Your Cart

Surullisten ja huolestuttavien uutisten virta Egyptistä kasvanut

Väkivaltaisuuksissa poltettu kirkko.

Viimeisen kahden kuukauden aikana Egyptissä on tapahtunut ainakin kaksitoista hyökkäystä kristittyjä vastaan. Tapauksille on tyypillistä, että viranomaiset reagoivat hyökkäyksiin myöhässä, jos lainkaan, eikä syyllisiä yleensä rangaista. Koptipiispa Makarius onkin sanonut Egyptin olevan ”syrjinnän sairastuttama”, ja vaatinut viranomaisia ryhtymään toimiin tilanteen korjaamiseksi.

Hyökkäyksistä neljä sai alkunsa perättömistä huhuista, joiden mukaan kristityt olisivat rakentamassa kirkkoa. Hyökkäyksissä kuoli yksi kristitty ja useita kristittyjen koteja poltettiin ja ryöstettiin. Näiden lisäksi erillisissä tapauksissa kaksi kristittyä miestä ja yksi pappi on murhattu ja kolme kristittyä naista on yritetty puukottaa kuoliaaksi.

Kristilliselle Copts United -sivustolle 7. heinäkuuta antamassaan haastattelussa piispa Makarius muistuttaa Egyptin viranomaisia, että koptitkin ovat Egyptin kansalaisia ja siten viranomaisten tulisi tunnustaa heidän yhtäläiset oikeutensa ja velvollisuutensa.

Demokratian ja ihmisoikeuksien suhteen asiat ovat Egyptissä kehittymässä yhä huolestuttavampaan suuntaan. Äskettäin Egyptin uskontoministeriö on määrännyt, että jatkossa imaamit eivät saa enää itse päättää saarnojensa aihetta. He voivat joko lukea viranomaisten edeltä käsin valmistaman saarnan tai puhua viranomaisten antamasta aiheesta. Myös puheen pituutta on rajoitettu. Viranomaisten mukaan tämän on tarkoitus estää ääri-islamilaista opetusta, pitää puheet oikean pituisina ja estää poliittiset saarnat. Monet joukkohyökkäykset kristittyjä vastaan ovat tapahtuneet perjantairukousten jälkeen, joten pyrkimys ääri-islamilaisen opetuksen estämiseen voi kuulostaa oikean suuntaiselta. Esimerkit muista maista, kuten Keski-Aasiasta, kuitenkin osoittavat, että kun aiemmin suosituimmuusasemasta nauttivan enemmistöuskonnon oikeuksia aletaan rajoittaa, tulee se vaikuttamaan myös jo entuudestaan heikommassa asemassa oleviin vähemmistöuskontoihin.

World Watch Monitor, Mission Network News, Daily News Egypt

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print