntä syytetään muun muassa terroristijärjestöön kuulumisesta, laittomasta kokoontumisesta ja tekaistun tiedon levittämisestä. Myös ECRF:n johtaja Ahmad Abdallah on pidätetty.

Sudanissa joulukuussa 2015 pidätetty Sudan Church of Christ -seurakunnan pastori Hassan Abduraheem Kodi Taour on nyt siirretty tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu NISS:ltä yleisen syyttäjän haltuun. Siirto merkitsee hänen asianajajansa Mohaned Mustafan mukaan sitä, että syytteet pastoria vastaan ilmoitetaan pian, vielä tämän kuun aikana. Asianajaja arvelee, että pastoria tullaan syyttämään vakoilusta ja valtion vastaisista rikoksista, joista voi seurata kuolemanrangaistus. Pastori Taourilla on terveysongelmia. Hänen perheensä on saanut vierailla hänen luonaan vain kerran pidätysaikana, 15. toukokuuta.

Isä Ly Catholic Archidiocese of Hue
Kuva: Catholic Archidiocese of Hue

Vietnamilainen katolinen pappi isä Thadeus Nguyen Van Ly on vapautettu vankilasta ennenaikaisesti 20. toukokuuta. Hänet tuomittiin vuonna 2007 kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen valtion vastaisesta propagandasta. Noin 70-vuotias Isä Ly on viettänyt vankilassa yli 15 vuotta ihmisoikeuksien, uskonnonvapauden, demokratian ja lehdistönvapauden puolustamisen vuoksi. Isä Lyn sanotaan olevan henkisesti hyvinvoiva ja päättäväinen, mutta fyysisesti hän on useiden infarktien osittain halvaannuttama ja hänellä on aivokasvain. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on parhaillaan vierailulla Vietnamissa eikä Isä Lylle ole epäselvää, mistä vapautus johtui. ”Hänelle sanottiin, että kyseessä on presidentin myöntämä armahdus, mutta Ly vastasi heille, että kyseessä ei ole armahdus, vaan lahja Yhdysvalloille”, kertoi pappi Phan Vam Loi. ”Sitä paitsi, en ole syyllinen, joten ette voi armahtaa minua”, Isä Lyn kerrotaan sanoneen.

Lähteet: Mohabat News, International Christian Concern, Christian Solidarity Worldwide, World Watch Monitor, Radio Free Asia

Pdf-versio tästä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print