Your Cart

Kovia syytteitä egyptiläistä uskonnonvapausaktivistia vastaan

Mina Thabet - Mada Masr
Mina Thabet. Kuva: Mada Masr

Toukokuun 19. päivä pidätettyä 26-vuotiasta Mina Thabetia syytetään erittäin vakavista rikoksista. Thabet johtaa Egyptin uskonnonvapauskomitean (ECRF) vähemmistöjen ja uskonnollisten ryhmien osastoa ja hän on tunnettu kristittyjen oikeuksien puolestapuhuja, kristitty itsekin.

Thabetin syytteet perustuvat viime elokuussa voimaan tulleeseen terrorisminvastaiseen lakiin. Syytelista on hengästyttävä: nuorison yllyttäminen vallankumoukseen, poliisiasemille tehtäviin terrori-iskuihin yllyttäminen, väkivallalla uhkaaminen presidentin tehtävien estämiseksi, terroristi- tai kiellettyyn ryhmään kuuluminen, internetin käyttäminen terrorismiin yllyttämiseen, mielenosoituksiin yllyttäminen, valheellisen tiedon levittäminen yleisen järjestyksen horjuttamiseksi ja kansallisen maineen vahingoittamiseksi, kansalaisten ja yleisen edun vahingoittaminen sekä kansaa vallankumoukseen ja perustuslain muuttamiseen yllyttävien asiakirjojen hallussapito.

Amnesty Internationalin tutkija Mohamed El-Messiry sanoo, että syytteiden tarkoitus on vaientaa Thabet ja rankaista häntä siitä, että hän on dokumentoinut tietoja uskonnollisten vähemmistöjen, erityisesti koptien, vainosta Egyptissä. Amnesty on nimennyt Thabetin mielipidevangiksi, joka on pidätetty ”ainoastaan oikeuksiensa mukaan toimimisesta”.

”Syytteet häntä vastaan ovat täysin valheellisia ja keksittyjä. Minaa vastaan ei ole todistusaineistoa”, El-Messiry sanoo.

Muutama päivä ennen pidätystään Thabet oli kertonut Morning Star Newsille, että hän odottaa tulevansa pidätetyksi pian. Turvallisuusviranomaiset olivat olleet häneen yhteydessä kolme kertaa viime kuukausien aikana ja sanoneet hänelle, että jos hän ei lopeta toimintaansa, he ”opettaisivat hänet käyttäytymään”.

El-Messiryn mukaan todisteet Minaa vastaan ovat ”naurettavia”. Todisteisiin kuuluu kuva Neitsyt Mariasta, kopio kansainvälisestä kansalais- ja poliittisten oikeuksien yleissopimuksesta, uskonnollisia vähemmistöjä käsitteleviä asiakirjoja ja raportti egyptiläisestä Leipä ja Vapaus -puolueesta.

Viime aikoina Egyptissä on pidätetty satoja henkilöitä. Kuka tahansa hallintoa vähänkin arvosteleva on vaarassa tulla pidätetyksi. Pidätettyinä on ihmisoikeusaktivisteja, ihmisoikeusasianajajia, katuteatteriryhmän jäseniä, journalisteja ja 238 henkilöä, jotka osoittivat rauhallisesti mieltään presidentti Sisin päätökselle palauttaa kaksi Punaisen meren saarta Saudi-Arabialle.

– Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print