Your Cart

Kirkkojen rakentamista sääntelevä laki hyväksytty Egyptissä

egypti-aiemmissa-vakivaltaisuuksissa-poltettu-kirkko
Aiemmissa väkivaltaisuuksissa poltettu kirkko.

Egyptin parlamentti on hyväksynyt tiistaina 30. elokuuta pitkään odotetun kirkkojen rakentamista ja kunnostamista sääntelevän lain. Lain on tarkoitus helpottaa kirkkojen rakentamista. Huhut kirkkojen rakentamisesta ovat tänäkin vuonna johtaneet useisiin kristittyjen vastaisiin hyökkäyksiin ja kristittyjen omaisuuden tuhoamiseen. Uuden lain on toivottu tuovan tähän muutos.

Aiemmin kirkkojen rakentamiseen tarvittiin presidentin lupa. Lupia myönnettiin keskimäärin yksi vuodessa tai kahdessa vuodessa. Uuden lain myötä lupaa anotaan provinssin kuvernööriltä. Tällä hetkellä Egyptissä on 2600 kirkkoa, eli yksi kirkko 5500 kristittyä kohti, kertoo Coptic Solidarity -järjestö. Moskeijoita on yksi 620 muslimia kohti, tai 75 muslimia kohti, jos pienetkin rukouspaikat huomioidaan.

Egyptin kristityt ovat odottaneet uutta lakia, mutta nyt hyväksytyn lain sisältö on herättänyt ristiriitaisen vastaanoton.

Suurimpina ongelmina pidetään pykäliä, joiden mukaan kirkon koon täytyy olla suoraan verrannollinen kristittyjen määrään, paikallishallinnon tulee ottaa turvallisuus ja yleinen järjestys huomioon päätöksenteossa ja turvallisuusjoukoilla on viimeinen sana hakemuksen hyväksymisessä. Viimeisin kohta on kristittyjen johtajien mukaan ongelmallisin, sillä turvallisuusjoukoilla tunnetaan yleisesti olevan kielteinen asenne kristittyjä kohtaan.

Ishak Ibrahim Egyptian Initiative for Personal Rights -järjestöstä huomauttaa lisäksi, että viranomaiset eivät julkista väestönlaskennassa kristittyjen määrää ja kristityt ovat pitkään valittaneet, että heidän lukumääränsä arvioidaan alakanttiin. Egyptin väestöstä kristittyjä on noin 10 prosenttia. Emad Gad, kristitty parlamentin jäsen, vaati menestyksettä kyseistä kohtaa poistettavaksi laista.

Lähteet: Reuters, Christian Solidarity Worldwide, International Christian Concern, Coptic Solidarity

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print