Your Cart

Lisää kristittyjä vankeja vapautettu Eritreassa!

Eritreassa on vapautettu lisää vangittuna olleita kristittyjä. Church in Chains -järjestö kertoo, että reilun kahden viikon aikana 83 kristittyä on vapautettu. Heidän joukossaan on ylläpitämällämme uskonsa tähden vangittujen osoitelistalla ollut Mussie Eyob. Lisäksi on selvinnyt, että niin ikään osoitelistalla ollut Twen Theodros on vapautettu viime vuoden lopulla.

Mussie oli ollut vankilassa vuodesta 2011 lähtien, Twen vuodesta 2004.

Mussie Eyob

Mussiesta tuli kristitty vuonna 2008. Ollessaan Saudi-Arabiassa vuonna 2011, hän meni puhumaan kristinuskosta moskeijaan. Hänet pidätettiin, sillä muslimien evankelioiminen on kuolemantuomion arvoinen rikos Saudi-Arabiassa. Vetoomusten ja asiasta nousseen kohun vuoksi Saudi-Arabia karkotti hänet Eritreaan marraskuussa 2011. Marttyyrien Äänen kumppani ehdotti hänelle paluuta Etiopiaan, mutta Mussie halusi palata Eritreaan. Hän saapui Asmaraan marraskuun alussa, ja kolme viikkoa myöhemmin hän oli jo kadonnut Eritrean valtavaan vankilaverkostoon.

Twen Theodros

Eritrealaisen gospel-laulaja Helen Berhanen kirjan ”Satakielen laulu” (hinta 15 euroa) lukeneet ovat kuulleet ”Esteristä”, Helenen läheisestä ystävästä vankeudessa, joka hoiti Heleneä hänen ollessaan sairaana. Tämä ”Ester” on siis Twen. Toisinaan Twen tarjoutui kärsimään pahoinpitelyn Helenen sijasta. Hän oli vangittuna samassa laivauskontissa Helenen kanssa. Twen pidätettiin maaliskuussa 2004. Twenillä on ollut tilaisuuksia paeta. Kerran hänet laskettiin kotiin kuukaudeksi toipumaan, kun hänen terveytensä heikkeni. Toivuttuaan Twen palasi vapaaehtoisesti vankilaan sen sijaan, että olisi paennut maasta. Pidätyksensä aikaan hän oli juuri uskoon tullut ja 23-vuotias. Myöhemmin hänen kerrottiin olleen avainasemassa naisvankien parissa vankilassa ja hoitaneen toisia vankeja. Hänet tuntevat kuvailevat häntä uskolliseksi Jeesuksen seuraajaksi, joka oli valmis olemaan vankilassa niin kauan, kuin Jumala haluaa käyttää häntä siellä palvelemaan toisia.

Kaksi viikkoa sitten kerroimme 70 eritrealaiskristityn vapautuneen vankilasta. Näiden viimeisten vapautusten myötä noin 150 kristittyä on tällä hetkellä vangittuna Eritreassa uskonsa tähden.

Eritrealaispakolaiset vaarassa Tigrayssa

Tämä eritrealaiskristittyjen seurakunta sijaitsee sotatantereeksi muodostuneella Tigrayn alueella Etiopiassa, Mai Ainin pakolaisleirillä. Mai Ainin leiri on eritrealaisten pakolaisleireistä suurin, ja siellä asuu yli 11.000 eritrealaispakolaista.

Epäillään, että vapautuksilla pyritään kääntämään huomio pois Eritrean sotilaiden tekemistä rikoksista Tigrayssa, Etiopiassa.

Marraskuussa 2020 Etiopian pääministeri Abiy Ahmed määräsi Etiopian joukot siirtymään Tigrayn alueelle, Eritrean rajan tuntumaan. Tällä alueella asui 96.000 eritrealaista pakolaista, myös paljon kristittyjä. Raskaat taistelut Etiopian joukkojen ja Tigrayn vapautusrintaman sotilaiden välillä ovat jatkuneet siitä asti. Viestintäyhteydet alueelle ovat olleet poikki, mutta jopa yli 50.000 siviilin kerrotaan kuolleen taisteluissa.

Alueelta saatujen tietojen mukaan Eritrean joukkojen on nähty kulkevan rajan yli Etiopiaan, ilmeisesti Etiopian hallinnon tieten ja hyväksynnällä. Eritrealaisjoukot ovat hyökänneet eritrealaisten pakolaisleireille. Monet vainoa paenneet eritrealaiskristityt olivat asettautuneet Tigrayn alueelle, joko pakolaisleireille tai paikallisyhteisöihin.

Eritrealaisjoukot ovat pakottaneet monia eritrealaispakolaisia marssimaan rajalle, jossa heitä on ollut odottamassa kuorma-auto, joka on vienyt heidät takaisin Eritreaan.

Eritrean joukot polttivat maan tasalle kaksi pakolaisleiriä, Shimelban ja Hitsatin leirit. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n pääsihteerin Filippo Grandin mukaan noin 20.000 Shimelban ja Hitsatin pakolaisleireillä asunutta eritrealaista on nyt kadoksissa.

Lähteet: Church in Chains, Marttyyrien Äänen lähteet, Christian Solidarity Worldwide, Human Rights Concern Eritrea

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print